Lääkärit nujertavat 7 sukupuolitautimyyttiä: "Lähempänä urbaanilegendaa kuin totuutta"

Sukupuolitautien lisääntyminen saattaa johtua vaarallisten ja tarttuvien tautien ja tartuntariskin vähättelystä. Siihen ei ole aihetta: esimerkiksi tippurista on kehittynyt maailmalla lääkkeille resistentti kanta. Paras keino suojautua seksitaudeilta on käyttää kondomia.

Videolla puhutaan koulujen seksivalistuksesta.

Sukupuolitaudit ovat viime vuosina lisääntyneet. Esimerkiksi klamydia- ja tippuritartuntojen määrä on kasvanut, mutta myös kuppatapauksia on tullut ilmi enemmän. Oikeastaan vain HIV-tartuntojen määrä on pysynyt tasaisena.

Tautien yleistymiseen saattaa vaikuttaa HIV:n pelon unohtaneen sukupolven kasvaminen seksiä harrastavaksi ikäluokaksi, mutta myös sukupuolitautien vähättely.

Vähättelylle ei ole aihetta. Esimerkiksi tippurista on kuvattu maailmalla käytännössä lääkkeille täysin resistenttejä kantoja. Ne saattavat muuttaa taudin huonosti hoidettavaksi tai jopa yleisinfektioksi, varoittelee HUS:n infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen.

Järvinen sekä Mehiläisen iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Risto Oksman vastasivat sukupuolitauteja koskeviin myytteihin, joista moni paljastui urbaanilegendaksi.

1. ”Sukupuolitauti ei tartu muutamasta työnnöstä”

Valetta. Sukupuolitauti voi tarttua pienestäkin limakalvokontaktista, mutta tartunnan riski lisääntyy, mitä enemmän limakalvo- ja verikontaktia on. Tartuntavaiheessa taudinaiheuttajia on kuitenkin sen verran, että sukupuolitauti tarttuu nopeasti – siis jo siitä muutamasta työnnöstä.

– Tyyppiesimerkki on, että sukupuolielimessä on haavauma herpeksen tai kupan takia. Siitä tauti tarttuu herkästi, Järvinen sanoo.

2. ”Sukupuolitaudeille voi olla immuuni”

Harvinaista. Järvinen muistuttaa, että sukupuolitaudit leviävät ja pyrkivät leviämään ihmisestä toiseen. On kuitenkin yksilökohtaisia eroja siinä, kuinka herkästi kukakin tartunnan saa.

– Selkein näistä on HIV. Meillä on tiettyjä harvinaisia synnynnäisiä geenimuotoja, jotka tekevät ihmiset kohtalaisen resistenteiksi HIV:lle, Järvinen kertoo.

Mehiläisen Oksman sanoo, että myös kondyloomavirukselle (HPV) voi tulla immuuniksi, jos sen on sairastanut aiemmin.

Yleisesti ottaen näin ei kuitenkaan ole, eikä omaan mahdolliseen immuniteettiin kannata luottaa.

3. ”Sukupuolitaudit eivät tartu suu- tai anaaliseksissä”

Väärin. Sukupuolitaudit tarttuvat kaikissa seksin muodoissa – itse asiassa anaaliseksissä jopa muita helpommin, sillä anaalin limakalvot eivät ole rakentuneet yhdyntää varten.

– Anaaliseksissä verikontaktia ja vammoja saattaa tulla helposti enemmän, Järvinen sanoo.

Suuseksissä riski tartuntaan on pienempi kuin vagina- tai anaaliseksissä.

– Sukupulitaudit tarttuvat myös suuseksissä, mutta eivät yleensä yhtä helposti kuin sukuelimiin, Oksman kertoo.

4. ”Jos sukupuolitauti ei oirehdi, se on vaaraton”

Väärin. Monet sukupuolitaudit ovat oireettomia pitkään tai ainakin ajoittain.

– Myös oireettomat sukupuolitaudit voivat olla vaarallisia ja tarttuvia, muistuttaa Oksman.

Esimerkiksi klamydia on usein miehellä oireeton, mutta mies voi siirtää taudin yhdynnässä naiselle, jolla klamydiatartunta saattaa aiheuttaa esimerkiksi lapsettomuutta.

Sukupuolitauteihin kuollaan Suomessa enää harvoin – jos siis tautia hoidetaan. Oksman ja Järvinen muistuttavat, että niin AIDS-vaiheeseen edennyt HIV tappaa siinä missä hoitamaton tippuri kuin kuppakin.

– Jos tauti todetaan ajoissa, on kuolema epätodennäköinen, Järvinen sanoo.

5. ”Nainen saa sukupuolitaudin miestä helpommin”

Osittain totta. Järvinen kertoo, että nainen voi saada seksissä miestä enemmän limakalvovaurioita, mikä edesauttaa tartunnan saamista. Lisäksi siemennesteessä saattaa olla taudinaiheuttajia, jotka saavat vaikuttaa emättimessä pitkään.

– Aina siihen tartuntaan tarvitaan kuitenkin kaksi, Järvinen muistuttaa.

Myös Oksman kertoo, että sukupuolten välinen ero tartuntariskissä on lähinnä teoreettinen.

– Se ei saa vaikuttaa taudeilta suojautumiseen.

6. ”Pissaaminen yhdynnän jälkeen pienentää tartuntariskiä”

Väärin. Järvinen kertaa ihmisen anatomiaa: virtsa tulee eri reiästä kuin mihin penetraatio tapahtuu. Emättimen huuhtelu seksin jälkeen voi teoriassa pienentää tartuntariskiä, mutta käytännössä useimmiten sukupuolitauti on jo tuossa vaiheessa tarttunut.

7. ”Sukupuolitauti voi tarttua vessanpöntöstä”

Hyvin epätodennäköistä. Vessanpönttö on kuollutta pintaa, jossa sukupuolitautien aiheuttajat eivät kauaa selviä. Lisäksi genitaalialueet harvoin koskettavat vessanpönttöä.

– Tämä on lähempänä urbaanilegendaa kuin totuutta. Teoriassa se olisi mahdollista, jos hankaisi limakalvoalueita vessanpöntön alueelle heti sen perään, kun joku tartunnan kantaja on siinä käynyt. Siinä saa kuitenkin olla hirvittävän huonoa onnea ja vähän vielä kummallista vessakäytöstä päälle, Järvinen toteaa.

***


Lue myös:

    Uusimmat