Jalkapalloerotuomarit Mohammad al-Emara ja Lina Lehtovaara ovat alansa uranuurtajia, jotka ovat tuoneet muutosta viheriöille. Molemmille kutsu Linnan juhliin on suuri kunnia.
Al-Emara ei voi uskoa todeksi, että kutsu juhliin kävi.
– Jos olisi sille junnulle Varissuolla sanottu, että menet 31-vuotiaana Linnan juhliin, olisin tipahtanut, nauranut, ei se voi olla mahdollista, al-Emara sanoo STT:lle.
Al-Emara on ensimmäinen erotuomari, joka on Suomessa keskeyttänyt jalkapallo-ottelun rasistisen huutelun takia. Hän avaakin, että sen jälkeen erotuomareita on koulutettu puuttumaan rasismiin. Vielä kymmenen vuotta sitten, kun al-Emara itse pelasi jalkapalloa, asiat olivat toisin. Futsalottelussa kuului rasistisia huutoja, mutta tuomari ei puuttunut asiaan.
– Monta kertaa me kävimme sanomassa erotuomarille, joka oli kilpailun edustajana paikalla, että onko tuo ok. Hän sanoi, ettei hän voi tehdä mitään.
Tilauspuku jumissa tullissa
Juhlien teema on tänä vuonna ajat vaihtuvat. Al-Emara näkee, että kutsu juhliin liittyy muutokseen jalkapallomaailmassa.
– Pitkään meillä oli Suomen futiksessa sellainen mentaliteetti, että jos asioista ei puhuta ja lakastaan maton alle, eivätköhän ne sitten korjaannu, et futis on kivaa. Mutta jonkun piti nostaa tämä asia tapetille.
– Ajat vaihtuvat jalkapallokentillä, me olemme nähneet, tai minä olen itse elänyt sen muutoksen jalkapallon kautta. Silloin kun aloittelin futista viisivuotiaana Kuopiossa, minä olin harvinainen näky. Maahanmuuttajataustainen lapsi, se oli jotain erikoista.
Kymmenessä vuodessa tilanne muuttui, ja al-Emaran pelatessa Turussa joukkueessa olikin enemmistö maahanmuuttajataustaisia.
– Nyt kun minä katson jalkapallokenttiä, se näkyy se diversiteetti. Meitä on eritaustaisia, erinäköisiä, erilaisia ihmisiä. Ajattelen, että se on valtava rikkaus. Mikään ei mielestäni yhdistä samalla tavalla kuin urheilu.
Linnan juhliin al-Emara sai viime hetken jännitystä, kun hän vielä alkuviikosta odotti Helsingissä kansainvälisen liikkeen kautta tilattua mittatilauspukua Hollannista. Päivää ennen juhlia selvisi, että puku jää Hollannin tulliin. Toinen vaatturiliike kuitenkin pelasti el-Amaran juhlat, ja hän onnistui saamaan sopivan puvun päivää ennen juhlia.
Barcelonalaismekko tuli vastaan jo Turussa
Lina Lehtovaara nousi harvemmin urheilua seuraavien tietoisuuteen viimeistään viime kesänä, kun hän oli tuomaroimassa Australiassa ja Uudessa-Seelannissa pelattuja naisten MM-kisoja.
– Kiva juhlistaa itsenäisyyttä, mutta myös sillä tapaa juhlistaa omaa uraa ja menestystä. Sehän on se, joka minut on sinne vienyt, Lehtovaara pohtii STT:lle.
Hän näkee, että kutsu juhliin saapui pitkäjänteisen työn tuloksena. Urallaan hän on tuonut ahkerasti esiin tasa-arvokysymyksiä.
– On haluttu huomioida uranuurtajia omilla aloilla. Varmaan siihen minäkin jollakin tavalla liityn. Vähän niin kuin uranuurtaja olen omassa lajissani ollut.
– Suomessa on vähän tietä raivattavana. Se oma työ, jonka on tehnyt, toivottavasti avaa ovia myös tuleville sukupolville.
Lehtovaara sanoo, että hänelle itsenäisyys merkitsee erityisesti vapautta ja turvallisuutta.
Juhliin erotuomari on valinnut pelkistetyn, olkapäitä korostavan, tummansinisen asun, joka kuvaa hänen tyyliään.
– En halunnut mekolla räväyttää liikaa.
Lehtovaaralla oli ajatuksena hankkia mekko viimeistään pelimatkalta Espanjan Barcelonasta, jossa juhla-asu valikoima voisi olla monipuolisempi. Barcelonalaismekko kuitenkin tuli vastaan jo Turussa.
– Samalla viikolla, kun piti lähteä Barcelonaan, tämä puku löytyi Turusta. Minä myyjälle sanoin, että nyt ei tarvitse miettiä, löytyisikö Barcelonasta mekkoa. Hänhän vaan sanoi: "Siis tämähän on Barcelonasta".