Missä he ovat nyt: Suomi-futiksen upeimman maalin tekijästä tuli tulevaisuudentutkija – näin hän muistelee nuorta Litmasta

Mika
Mika Aaltonen ja Jari Litmanen Suomen maajoukkueen bussissa Parmassa Italiassa vuonna 1994. Aaltonen pelasi urallaan 12 maaottelua. Kuva: Juha Tamminen. Juha Tamminen
Julkaistu 28.01.2017 06:58
Toimittajan kuva

Jouni Munukka

jouni.munukka@mtv.fi

@jmunukka

Mika Aaltosen voittomaali italialaisjätti Inter Milania vastaan on yksi suomalaisen jalkapalloilun maagisimpia hetkiä. Aaltonen muistelee mielellään menneitä, mutta työkseen hän tutkii tulevaisuutta. Huippufutarista tuli futurologi. 

– Turun Palloseura johtaa 1-0! Italialaiset ovat polvillaan! Aaltonen tuulettaa! Mamma mia! Pronto, pronto!

Näin nuori selostaja J-P Jalo hehkuttaa yhtä suomalaisen jalkapallohistorian ikimuistoisinta temppua vanhalla videotallenteella. 

Jalon hehkutuksen kohde Mika Aaltonen istuu 30 vuotta myöhemmin Finlandia-talon aulassa puku päällä. Entinen huippufutari on nyt futurologi, tulevaisuudentutkija. Mutta muistellaan ensin hetki menneitä.

Oli syksy vuonna 1987, kun TPS pelasi Uefa Cupin eli nykyisen Eurooppa Liigan toisella kierroksella. Vastustajaksi arvottiin suomalaiselle seurajoukkueelle täysin poikkeuksellinen ilmestys: italialaisjätti Inter Milan.

– Olimme olleet keväällä treenileirillä Ruotsissa ja huomanneet, että IFK Göteborg pelaa Inter Milania vastaan. Ajattelimme kaikki, että joskus olisi kiva kohdata tuollaisia joukkueita. Se kävikin sitten aika nopeasti, Aaltonen muistelee.

Maaginen veto ylähannuun

Piskuisen turkulaisseuran piti olla jättiläiselle suupala.

Reilun 11 minuutin pelin jälkeen keskikenttäpelaaja Aaltonen saa syötön ja virittää pyssynsä 30 metrin päässä maalista. Oikean jalan kierteinen veto kaartaa Milanon mustassa yössä kotijoukkueen maalin yläkulmaan kuin jengoilla. Yksi suomalaisen palloiluhistorian upeimmista maaleista on syntynyt.


Toisella puoliajalla pallo käy maaliviivalla ja takatolpassa, mutta Internazionale ei onnistu tasoittamaan.

– Tämä on ilon päivä! Turun palloseura on voittanut Internazionalen 1–0 San Siron noidankattilassa! Tämä on kerta kaikkiaan huikeaa! Enemmän kuin olisi koskaan voinut toivoa, selostaja Jalo huutaa.

Mika Aaltonen oli tuolloin 22-vuotias kloppi. Ikimuistoisen maalin ja voiton muistelu saa yhä suun hymyyn.

– Interin kannattajat alkoivat kannustaa meitä toisella puoliajalla ja jäivät matsin jälkeen stadionille huutamaan. Seuraavana päivänä sain lentokentällä presidentin kohtelun. Minut vietiin omalla yksityisellä autolla lentokoneeseen. Kyllä italialaiset osaavat huomioida, jos jotain poikkeuksellista tapahtuu, Aaltonen myhäilee.

Kupittaalla 16 000 ihmistä

Ihme noteerattiin myös Suomessa. Moni saapui vastaanottamaan TPS:n joukkuetta lentokentälle ja Turun Kupittaalla pelattu toinen osaottelu synnytti valtavaa kuhinaa.

– Muistaakseni noin 16 500 ihmistä oli ahtautunut pienelle kentälle ja sen ympärille. Silloin marraskuussa oli aika pimeää ja kylmää. Ensimmäisen puoliajan jälkeen peli oli 0–0.

Taiston tauottua valotaululla paistoivat lukemat 2–0 Inter Milanille ja TPS putosi jatkosta. Ei niin paha pettymys kuin voisi kuvitella.

– Meillä oli hirveän nuori joukkue, jossa oli vähän pelaajia, jotka olivat jo aika tyytyväisiä.

Aaltosen mahtimaali teki milanolaisiin sen verran suuren vaikutuksen, että Internazionale hankki hänet riveihinsä. Aaltosesta tuli ensimmäinen Serie A -joukkueen kanssa sopimuksen tehnyt suomalaispelaaja.

9:00img

Siirto tuli kuitenkin jo ennen ensimmäistä ottelua Sveitsin pääliigan AC Bellinzonaan ja sieltä takaisin Italiaan Bologna FC:hen, jossa Aaltonen pelasi kolme ottelua. Myös Israel on tuttu maa, sillä mies pelasi Hapoel Be'er Shevassa vuonna 1994. 

"Berlin, Berlin!"

Ehkä ikimuistoisimmat hetket nuorukainen koki kuitenkin Hertha Berlinissä. Aaltonen oli kaupungissa, kun Berliinin muuri murtui torstaina 9. marraskuuta 1989.

– Meillä oli lauantaina kotiottelu. Seurajohto päästi kaikki itäsaksalaiset ilmaiseksi puoliajalla sisään. Kotikenttämme Berliinin olympiastadion oli aivan täynnä ja fiilis valtava. Kaikki huusivat "Berlin, Berlin!"

Hertha Berlin voitti kauden lopuksi 2. Bundesliigan. Aaltonen pääsi avobussin kyytiin keskelle kuohuvaa kaupunkia ja pormestarin vastaanotolle. Muistot muurin murtumisen ajalta ovat vereviä ja Berliini Aaltoselle rakas paikka.

– Länsi-Saksa päätti jossain vaiheessa lahjoittaa jokaiselle itäsaksalaiselle sata saksan markkaa. Berliini on Itä-Saksan keskellä, niin suurin osa heistä tuli hakemaan rahan Länsi-Berliinistä. Kaupunki oli aivan täynnä.

– Keväämmällä Pink Floyd veti konsertin muurin päällä ja he lauloivat kappaleita The Wall -albumilta. Ennen murtumista muurin lähelle ei päässyt ja siellä oli ristejä ammuttujen muistoksi. Yhtäkkiä käykin niin, että ihmiset hakkaavat muurista palasia, ja sen päällä soitetaan musiikkia. Tunnelma oli aikamoinen.

Demokratian malli vanhentunut

Aaltonen on ollut monta kertaa mukana, kun historiaa on tehty, mutta nykyisessä ammatissaan hän tähyää tulevaan. Tutkimusjohtaja, kauppatieteiden tohtori ja Aalto yliopiston dosentti on strategisen älykkyyden ja päätöksenteon asiantuntija. Hän on tehnyt raportteja ja selvityksiä useiden eri maiden hallituksille.

– Tulevaisuudentutkija tarkastelee, millä tavalla maailma on muuttumassa. Pohdimme, mitä päätöksiä tekemällä yritykset ja organisaatiot pystyvät sopeutumaan muutokseen ja hyötymään siitä. 

Aaltos Mika

Mika Aaltonen (keskellä) osallistui EM-jalkapallon kisastudioon viime kesänä Helsingin Paavalinkirkossa.  

Miltä näyttää Suomen tulevaisuus? Aaltonen selvitti asiaa Sote ja Suomi 2040-raportissaan, jonka toinen kirjoittaja hän on. 

Talouden ja sote-palveluiden sopeuttaminen niukkeneviin resursseihin, teollisuuden jumittuminen liiaksi vanhaan ja eläkejärjestelmä. Sinä Aaltosen ykköshuolet. 

– Jokaisen sukupolven pitää selvitä haasteista niillä resursseilla, joita heillä on käytössä. Olemme tehneet velkaa edellisessä kymmenessä vuodessa enemmän kuin viimeisten 90 vuoden aikana ja jättäneet sen tulevien sukupolvien maksettavaksi. Se ei ole oikeudenmukaista. 

Aaltosen mielestä nykyinen edustuksellisen demokratian malli on vanhentunut ja suomalainen keskiluokka murtunut: kouluttautumalla ja kovasti töitä tekemällä ei voi enää olla varma mistään. Brexit ja Donald Trumpin valtaannousu ovat esimerkkejä siitä, että eliitti on etääntynyt kansan arjesta. 

Aaltonen

– Olen tehnyt paljon töitä ranskalaisten kanssa ja sanonut heille, että annoitte meille demokratian, mutta lopetitte sen kehittämisen. Suomi ja pohjoismaat voisivat olla uuden demokratian mallimaita, joka aidommin kuuntelee ihmisten tarpeita ja ohjaa resurssien käyttöä näistä tarpeista käsin.

– Uuden teknologian avulla pystymme kysymään kansalaisilta muutakin kuin kuka laulaa tai tanssii parhaiten. 

Tulevaisuusraportti jalkapallosta

Miten tulevaisuudentutkija näkee suomalaisen jalkapallon tulevaisuuden? 

– Työstän parhaillaan asiaa Suomen Palloliiton pyynnöstä, Aaltonen paljastaa. 

Pukki

– Toimeksianto on se, että halutaan pelata parempaa peliä, kasvattaa parempia pelaajia ja pärjätä paremmin jatkossa. 

Selvitys valmistuu kesällä, mutta yhdestä asiasta Aaltonen on varma jo nyt. 

– Maajoukkueelle on rakennettava tunnistettava, suomalainen pelitapa, jolla pärjäämme nykyistä paremmin. Vahvemman, mutta realistisen identiteetin kautta eri valmennuspoluilta tulevat pelaajat tietävät paremmin, miten eri pelipaikoilla pelataan ja hyökätään yhdessä. 

Aaltonen pelasi maajoukkueessa yhtä aikaa nuoren Jari Litmasen kanssa. Kaksikko vietti aikaa kämppäkavereina ja keskusteli paljon. Aaltonen koki, että hänellä oli kokeneena pelaajana annettavaa. 

Litti

Jari Litmanen juhli Mestarien liigan voittoa Ajaxissa vuonna 1995. 

– Hänessä oli todella mukavaa avoimuutta ja luottamusta siihen, että tässä voi käydä hyvin. Vaikka suurta menestystä Ajaxissa ei ollut vielä tullut. 

– Litin kanssa oli aina kivaa, sillä hän on hyvä pelaaja ja hyvä pallon kanssa. Itse pelasin vähän alempana ja Litti vähän ylempänä. Peli sujui aika hyvin, Aaltonen muistelee. 

Tuoreimmat aiheesta

Missä he ovat nyt?