Tehohoidossa oli maaliskuussa koronapotilaita enemmän kuin koskaan epidemian aikana – tämä potilaista nyt tiedetään

Tehohoidossa oli Suomessa eniten potilaita tämän vuoden maaliskuussa koko koronaepidemian aikana. Tuolloin tehohoidossa oli samanaikaisesti enimmillään 64 koronapotilasta. Maaliskuun jälkeen potilasmäärä teho-osastoilla on pienentynyt selvästi.

Sairaalahoidon kuormitus oli Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan suurimmillaan ennen pääsiäistä viikoilla 12 ja 13. 

STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkin mukaan maaliskuun ennätyspiikki voi johtua satunnaisvaihtelusta ja siitä, että viime vuoden keväällä koronavirus oli Suomessa vielä alidiagnosoitu eikä tautia testattu lainkaan yhtä paljon kuin nyt.

– Tämä tehohoitopotilaiden suuri määrä maaliskuussa kertoo myös siitä, että meillä on ollut tänä keväänä varsin reipas epidemiavaihe, Voipio-Pulkki sanoi tänään tiedotustilaisuudessa.

Yli puolet potilaista miehiä

Suomessa on toissapäivään mennessä hoidettu teholla yhteensä 767 koronapotilasta. Näistä potilaista 358, eli lähes puolet, on tullut hoitoon tämän vuoden puolella.

Eniten tehohoitopotilaita on ollut Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä. Koko maan osalta tehohoidon kapasiteetin riittävyys ei ole ollut uhattuna, mutta HUSissa koronapotilaiden hoitoon on kevättalvella tarvittu huomattavan suuri osuus tehohoidon kokonaiskapasiteetista.

Joulukuun 2020 ja maaliskuun 2021 välisenä aikana voimakkaimmin kuormittuneilta teho-osastoilta siirrettiin yhteensä runsaat 30 potilasta muihin sairaaloihin ylikuormituksen välttämiseksi.

Potilaiden ikäjakaumassa on tapahtunut muutoksia ajan myötä. Ensimmäisen aallon aikana keväällä ja kesällä 2020 yli 60-vuotiaiden osuus koronan takia tehohoitoon joutuneista oli 43 prosenttia, mutta myöhemmin yli 60-vuotiaiden osuus on ollut 54 prosenttia.

Tehohoitopotilaista 66 prosenttia on ollut miehiä.

Reilusti yli puolet tarvitsee hengityslaitetta

Hoitojaksoista 71 prosentissa on tarvittu hengityslaitehoitoa. Vatsa-asentohoitoa, jota käytetään vaikean happeutumishäiriön hoidossa, on tarvittu 36 prosentissa hoitojaksoista.

Päättyneiden tehohoitojaksojen keskimääräinen pituus on ollut 11 vuorokautta.  Puolella potilaista tehohoitoaika on ollut lyhyempi kuin 8 vuorokautta ja puolella sitä pidempi.

Syksystä lähtien tehohoitoajat ovat olleet lyhyempiä kuin epidemian ensimmäisen aallon aikana keväällä ja kesällä 2020.

Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 125 koronapotilasta, joista 32 tehohoidossa.

Tiedot selviävät Tehohoidon tilannekuva-raportista, joka on julkaistu eilen. Raportin tekee kansallinen tehohoidon koordinoiva toimisto Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.

Lue myös:

    Uusimmat