Kunta-ala on kinannut jo kolme kuukautta näistä samoista aiheista – vapun välirikon jälkeen nyt on pieniä toiveita sovusta

8:37img
Hoitajaliitot saivat toukokuun alussa arvosteluryöpyn niskaansa, kun ne hylkäsivät sovintoehdotuksen
Julkaistu 26.05.2020 21:38
Toimittajan kuva

Ossi Rajala

ossi.rajala@mtv.fi

@OssiRajala

Kiky, palkkataso ja sopimusjärjestelmän uudistaminen. Näistä asioista on kunta-alan neuvotteluissa väännetty jo kuukausia.

Erityisesti palkkataso ja kiky-kompensaatio olivat kysymyksiä, joihin kaatui vappuna valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan sovintoesitys.

Tuolloin sote-puoli eli Tehy ja Super eivät pitäneet esitystä hyväksyttävänä. Tästä tuohtui niin Kuntatyönantajat kuin osa työntekijäpuolesta.

Lue myös: MTV:n tiedot: Kunta-alan järjestöissä varauduttu käsittelemään mahdollista neuvottelutulosta torstaina

Samat ongelmat ovat neuvotteluissa yhä läsnä. Neuvottelut koskevat tuhansia suomalaisia, sillä kunta-alan sopimusten piirissä on yli 400  000 työntekijää.

– Näitä samoja asioita, joista on nyt jo jauhettu kolme kuukautta, viilattiin. Tänään ei ollut se päivä, jolloin sopimus syntyy. Yritys on ollut kova, kommentoi Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki tänään tiedotusvideossaan.

"Saa nähdä, olisiko maaliviiva näkyvissä"

Hataria toiveita neuvottelujen ympärillä kuitenkin on. MTV Uutisten tietojen mukaan keskiviikkona voisi sopua syntyä siten, että järjestöjen hallinnot voisivat käsitellä neuvottelutulosta torstaina.

– Saa nähdä, olisiko tässä maraton(neuvottelussa) maaliviivaa näkyvissä. Me luvataan tehdä kaikkemme, että sopimukseen päästäisiin, kommentoi puolestaan Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen on tänään ollut viesteissään kuitenkin varovaisempi.

– Työsarkaa riittää vielä, Jalonen pohti Twitterissä.

Vappuna raju välirikko

Neuvotteluratkaisun syntymisen suhteen lienee hyvä olla toistaiseksi varovainen, koska vappuna tapahtunut välirikko oli raju.

Hoitajajärjestöt saivat työnantajaleiristä syytöksiä niskaansa siitä, ettei oikein mikään käy.

– Hoitajajärjestöjen tavoitteissa on se ongelma, että ne haluavat enemmän kuin, mitä muulle kuntahenkilöstölle on tarjottu, kirjoitti Kuntatyönantajien neuvottelupäällikkö Henrika Nybondas-Kangas.

– He ovat saamassa läpi tavoitteensa kiky-tuntien poistosta, mutta he ilmoittavat, että sekään ei käy. Koska se ei jo tullut. Ja koska sovittelija on laittanut pari jaksotyön työaikajoustoa lisäävää ehdotusta mukaan.

Lue lisäksi: MTV seuraa koronatilannetta kotimaassa: Suomessa jo yli 6 600 koronatartuntaa

Tehy ja Super ovat kiistäneet syytöksiä ja hokeneet viestinnässään olevansa ratkaisu eikä ongelma.

Tehyn laskelmien mukaan valtakunnansovittelijan esitys ei olisi taannut hoitajille yleisen 3,3 prosentin palkankorotuksia. Lisäksi kiky-kompensaatio ei Tehyn mielestä ollut kunnollinen eikä koronatyöstä olisi annettu kunnollista korvausta kaikille sitä tekeville.

– Tarkalleen laskettuna kuntapuolen ratkaisuesitys palkkojen osalta jää noin 80 prosentin tasoon yleisestä linjasta ensimmäisen sopimusvuoden osalta, koska korotusajankohta on niin turkasen myöhään, kirjoitti Tehyn ekonomisti Ralf Sund Tehyn blogissa toukokuun alussa.

– Kuntia koskevassa sopimusesityksessä kiky-lisätunnit poistuvat vasta lokakuussa eli paljon myöhemmin kuin yleisen linjan mukaisesti olisi pitänyt poistua. Tämäkään ei siis ole yleisen linjan mukainen ratkaisu.

Lue myös: "Onko terveydenhuollon työntekijä moderni orja?" – uupunut lääkäri avautuu mielivaltaiselta tuntuvasta loma- ja työtilanteesta

Lähipäivinä mahdollisesti selviää, miten näitä kipukohtia on pystytty ratkomaan. Muu kunta-ala haluaa varmasti saada sote-alaa vastaavat ehdot, jos hoitajajärjestöt onnistuvat itselleen myönnytyksiä hankkimaan.

Tasapainoa työntekijöiden toiveiden ja ahtaalla olevan kuntatalouden välillä on koko ajan ollut vaikea hakea.

Sopijaosapuolina neuvotteluissa ovat Kuntatyönantajien lisäksi Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko, Julkisen alan unioni JAU ja Sote, johon kuuluvat hoitajajärjestöt Super ja Tehy sekä pelastusala.

Kunta-alan nykyiset sopimukset umpeutuivat maalis-huhtikuun vaihteessa.

Tuoreimmat aiheesta

Työmarkkinat