Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) sanoo, että terveydenhuollon suurin ongelma on tällä hetkellä hoivan tilanne. Se tarkoittaa esimerkiksi vaikeuksia saada potilasta päivystyksestä vuodeosastolle tai muualle hoidon piiriin..
Tilanteeseen on ajauduttu ministerin mukaan useista syistä, yhtenä niistä on vuodeosastopaikkojen vähennykset.
– Suomessa on vähennetty vuodeosastopaikkoja muutamassa vuodessa jopa neljänneksellä. Esimerkiksi 800 vuodeosastopaikkaa on vähennetty 600 paikkaan. Vastaavasti kotihoidon resurssit eivät ole kasvaneet. Se on vaikeuttanut koko hoitoketjua.
Lindén arvioi, että vuodeosastopaikkojen vähentäminen johtunee rahasta.
Myös yleisessä hoitoideologiassa voisi ministerin mukaan olla kehittämisen varaa. Potilaiden makuuttamisesta halutaan päästä eroon, ja että ihmiset saisivat olla kotihoidon piirissä.
– Tavoite on aivan oikea, mutta jos siihen ei pystytä resursoimaan (rahaa) niin, silloin meille jää vain tuo (vuodeosastopaikkojen) vähennys. On säästetty väärällä tavalla.
Juttu jatkuu videon jälkeen.
9:00
Lue myös: Ministeri Lindén: Nopeimmat ratkaisut hoitajapulaan löytyvät kentältä
Toivottoman pitkät leikkausjonot
Vuodepaikoista säästäminen näkyy leikkausjonojen pitkittymisenä. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS:in johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi vahvisti tämän MTV Uutisille.
– Tilanne on historiallisen huono. Meillä on tänä päivänä valitettavasti yli 7 000 potilasta hoitotakuun ylittäneessä jonossa ja hoidontarpeen arvioinnissakin on tuhansia., Mäkijärvi toteaa.
Lue myös: HUS:ssa hoitotakuulain rikkovia potilaita enemmän kuin koskaan – Sairaanhoitopiirit ja vastuuministeri kriisikokoukseen hoitajapulan vuoksi
Ennen korona-aikaa hoitotakuun ylittäneessä jonossa olevia potilaita oli kesän jäljiltä noin 2 000. Liki kaikki hoitotakuujonossa olevat odottavat leikkausta.
Suurimmat odottajaryhmät tällä hetkellä ovat silmäleikkaus-, tekonivel-, vatsa-, plastiikka- ja suu- sekä hammastoimenpiteisiin jonottavat potilaat.
Myös monet muut sairaanhoitopiirit ovat ilmoittaneet, etteivät he pysty toteuttamaan suunniteltuja leikkausmääriä, kertoo Lindén. Leikkaukseen pääsy on vaikeinta suurimmissa asutuskeskuksissa.
Ministerin mukaan joukkopakoa ei ole tapahtunut
Hoitohenkilöstön työpaikkojen määrää on lisätty, mutta tekijöiden määrä ei ole noussut samalla vauhdilla, Lindén sanoo.
Se on johtanut siihen, että raskaimmista päivystyksen ja pitkäaikaishoitoyksiköiden työtehtävistä on saatettu vaihtaa kevyempiin tehtäviin.
– Joukkopakoja ei ole sinänsä tapahtunut. Työssä olevan hoitohenkilöstön määrä ei ole vähentynyt, Lindén sanoo.
Työmarkkinaratkaisu hpitäisi ministerin mukaan saada kuitenkin tehtyä nopeasti, jotta tilanne rauhoittuisi. Hoitajat ovat kovilla ja ilmassa on turnajaisväsymystä.
Lindén kuitenkin luottaa, että hoitajat tekevät parhaansa.
Alta voit katsoa perus- ja perhepalveluministerin haastattelun kokonaisuudessaan.
11:16