Teillä liikkuviin maatalouskoneisiin on syytä suhtautua maltilla – älä sorru riskiohituksiin!

Kesäliikenteeseen kuuluvat myös traktorit ja muut maatalouden työkoneet.

Traktorit ja puimurit kulkevat usein muuta liikennettä huomattavasti hitaammin, jonka vuoksi niitä kohdatessa on oltava kärsivällinen. Autoilijan kannattaakin varata tarpeeksi aikaa kesäreissuille, jotta kohtaamiset maatalouskoneiden kanssa eivät sekoita aikataulua.

Suurikokoisen ja raskaan maatalouskoneen kuljettajan näköpiiriin jää kuolleita kulmia, mikä on perässä ajavan tärkeä muistaa. Lisäksi jos traktorin eteen tai taakse on kiinnitetty maatalouskone, traktorin vilkku ei välttämättä näy hyvin muille tienkäyttäjille.

– Pitämällä kunnon turvavälin autoilija parantaa ennakointimahdollisuuksia, muistuttaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Niklas Gullfors tiedotteessa.

– Ajolinja kannattaa valita niin, että edessä ajavalla kuljettajalla on mahdollisuus nähdä takana tuleva peilistä.

Älä tee riskiohitusta – ohita vain, jos se on turvallista

Autoilijan on hyvä miettiä, kannattaako esimerkiksi suurikokoista puimuria ohittaa lainkaan. Turvallinen ohituspaikka kannattaa ainakin valita huolellisesti, jos ohi on päästävä.

Autoilijan kannattaa huomioida, että työkone voi tehdä käännöksen paikassa, jossa ei ole selkeää risteystä. Työkone voi tehdä käännöksen vaikka suoraan pellolle tai pienelle metsätielle.

Jos työkone tekee käännöksen oikealle, se saattaa tarvita tilaa myös vastaantulevien kaistalta.

– Ohittamaan tulee lähteä ainoastaan silloin, kun ohituksen voi tehdä turvallisesti. Ikinä ei ole niin kiire, että pitää tehdä riskiohituksia, Gullfors sanoo.

Säilyttääksesi hyvän näkyvyyden, odota ohituspaikkaa sopivalla etäisyydellä maatalouskoneesta. Tällöin myös turvallisen ohituspaikan arvioiminen on helpompaa. Alenna omaa nopeuttasi ennen ohitusta. Tällöin nopeusero ohitettavan ja hitaamman ajoneuvon kanssa ei ole turhan suuri.

Nopeuseron ollessa kohtuullinen kuljettajalle jää aikaa toimia, jos ohitettava kulkuneuvo onkin vaikka kääntymässä vasemmalle.

Lue myös:

    Uusimmat