Teini-ikäisenä Beccalle kasvoi vain yksi rinta – taustalla harvinainen syndrooma

2:07img
Muista tutkia rintasi: Tällaisia ovat rintasyövän oireet – ei aina kyhmy!
Julkaistu 01.05.2021 12:58

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Becca Butcherilla on Polandin syndrooma, jonka vuoksi hänellä on vain yksi rinta. Hän kieltäytyi maksuttomasta korjausleikkauksesta. – Ei ihminen tarvitse rintoja, jotta voisi saada huomiota, rakkautta ja ystäviä, nainen muistuttaa.

Pitkään Becca Butcherille kerrottiin, että hän vain "kehittyi myöhään". Englantilaiselta Beccalta, 23, kuitenkin löytyi lopulta harvinainen Polandin syndrooma, jonka vuoksi hänellä on vain yksi rinta.

– Yksinkertaiset asiat, kuten vaatteiden ostaminen, voivat olla vaikeita. Näet, miltä vaate näyttäisi isorintaisen tai pienirintaisen yllä, mutta et näe, miltä se näyttäisi, jos ihmisellä on sekä iso että pieni rinta, Becca kuvaa 7newsin mukaan.

– Kun olin nuorempi, käytin yleensä poolopaitoja ja peitteli asiaa. Mutta nyt olen onnellinen ja käytän millaisia vaatteita vain haluan.

Lue myös: Sorrutko sinäkin tähän? Radiojuontajan rintaliivitunnustukseen voi moni nainen samaistua

Mikä on Polandin syndrooma?

Polandin syndrooma on harvinainen oireyhtymä, jolle tyypillistä on ison rintalihaksen toispuoleinen puuttuminen tai vajaakasvu, kertoo Terveyskirjasto. Siihen voi liittyä myös esimerkiksi lyhytsormisuutta ja rinnan ja nännin poikkeamia. TIla on miehillä yleisempi.

Becca tajusi noin 13-vuotiaana, että hänen rintakehänsä on erilainen kuin muut: muilla saattoi olla kaksi erikokoista rintaa, mutta ainakin heillä oli kaksi rintaa.

– Huomasin, että toinen rintani oli suurempi ja kenties olisi tarvinnut rintaliivejä, mutta ajattelin, ettei ole mitään järkeä hankkia niitä ennen kuin toinenkin rinta on kasvanut, Becca muistelee.

Selaa kuvia nuolilla. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Ollessaan yökylässä ystävänsä luona ystävä jopa huomautti nauraen, että Beccalla on vain yksi rinta..

"Menin lääkäriin 15–16-vuotiaana ja he sanoivat, että se on normaalia"

Kouluaikana Beccaa kiusattiin puuttuvan rinnan vuoksi: koulun pojat esimerkiksi haukkuivat häntä "hyttysenpistotissiksi". Becca käytti epäsopivia rintaliivejä, jotka osti pienemmän rintansa koon mukaan ja yritti näin litistää rintakehäänsä pienemmäksi.

Lääkäri kuitenkin vakuutteli, että toinen rinta kasvaisi lopulta suuremmaksi.

– Menin lääkäriin 15–16-vuotiaana ja he sanoivat, että se on normaalia, älä huoli, ei ole mitään huolta, olen vain myöhäinen kehittyjä eikä puberteettini ole vielä ohi, nainen muistelee.

– Ajattelin, että joku aamu heräisin ja minulla maagisesti olisikin kaksi rintaa.

Lue myös: Ihmiset kysyivät, onko transmies raskaana – Ezran, 24, pullistunut vatsa olikin oire kasvaimesta: "Se ei ole vain naisten ongelma"

"Etsin netistä sanoilla 'yksi rinta' ja löysin Polandin syndrooman"

Becca ravasi lääkärissä, mutta rinta ei vakuutteluista huolimatta kasvanut. Googlattuaan lopulta asiaa hän alkoi epäillä itsellään Polandin syndroomaa.

– Etsin netistä sanoilla "yksi rinta" ja löysin Polandin syndrooman. Sieltä löytyi lähinnä kuvia miehistä, koska tila on yleisempi miehillä, mutta heidän rinnassaan näki eron, Becca kuvailee.

Becca. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Hän palasi lääkärille, joka ei koskaan ollut kuullut kyseisestä oireyhtymästä. Becca lähetettiin erikoislääkärille. Lopulta hän sai diagnoosin.

"Sanoin, etten halua kirurgiaa, haluan tietoa..."

Becca arvostaa kehoaan sellaisena kuin se on eikä usko, että tilaa täytyy korjata. Muut eivät kuitenkaan vaikuttaneet olevan samaa mieltä. Beccallekin tarjottiin maksutonta rinnan korjausleikkausta, josta hän kieltäytyi.

– Sanoin, etten halua kirurgiaa, haluan tietoa siitä, miksi olen tällainen kuin olen. En halua muuttaa asiaa, haluan tietää, miten sen kanssa eletään. Entä, jos ongelma onkin isompi rinta, ja minulla pitäisi olla kaksi pienempää? Becca kuvaa.

– Kukaan ei sanonut, että kaikki on ok ja asian kanssa voi elää. On kuin olisin rikki ja tarvitsisin korjausta.

Lue myös: Amy tilasi netistä mekon paljastavalla yksityiskohdalla – ei jättänytkään arvailun varaan yhtään mitäään

Päätti alkaa jakaa tietoa tilastaan

Lopulta Becca päätti alkaa jakaa elämäänsä netissä. Vuonna 2016 hän teki YouTube-kanavalleen tilastaan tietovideon, joka on vuosien varrella kerännyt kymmeniä tuhansia katsojia.

– [Aluksi] oletin, että tämä on miesten juttu, joten en puhunut aiheesta kellekään. Eräänä päivänä, kun olin 17 tai 18, aloin ajatella, että täytyy olla muitakin nuoria naisia, joita tämä koskettaa, Becca kuvailee.

Becca oli oikeassa: pian hän sai yhteyden muihin saman tilan omaaviin naisiin. Nykyisin hän kertoo saavansa viikoittain viestejä.

Lue myös: Nainen itki verta kuukautisten aikaan – lääkärit selittävät, mistä pelottava oire johtuu

"Jos joku ei rintojesi takia rakasta sinua, hän ei ole se oikea ihminen sinulle"

Becca on perustanut sadan naisen WhatsApp-tukiryhmän Polandin syndrooman omaaville. Moni on kertonut kokevansa paineita ja pelkäävänsä esimerkiksi näyttää rintojaan muille.

– Moni nainen kertoo, ettei ole koskaan seurustellut, koska pelkää niin paljon näyttää rintojaan muille. Kerron heille, että oikea ihminen rakastaa heitä heidän itsensä takia. Jos joku ei rintojesi takia rakasta sinua, hän ei ole se oikea ihminen sinulle. Jos ihminen välittää enemmän rinnoistasi kuin tunteistasi, hän ei ole mukava ihminen.

shutterstock_1790887838

"Moni nainen kertoo, ettei ole koskaan seurustellut, koska pelkää niin paljon näyttää rintojaan muille." Kuvituskuva.

"Ei ihmisellä ole pakko olla kahta rintaa, koska ketä kiinnostaa?"

Becca itse kokee, että rinnat vaikuttavat hänen elämäänsä lähinnä vaateostoksilla, joita Polandin syndrooma voi toisinaan hankaloittaa. Hän ei halua korjauttaa rintojaan, vaan käyttää tarvittaessa irtorintaa rintaliiveissään leikkauksen sijaan.

Lue myös: Ei aina syöpää: Seitsemän syytä rinnassa tuntuvalle patille – yksi yleispätevä neuvo

– Olen mieluummin luonnollinen. Haluan näyttää muille nuorille tytöille, joilla kenties on tämä tila, ettei leikkauksessa ole pakko käydä. Ei ihmisellä ole pakko olla kahta rintaa, koska ketä kiinnostaa? Ei kukaan katso niitä, näe niitä, en yritä tehdä vaikutusta kehenkään. Ei sillä ole merkitystä, Becca kuvaili videollaan.

– Ei ihminen tarvitse rintoja, jotta voisi saada huomiota, rakkautta ja ystäviä. Rinnat eivät tee sinusta sitä ihmistä, joka olet. Ne ovat vain mukana ja niillä ruokitaan vauvoja. Se on kirjaimellisesti niiden pääasiallinen tarkoitus.

Antoi lääkäreiden kuvata itseään – toiveena tietoisuuden lisääminen

Becca itse on kertonut tilastaan avoimesti ja uskoo, että tietoisuus parantaisi Polandin syndrooman omaavien elämänlaatua. Hän on myös antanut lääkäreiden ottaa itsestään kuvia, jotta opiskelijat voivat nähdä koulutusvaiheessa kuvia Polandin syndroomasta.

– Se on ikävä kehä: ihminen ei mene lääkärin tilansa kanssa, joten lääkärit eivät tiedä, mistä on kyse, joten tilaa ei diagnosoida, kun lääkäri törmää siihen. Tähän täytyy saada muutos.

Lue myös: Rebecca, 39, tuli raskaaksi raskaana ollessaan – vauvat syntyivät samana päivänä: "Heillä on ehdottomasti ikäeroa"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähteet: MetroTerveyskirjasto.fi, 7news.com.au, Beccabutcherx.wordpress.com,

Tuoreimmat aiheesta

Rinnat