Helsingin käräjäoikeus on antanut tuomionsa Herttoniemen hyppyrimäkiturmassa.
Käräjäoikeus tuomitsi syytetyt viisi miestä sakkorangaistuksiin kuolemantuottamuksesta ja vammantuottamuksista.
Nuorisojoukko törmäsi Herttoniemen hyppyrimäen alastulon poikki viritettyyn vaijeriin elokuussa 2015, minkä seurauksena 16-vuotias tyttö kuoli. Kaksi muuta nuorta loukkaantui.
Vaijerin tarkoitus oli estää ilkivaltaa.
Syyttäjä vaati useille rinteen vastuuhenkilöinä pidetyille rangaistusta muun muassa kuolemantuottamuksesta. Kaikki kiistivät syytteet.
Laiminlöivät velvollisuutensa
Oikeuden mukaan kolme Helsingin kaupungin liikuntaviraston työntekijää ja kaksi Helsingin mäkihyppääjät ry:n vastuuhenkilöä laiminlöivät velvollisuutensa huolehtia siitä, että Herttoniemen ison hyppyrimäen alastulorinteeseen asennetut vaijerit eivät aiheuta vaaraa alueella oleskeleville ja siellä liikkuville sivullisille.
Helsingin kaupungin liikuntaviraston osastopäällikkönä toiminut mies tuomittiin lisäksi tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.
Oikeuden mukaan vastaajat olisivat voineet estää vaijeriin laskemisen esimerkiksi poistamalla ne. Jos vaijereiden käyttöä pidettiin välttämättöminä, ne olisi tullut merkitä selvästi, niiden aiheuttamasta vaarasta olisi tullut varoittaa selvästi, tai alueelle pääsy olisi tullut estää.
Vastaajien laiminlyönnin vuoksi alastulorinteeseen poikittain asennettuun vaijeriin oli mahdollista laskea.
Vastaajien laiminlyönti oli oikeuden mukaan suorassa syy-yhteydessä nuoren tytön kuolemaan ja loukkaantuneille aiheutuneisiin vammoihin.
Ei tietoista riskinottoa ja itsensä vaarantamista
Käräjäoikeuden mukaan syytetyt viisi miestä tiesivät vaijereista ja siitä, että hyppyrimäkialueella oleskeli myös ulkopuolisia henkilöitä. Näin ollen he tiesivät myös vaijereihin liittyvistä turvallisuusriskeistä ja vaaratilanteen mahdollisuudesta.
Oikeus katsoi, että miehillä oli kokemuksensa ja tehtävänsä johdosta tavanomaista parempi tietämys ulkoilualueista, niiden käytöstä ja turvallisuuteen vaikuttavista seikoista.
Oikeuden mukaan nuorten mäenlaskussa ei ollut kysymys sellaisesta tietoisesta riskinotosta ja itsensä vaarantamisesta, joka olisi poistanut alueen turvallisuudesta vastanneen tahon erityisen velvollisuuden estää vaijerin aiheuttaman vakavan vaaran syntyminen.
Tuomittiin sakkoihin
Helsingin kaupungin liikuntaviraston osastopäällikölle tuomittiin 40 päiväsakkoa ja muille vastaajille 30 päiväsakkoa.
Lisäksi vastaajat velvoitettiin maksamaan asianomistajille vahingonkorvauksia muun muassa tilapäisestä ja pysyvästä haitasta sekä kuolleen tytön omaisille hautauskustannuksista.
Käräjäoikeuden mukaan ensisijaisessa vastuussa korvauksista oli isännänvastuun nojalla Helsingin kaupunki. Koska vastaajien menettely ei ollut törkeän huolimatonta, korvausta loukkauksen aiheuttamasta henkisestä kärsimyksestä ei tuomittu.
Ratkaisu ei ollut yksimielinen
Käräjäoikeuden ratkaisu ei ollut yksimielinen, vaan yksi kolmesta tuomarista olisi hylännyt syytteet kokonaisuudessaan.
Eriävän mielipiteen mukaan nuoret myötävaikuttivat omalla varomattomalla toiminnallaan heille aiheutuneisiin seurauksiin eikä rikosvastuuta siksi syntynyt.
Lisäksi Helsingin kaupungin liikuntaviraston osastopäällikön osalta jäi yhden tuomarin mukaan näyttämättä, että tämä olisi tiennyt alastulorinteeseen asennetusta vaijerista. Ainakin vahingonkorvauksia tuli sovitella nuorten oman myötävaikutuksen perusteella puoleen tuomituista määristä.
Käräjäoikeuden tuomio ei ole lainvoimainen.