Hovioikeuden sakkotuomio jäi voimaan nuoren hengen vaatineessa Herttoniemen hyppyrimäkiturmassa – KKO:lta ei herunut valituslupaa

Herttoniemen hyppyriturma
Lehtikuva
Julkaistu 29.10.2020 10:04

MTV UUTISET – STT

Korkeimmasta oikeudesta valituslupaa hakivat Helsingin Mäkihyppääjien kaksi vastuuhenkilöä. Turmassa kuoli yksi nuori ja loukkaantui kaksi.

Korkein oikeus on hylännyt valituslupahakemukset Helsingin Herttoniemen hyppyriturmaa koskevassa asiassa. Näin ollen Helsingin hovioikeuden tuomio jää voimaan.

Kolme 16–18-vuotiasta nuorta laski hyppyrimäen muovitettua alastulorinnettä kesällä 2015. He osuivat vaijeriin, jolloin yksi kuoli ja kaksi sai sairaalahoitoa vaatineita vammoja.

Käräjäoikeudessa kolme Helsingin kaupungin työntekijää sekä Helsingin Mäkihyppääjien sihteeri ja johtokunnan puheenjohtaja saivat sakkotuomiot kuolemantuottamuksesta ja kahdesta vammantuottamuksesta. Yksi kaupungin työntekijöistä tuomittiin lisäksi tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Helsingin Mäkihyppääjien sihteeri ja johtokunnan puheenjohtaja valittivat hovioikeuteen, joka piti käräjätuomion ennallaan. Sen jälkeen kaksikko haki vielä hovioikeuden tuomioon valituslupaa KKO:sta.

KKO:ssa oli kyse siitä, tulisiko miehet jättää rangaistukseen tuomitsematta heille rikoksesta aiheutuneiden muiden seurausten ja kohtuusnäkökohtien vuoksi.

Hovioikeuden mukaan tuomittuja oli varoitettu

Hovioikeuden tuomion mukaan miehet laiminlöivät velvollisuutensa huolehtia siitä, etteivät alastulorinteeseen asennetut vaijerit aiheuttaneet vaaraa.

Oikeuden mukaan miehet olivat ennen turmaa tienneet, että hyppyrimäen alastulorinnettä käytettiin mäenlaskuun sen käyttötarkoituksen vastaisesti ja heitä molempia oli nimenomaisesti varoitettu, että vaijereista saattoi aiheutua merkittävää vaaraa.

Hovioikeus katsoi, ettei nuorten oma toiminta poistanut mäkihyppyseuran miesten rikosvastuuta.

Kymmeniä vuosia sitten asennetuilla vaijereilla pyrittiin estämään esimerkiksi mopolla ajelua ja muuta mäkeen kohdistuvaa ilkivaltaa.

Onnettomuuden jälkeen mäkihyppyalue päätettiin aidata kokonaan yli kaksimetrisellä teräsaidalla ja vaijerit poistettiin. Huonoon kuntoon päässyt Herttoniemen mäkihyppytorni on sittemmin purettu ja Helsingin Mäkihyppääjät lopettanut toimintansa.

Tuoreimmat aiheesta

Korkein oikeus