Mikä estää olemasta onnellinen? Jalkauduimme Helsinkiin kysymään kansalaisilta, millaiset asiat arkea harmauttavat. Psykiatri ja tietokirjailija Juhani Mattila kertoo, miten onnellisuus eroaa esimerkiksi tyytyväisyydestä, ja mikä onnea voisi tuoda.
Suomi on kuudetta vuotta putkeen maailman onnellisin maa. Silti vitsailemme, ettemme ansaitse ykkössijaa. Mutta mikä suomalaisten onnellisuutta haittaa? Yllä olevalla videolla suomalaiset kertovat, mikä arkea ankeuttaa!
– [Asiaa] voi ajatella niin, että mikä on suomalaisten yleinen ongelma? Se on suomalaisen kansan ujous, psykiatri ja tietokirjailija Juhani Mattila kuvaa Huomenta Suomessa.
Lue myös: Viikonloppuna Sepon sydämeen hiipii raastava tunne: "Välillä on vaikeaa olla yksin kotona"
Ujostumisen tunne toki on normaali asia. Jos ujous on luonteenpiirre, joka estää ja haittaa elämää, se voi aiheuttaa onnetonta oloa. Moni suomalainen haluaa myös kokea, että hallitsee sekä tilanteen että omat tunteensa. Kenties siksi moni on mielissään päästessään kesämökilleen.
– Pääsee yksin mökille ja voi olla oma itsensä siellä. Sosiaaliset tilanteet tai mikään ei jännitä. Suosittuja lauluja on sellainenkin, että "käyn ahon laitaa minä ilman paitaa". Kaikki stressit ja ahdistukset ovat takana, Mattila kuvailee.
Lue myös: Seksi tekee onnellisemmaksi ja terveemmäksi – näitä terveyshyötyjä ei voi kiistää!
"Onnellisuus eroaa tyytyväisyydestä ja ilostakin"
Onni rakentuu ihmisen sisällä. Sitä ei siis voi luoda ulkoisten tekijöiden avulla.
– Onnellisuus eroaa tyytyväisyydestä ja ilostakin. Onni on laaja-alaisempaa ja syvällisempää. Se ei ole niin reaktiivista toiseen asiaan, Mattila kuvailee.
Jos ihminen siis kertoo olevansa hyvin onnellinen siksi, että omistaa kolme Ferraria, onko onni aitoa?
– Eihän toisen tunteita voi mennä [sanomaan], ne ovat sisäisiä, Mattila sanoo.
– Ihminen tavoittelee ylpeyttä, hän on ylpeä siitä ja voi tehdä paljonkin työitä, että saa omaisuutta. Siitä jää kuitenkin puuttumaan, sellainenkin ihminen voi jonakin hetkenä olla hyvin yksinäinen ja onneton.
Lue myös: Työelämä voi uuvuttaa: Milloin työstressistä pitää huolestua?
Karkottaako onnen haluaminen onnen?
Aitoon onnellisuuteen liittyy Mattilan mukaan aina kiitollisuus. Kiitollisuuden ja sitä kautta onnellisuuden lisääminen elämään voi kuitenkin olla kinkkistä.
– Yksi [vinkki] on, että ihminen oppisi tunnistamaan omia kaipauksiaan. Ettei tunnistaisi vain rahan tarvetta ja tällaisia konkreettisia, elämään liittyviä asioita, Mattila sanoo.
Kannattaako onnea edes tavoitella – karkottaako onnen haluaminen onnen?
– Se on sikäli totta, että tavoittelu liittyy yleensä johonkin ulkonaiseen, tällaiseen välitavoitteeseen. Silloin ei oikeastaan tunnista sitä, mitä sisimmässään kaipaa, Mattila sanoo.
Auttaako kiitollisuuden löytäminen tai pettymyksen kokeminen tulemaan onnelliseksi? Mistä tietää, mikä tekisi onnelliseksi: tuoko raha tai hieno vene autuuden? Katso keskustelu videolta jutun alussa.