Mistä maailman onnellisimman kansan kurjuus kumpuaa?

Suomi, maailman onnellisin kansa! Titteli tuottaa usein huvittunutta hymistelyä, mutta miksi – mistä maailman onnellisimman kansan kurjuus kumpuaa? Entä miten onnelliseksi tullaan?

Suomi on kuudetta vuotta putkeen maailman onnellisin maa. Silti vitsailemme, ettemme ansaitse ykkössijaa. Syitäkin löytää helposti: esimerkiksi joka viides suomalainen kokee vuoden aikana mielenterveyden häiriöitä. Miten tällaisia lukuja voi maailman onnellisimmassa maassa olla? Katso professorin vastaus yllä olevalta videolta!

"Joistakin ihmisryhmistä pitää kyllä olla huolissaan"

Sosiaalipsykiatrian professori Sami Pirkolan mukaan tilanne ei kuitenkaan välttämättä ole niin paha kuin miltä se kuulostaa.

– Nämä häiriöt, joiden ilmaantumista mittaillaan, eivät itse asiassa ole Suomessa mitenkään kansainvälisesti erityisen korkeita, Pirkola sanoo.

– Ei meillä mitään hätää ole. Joistakin ihmisryhmistä pitää kyllä olla huolissaan, hän korostaa. 

Esimerkiksi nuorten mielenterveyden ongelmat ovat hälyttäviä. Syynsä on niin yhteiskunnan paineilla kuin lukiouudistuksellakin. Pärjäämisen kuormaa on monilla.

– Silti korostaisin, että suuri osa nuorista ja aikuisistakin voi aika hyvin ja pärjää. Aina olisi hyvä kääntää katse ryhmiin, jotka ovat syrjäytymässä tai riskissä, Pirkola kuvaa.

"Kuvaa suomalaista luonnetta, että sitä pyritään väheksymään"

Pirkolan mukaan onnellisuustutkimus kuitenkin on hyvin tehty eikä se suinkaan ole "höpöhöpöä". Psykiatri ja tietokirjailija Juhani Mattila on samaa mieltä.

– Kuvaa suomalaista luonnetta, että sitä pyritään väheksymään ja ihmetellään, miten Suomi nyt tällaisessa asemassa on, Mattila sanoo.

"Onnellisuustutkimus" on kenties nimenä hämäävä, sillä oikeasti mitataan tyytyväisyyttä vallitseviin oloihin.

"Onnellisuus ei ole mikään sellainen taso, jolla voisi pysyä"

Toisaalta kukaan ei ole aina vain onneton tai onnellinen: vaikka olisi välillä murheen alhossa, voi silti kokea myös ilon hetkiä.

– Onnellisuus ei ole mikään sellainen taso, jolla voisi pysyä, vaan onnellisuuden tunteet vaihtelevat, Mattila muistuttaa.

Ahdistus on tavallinen tunne, mutta syyt vaihtelevat. Joku on ahdistunut yksinäisyydestä, toinen alemmuudentunteesta.

– Ei se tarkoita mielenterveyden häiriötä. Kaikillahan meillä on tunne-elämän ongelmia. Vaikeus on, että jotkut ongelmat aiheuttavat sen, että elämä tulee hyvin hankalaksi. Ongelmat jäävät päälle, Mattila kuvaa.

Mattila on kirjoittanut kirjoja onnellisuudesta. Mutta miten autuaaksi tullaan?

– Paljon olen sitä miettinyt. Ajattelen sitä lähinnä kaipausten kannalta. Ihminen tulee onnelliseksi, jos hänen sisemmät kaipauksensa toteutuvat, Mattila sanoo.

Millaisia sisemmät kaipaukset ovat? Voiko vaikkapa raha tehdä onnelliseksi? Katso keskustelu jutun alussa olevalta videolta!

Katso myös: Mika Aaltola vitsaili suomalaisten asemasta onnellisimpana kansana 

Lue myös:

    Uusimmat