Elokuu on erokuu: moni kesäloma rasittaa parisuhdetta niin, että ero alkaa tuntua hyvältä ajatukselta. Miten eroajatuksiin pitäisi reagoida?
Lomakausi paljastaa parisuhteen haasteet. Kun pinnaa kiristää, erokin saattaa pilkahtaa mieleen. Yleensä erotoive on ikävästi vain suhteen toisella osapuolella.
– On äärettömän tärkeää, että niitä asioita sanoitetaan. Eli kerrotaan toiselle, jos on hankala olla, tai joku asia mietityttää. Sitten sen asian äärelle pitäisi uskaltaa asettua, neuvoo Parisuhdekeskus Katajan toiminnanjohtaja, paripsykoterapeutti Suvi Laru Huomenta Suomessa.
Lue myös: Saako jäädä kotiin, jos kesäreissu anopin luo ahdistaa? Tätä mieltä on terapeutti
"Saattaa tulla hankala olo, kun ollaan koko ajan yhdessä"
Monissa talouksissa loma on haaste. Larun mukaan elokuuta voisikin ajatella jopa erokuuna: yhdessäolo pitkän kesäloman aikana onkin yllättäen hyvin hankalaa.
– Olemme niin erilaisia läheisyyden ja etäisyyden tarpeissa. Saattaa tulla hankala olo, kun ollaan koko ajan yhdessä, hän kuvaa.
Jos elämä muuten on kiireistä ja yhdessä ollaan vain lomalla, se luo paineita yhteiseen aikaan: nyt on pakko nauttia ja rentoutua, vaikka mikä olisi.
Mikä on hälytysmerkki suhteessa?
Ensi- ja turvakotien liiton erityisasiantuntija Johanna Vaitomaa pitäisi hälytysmerkkinä sitä, että suhde tuntuu turvattomalta eikä erotoiveesta uskalla ylipäätään puhua. On huolestuttavaa, jos kumppani esimerkiksi raivostuu eropuheista.
Parisuhdekeskus Katajan, Miessakkien ja Naistenlinjan kysely henkisestä väkivallasta parisuhteessa
Ensi- ja turvakotien liiton chat ma-pe klo 12-18
Toisaalta eroa saatetaan käyttää epäterveessä parisuhteessa eräänlaisena uhkauskorttina: otan sinusta eron, jos et toimi näin tai noin.
– Silloin voidaan puhua henkisestä väkivallasta, jos vaaditaan toista toimimaan aina omien ehtojen mukaisesti, Vaitonmaa sanoo.
Lue myös: Moni suomalainen harrastaa seksiä vain muutaman kerran vuodessa tai harvemmin – seksuaaliterapeutti: "Huolestuttava suunta"
Aina kriisin syy ei ole suhde
Eroajatukset sinänsä ovat tavallisia ja niitä saattaa tulla mieleen useampaan kertaan suhteen aikana. Aina varsinainen ongelmana ei välttämättä edes ole parisuhde.
– Usein saatamme ajatella, että meillä on parisuhdekriisi, kun taustalla itse asiassa onkin identiteettiin liittyä kriisi. Eli itsellä on haasteita, ja se näyttäytyy parisuhteessa, Laru sanoo.
Mitä pitäisi tehdä, jos parisuhde kriisiytyi kesällä? Saako riidoista kertoa kavereilleen, tai ylipäätään muille? Entä mistä tunnistaa henkisen väkivallan? Katso vastaus jutun alussa olevalta videolta.
Lue myös: Loma saa monet pohtimaan eroa kumppanista – asiantuntija kertoo, mitkä kannattaa kokeilla ensiavuksi
Lue myös: "Ei tarvitse keksiä tekosyitä" – miten toimia, jos kumppanin alkoholinkäyttö ei tunnu olevan enää hallinnassa?
Katso myös: Mistä tietää, että olisi parempi vain erota? Asiantuntija kertoo ohjenuoran
2:09Parisuhteisiin mahtuu runsaasti ylä- ja alamäkiä. Mutta mistä tietää, ettei kannata enää yrittää?