Millaista on karavaanarielämä 20 minuutin metromatkan päässä Helsingin keskustasta? Toimittajat pystyttivät teltan helsinkiläiselle leirintäalueelle ja lähtivät katsomaan, millaista väkeä kerrostalojen keskellä yöpyy.
Puheensorina täyttää leirintäalueen, kun kymmenet asuntoautot ja telttailijat ovat kerääntyneet yhteen Helsingin Rastilaan.
Nopean kierroksen perusteella leirintäalueella yöpyy suureksi osaksi ulkomaalaisia turisteja. Porteilla liehuvat Suomen ja Ukrainan lippujen lisäksi Saksan, Norjan, Hollannin, Viron, Britannian ja Ruotsin liput.
Saksalainen Fleuten perhe on matkustanut pitkän matkan ympäri Pohjoismaita ja päässyt päätepysäkkiinsä Helsinkiin. Suomen luonto on vakuuttanut heidät täysin.
– Täällä on niin kaunista luontoa, jollaista ei ole muualla. Myös kaupungit ovat hienoja ja siistejä, kommentoi perheen äiti Astrid Fleute.
Karavaanarielämässä ei tarvitse luopua tavallisista harrastuksista, sillä myös leipominen onnistuu matkalla. Perheen asuntoauton uunissa paistuu pian kakku huomista päiväretkeä varten.
– Tykkään leipomisesta kotona ja halusin jatkaa sitä myös reissun päällä, kertoo taikinaa sekoittava perheen tytär Dorothee.
Kerrostalojen keskellä
Harvojen suomalaisten joukosta bongaamme kaksi yhdessä matkustavaa perhettä.
Iistä liikkeelle lähteneet, aikuisiällä tutustuneet sukulaiset Pirjo ja Laura perheineen tekevät ensimmäistä reissuaan yhdessä. Matkassa mukana on myös perheen uusin tulokas, Moon-kani.
– Otimme kanin pari kuukautta ennen reissuun lähtöä, eikä sitä voinut jättää yksin kotiin. Se matkustaa omassa häkissään, kun olemme autossa sisällä, kertoo Pirjo.
– Sen kanssa on kiva leikkiä, eikä matkalla koskaan tule tylsää! toteaa perheen tytär Minea.
Perheiden mukaan matkailuautoilun viehätys piilee sen helppoudessa. Rastilan leirintäalue eroaa totutusta.
– Karavaanielämä on ihanan huoletonta, kun ei tarvitse miettiä aikatauluja ollenkaan. Saa vain mennä fiiliksen mukaan, kertoo Laura toisesta perheestä.
– On hassua, miten olemme täysin kerrostalojen ympäröimiä, vaikka olemme leirintäalueella. En usko, että olemme nähneet tällaista aiemmin, hän jatkaa.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Kaikki hyvin, paitsi hintataso
Kahdelle interraililla olevalle saksalaiselle ystävykselle Pohjoismaiden hintataso on tullut melkoisena shokkina.
– Alkoholi on täällä todella kallista! he toteavat yhteen ääneen nauraen.
– Maksoimme Oslossa vahingossa lähes 40 euroa yhdestä pussista tupakkaa, sanoo Karolin Grünefeldt.
He ovat yöpyneet koko matkan teltassa ja syöneet halvinta vegaanista ruokaa, mitä kaupasta löytyy.
– Voitimme interrail-liput EU:n kisasta ja koetamme päästä koko reissun suhteellisen halvalla, kertoo Ilka Asal.
Monien saksalaisten tapaan teknomusiikki lämmittää myös heidän sydäntään, ja matkakaiuttimesta kuuluukin nopeatahtinen musiikki vielä hetken ennen kuin leirintäalueella alkaa hiljaisuus.
–Rakastamme reivejä ja teknoa! Siinä voi tanssia täysin ilman estoja.
Käärijä-rakkautta ilmassa
Ruotsalaiset Natalie Marmu, hänen avopuolisonsa Mikael Joons ja veljensä Alex Marmu ovat matkanneet Suomeen tapaamaan sukulaisia.
– Isovanhempamme asuvat Nummelassa, emmekä ole nähneet hetkeen. Nyt toimme 2,5-vuotiaan lapsemme tapaamaan heitä ensimmäistä kertaa, sanoo Natalie.
Suomessa he ovat käyneet aiemminkin, sillä asuntoautolla matkaaminen ulkomaille on hauskempaa kuin kotimaanmatkailu.
– Pidämme Suomesta todella paljon, vaikka hintataso onkin hieman kalliimpi kuin meillä tällä hetkellä, he toteavat.
– En tiedä saisinko sanoa näin ruotsalaisena, mutta väärä maa voitti euroviisut! Natalie toteaa nauraen.
Natalie ja Mikael kertovat harrastavansa yhdessä tanssimista, ja pienen suostuttelun jälkeen pariskunta suostuukin näyttämään liikkeitään myös toimittajille.
Tiivistä tunnelmaa
Telttailualueelta raikaa iloinen kuorolaulanta ja nauru. Suuri porukka paljastuu saksalaisiksi partiolaisiksi, jotka viettävät jokavuotista kesäreissuaan tällä kertaa Suomessa.
– Olemme tykänneet Suomesta valtavasti. Luonto on täällä niin kaunis ja koskematon, kertoo yksi ryhmän vetäjistä, Axel Osadolor.
Noin 15 hengen porukka asuu koko reissun vain kolmessa teltassa, jotka rakennetaan tukipuusta ja päälliskankaasta.
– Yhdessä teltassa voi nukkua jopa kuusi henkilöä, jos tarvitsee. Sopu sijaa antaa, Axel sanoo.