Pystyisitkö samaan? Himopoimija Tommi kerää mustikkaämpärin tunnissa ja neljä päivässä: "Jos siitä mennään yli, niin se rupeaa liikaa tuntumaan työltä"

Mustikkasato näyttää jäävän korkeintaan keskinkertaiseksi tänä vuonna. Syynä on halla ja kylmyys, joka on tänä vuonna osunut juuri mustikan kukinta-aikaan. 

MTV:n toimittaja Outi Airola kävi haastattelemassa intohimoista marjanpoimija Tommi Viitalaa, jota tämän kesän tavallista pienempi mustikkasato ei ole hätkäyttänyt. 

Kokkolalainen Viitala kerää ämpärillisen mustikoita tunnissa. Kesän aikana hän kertoo keräävänsä mustikoita 30–80 ämpäriä ja puolukoita 2500–5000 kiloa, riippuen siitä kuinka hyvä marjavuosi on.

– En ole koskaan nähnyt niin paljon mustikkaa kuin viime vuonna. Tänä vuonna mustikoita on vähän, Viitala sanoo. 

Viitala kertoo mustikoiden kuitenkin olevan tänä vuonna hyvänmakuisia ja laadukkaita. 

Neljän ämpärin päiväsaalis "justiinsa sopiva"

Kahden ämpärin poimiminen tuntuu Viitalasta vielä vähäiseltä saaliilta.

– Neljä ämpärillistä on justiinsa sopiva. Jos siitä mennään yli, niin se rupeaa liikaa tuntumaan työltä, jolloin se ei enää ole niin kivaa, Viitala toteaa. 

Viitala on lapsesta asti kulkenut isänsä mukana poimimassa mustikoita ja käy nytkin joka kesä poimimassa. 

Heinäkuun lopusta Viitala poimii mustikoita ja elokuun lopulla hän kertoo vaihtavansa puolukkaan. Lokakuun alussa Viitala alkaa poimimaan karpaloita. 

– Myös tyrnejä, vadelmia ja mesimarjoja tulee poimittua, mutta lähinnä omaan käyttöön. 

Marjanpoimintaa tehdastyön ohessa

Viitala työskentelee tehdasympäristössä ja tekee marjanpoimintaa päivätyönsä ohessa. 

– Toiset sanoo menevänsä rahan takia metsään, mutta itselleni suurin syy on se metsä. Ei tänne rahan takia kannata tulla. 

Viitala kertoo olevansa hyvillään siitä, että saa marjoista terveellistä ruokaa ja kertoo myös asiakaskuntansa olevan kiitollisia marjoista. 

– Jo pelkästään se, että tulee metsään kulkemaan, on aina positiivista joka suhteessa. Se on aivan loistavaa hyötyliikuntaa. Kevyttä peruskuntoa tulee ja jaksaa paremmin. Pysyy myös todennäköisemmin terveenä pidempään, Viitala summaa. 

 

 

 

 

Lue myös:

    Uusimmat