Tinder vietiin oikeuteen liiasta koukuttavuudesta ja rakkauslupauksista, jotka eivät pidä paikkaansa.
Tinder ja muut Match Groupin ylläpitämät sovellukset on haastettu oikeuteen Yhdysvalloissa. Syytteenä ei suinkaan ole kumppanin löytämisen vaikeus, vaan koukuttavuus. Joukkokanteessa Tinderiä, Hingeä ja muita sovelluksia syytetään siitä, että ne on tahallisesti suunniteltu koukuttaviksi, kertoo Reuters.
Kun käyttäjään iskee himo käyttää sovellusta, yhtiö kerää voitot.
The Washington Post huomauttaa, että oikeusjuttu nostettiin sopivasti romantiikastaan tunnettuna ystävänpäivänä 2024.
Lue myös: Tuuli-Elina erosi pitkästä parisuhteesta, vaikka siinä ei ollut tavallaan mitään vialla: "Tiputti valtavan taakan harteilta"
Deittisovellusten algoritmi palkitsee "pakonomaista käyttöä"?
Kanteen mukaan Match Groupin bisnesmallissa huijataan rakkaudennälkäisiä ihmisiä, jotka pelkäävät jäävänsä jostakin paitsi; sen mukaan deittisovellusten algoritmi palkitsee "pakonomaista käyttöä" ja saa ihmiset myös maksamaan sovellusten käytöstä.
– Match suunnittelee tarkoituksella alustat riippuvuutta aiheuttaviksi ja pelimäisiksi, jolloin ne vangitsevat käyttäjän ikuiseen maksa ja pelaa -silmukkaan. Se asettaa yritysten voitot etusijalle markkinointilupausten ja asiakkaiden ihmissuhteisiin liittyvien tavoitteiden sijaan, haasteessa muotoillaan.
– Match kuvailee alustoja tehokkaiksi työkaluiksi sovelluksen ulkopuolisten suhteiden luomiseen, mutta tekee samalla salaa kaikkensa saadakseen maksavia tilaajia, säilyttääkseen heidät ja pitääkseen heidät sovelluksessa.
Lue myös: Tämä deittailun ilmiö on ehkä pahempaa kuin ghostaaminen – onko sinulle jo käynyt näin?
"Peliä, joka johtaa riippuvuuteen"
Oikeusjuttu nostettiin San Franciscossa. Mukana on kuusi henkilöä, joiden mukaan esimerkiksi Match Groupin Hinge-sovelluksen slogan, "suunniteltu poistettavaksi", ei pidä paikkaansa.
Reutersin mukaan ristiriita syntyy deittisovellusten tarkoituksesta: jos ne toimivat ja auttavat löytämään rakkauden, samalla niiden käyttäminen lakkaa. Joukkokanteen mukaan Match Group tasapainottaakin tilannetta antamalla maksavien käyttäjän "tykätä" toisten profiileista rajattomasti. Ikuinen swaippailu johtaa usein ghostaamiseen tai tyhjiin viestittelyihin, joista ei synny suhdetta.
– [Match tarjoaa] peliä, joka johtaa riippuvuuteen ja yksinäisyyteen, ahdistukseen ja masennukseen, jotka tätä seuraavat, asianajaja Ryan Clarkson muotoili.
Kantajat hakevat korvauksia henkilöille, jotka ovat maksaneet esimerkiksi Tinderin käytöstä viimeisen neljän vuoden aikana. Aiemmin Tinderin 500 euron "luksuspalvelu" sai jenkkiuutistoimittajan voivottelemaan epäuskosta.
Lue myös: 11 vuotta sinkkuna ollut Sarah turvautui epätoivoiseen tekoon tavattuaan mukavan miehen: "En ole pahoillani siitä"
Näin Match Group vastaa
Match Group on kieltänyt syytteet ja kutsui myös oikeusjuttua "naurettavaksi".
– Teemme joka päivä aktiivisesti töitä saadaksemme ihmiset treffeille ja pois sovelluksistamme. Jos joku muuta väittää, hän ei ymmärrä koko alamme tarkoitusta ja päämäärää, yhtiö totesi.
Lue myös: Tinderin "swaipatuin" mies antaa vinkit täydellisen matchin löytämiseen
Psykologi: "Vastuu on käyttäjällä"
The Washington Postin haastattelema psykologi ja suhdevalmentaja Jo Hemmings piti oikeusjuttua "absurdina".
– Vastuu on käyttäjällä. Kuten mikä tahansa sovellus, myös tämä [Matchin sovellustoiminta] on bisnes; se on olemassa tehdäkseen rahaa, Hemmings muotoili.
– Ostosovellukset on suunniteltu niin, että käyttäjä jatkaa shoppailua. Ja tässä tapauksessa "shoppaillaan" ihmistä.
Lue myös: Miten lähestyä kiinnostavia tyyppejä olematta "creepy"? Seksologi kertoo toimivan tavan
Lue myös: Jos Tinder ei kiinnosta, mistä kumppanin voi löytää? Deittiasiantuntija muistuttaa: "Ei ehkä kannata tuhlata aikaa tyyppiin, joka..."
Katso myös: Näin pidät tietoturvastasi huolen Tinderissä!
0:28
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähteet: Reuters, The Washington Post