Teollisuusliiton Riku Aalto: Yleinen palkkalinja voi jäädä syntymättä, jos teknologiateollisuuden neuvottelut puuroutuvat

10:23img
Työntekijöitä edustavan Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto vieraili MTV:n Uutisextrassa. Katso haastattelu yltä.
Julkaistu 02.10.2021 16:17
Toimittajan kuva

Vesa Kallionpää

vesa.kallionpaa@mtv.fi

@VesaKallionpaa

Palkkaneuvottelujen päänavaussopimus on pahasti juntturassa jo ennen kuin neuvotteluja on edes aloitettu. Työntekijöitä edustavan Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto arveli MTV:n Uutisextrassa, että edessä voivat olla erittäin hankalat neuvottelut. Taustalla on Teknologiateollisuuden päätös luopua kokonaan yhden valtakunnallisen työehtosopimuksen mallista.

Teknologiateollisuuden yritykset voivat jatkossa tehdä joko yrityskohtaisia sopimuksia tai osallistua valtakunnalliseen työehtosopimukseen uuden työnantajayhdistyksen kautta. Pulma on nyt se, ettei työntekijöitä edustava Teollisuusliitto suostu neuvottelemaan uuden työnantajayhdistyksen kanssa.

– Haluamme tietysti nähdä minkälaisia yrityksiä sinne kaiken kaikkiaan tulee. Sitä tietoahan meillä ei siis vielä ole, mitkä yritykset ovat sinne lähteneet. Ja kyllä se kattavuus on myös meille tärkeä elementti. Me halutaan nähdä kuinka kattava siitä yhdistyksestä on tulossa, perusteli Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto.

Lue myös: Teollisuusliitto epäröi neuvottelemista, mutta Teknologiateollisuus sanoo olevansa siihen jo riittävän suuri – työmarkkinakierrokselle tuli murheita jo ennen alkua

Neuvottelut voivat venyä ja ruuhkautua

Toistaiseksi uuteen työnantajayhdistykseen on liittynyt noin 400 Teknologiateollisuuden yhteensä 1600 yrityksestä. Uusia jäsenhakemuksia tulee yhdistyksen mukaan kuitenkin koko ajan lisää.

Työnantajapuoli uskoo, että valtakunnallinen sopimus voi lopulta jopa ylittää yleissitovuuden rajan, jolloin se koskisi alan kaikkia yrityksiä. Jos niin ei käy, joutuu Teollisuusliitto neuvottelemaan erikseen kaikkien yhdistykseen kuulumattomien yritysten kanssa.

– Jos heillä ei ole yleissitovaa sopimusta siellä taustalla, niin silloin se tarkoittaa sitä, että jokaisen yrityksen kanssa pitää neuvotella erikseen. Aikatauluhan tässä on kysymysmerkki, koska meidän sopimus päättyy marraskuun lopussa, eikä yhdenkään yrityksen kanssa neuvotteluja käynnistetä ennen kuin tämän valtakunnallisen yhdistyksen kanssa olemme saaneet sopimuksen aikaan.

Onko edessä huutokauppa palkankorotuksista?

Työmarkkinoiden yleinen palkkalinja on usein määritelty teknologiateollisuuden neuvotteluissa. Riku Aalto arvioi, että nyt yleinen linja voi jäädä syntymättä, jos valtakunnallisen sopimuksen kattavuus jää liian pieneksi.

– Kyllä tässä semmoinen vaara tietysti on olemassa. Tilannetta voi ehkä arvioida niin, että yritykset ovat nyt niitä, jotka pohtivat että tarvitaanko tänne Suomeen mitään palkkakoordinaatiota vai ei, arvioi Aalto.

– Voi ehkä sanoa, että tilanne on vähän sama kuin vuonna 2007 ja 2008, jolloin työnantajat halusivat voimakkaasti lähteä ei-koordinoituun palkkaratkaisuun. Sen lopputuloshan oli sitten se, että palkankorotukset menivät nousevin huudoin ja viimeisten sopimusten osalta lähes kaksinkertaisiksi. Tilanne näyttää nyt vähän samanlaiselta. En ole ihan varma onko se Suomen kilpailukyvyn tai yritystenkään kannalta hyvä ratkaisu, pohti Aalto.

Uutisextra tänään television MTV3-kanavalla ja mtv-palvelussa kello 19.05 alkaen!

Tuoreimmat aiheesta

Työmarkkinat