Teollisuusliitto epäröi neuvottelemista Teknologiateollisuuden työnantajayhdistyksen kanssa, koska yhdistys on Teollisuusliiton mielestä liian pieni. Työnantajayhdistys pitää kokoaan riittävän suurena neuvotteluja varten.
Syksyn yksi merkittävimmistä työmarkkinaneuvotteluista on pienissä vaikeuksissa jo ennen aloitusta. Teollisuusliitto pitää Teknologiateollisuuden uutta työnantajayhdistystä liian pienenä neuvotteluiden aloittamista varten.
Teknologiateollisuus tarjoaa nykyisin jäsenyrityksilleen valintaa valtakunnallisen työehtosopimuksen ja yrityskohtaisen sopimuksen välillä.
Valtakunnallista sopimusta varten perustettu työnantajayhdistys on kuitenkin nyt työntekijäpuolen eli Teollisuusliiton mielestä liian pieni.
Teollisuusliiton hallitus linjasi näin perjantaina.
– Tällä hetkellä he (Teknologiateollisuus) ovat ilmoittaneet, että työnantajayhdistykseen on ilmoittautunut 391 yritystä 1 600:stä Teknologiateollisuuden jäsenyrityksestä. Työnantajayhdistys on näkemyksemme mukaan vielä sellaisessa tilassa, ettei se ole vielä neuvottelukypsä, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo.
Teollisuusliitto odottaa työnantajayhdistykseltä ”merkittävää” kasvua ja tietoa siitä, mitä yrityksiä se tarkalleen edustaa.
– Emme tiedä, miten jäsenyritysten työvoima on jakautunut esimerkiksi toimihenkilöiden ja työntekijöiden kesken, emmekä tiedä kaikkia yrityksiä. On vaikea aloittaa neuvottelua yhdistyksen kanssa, kun emme tiedä, keitä he edustavat, Aalto kertoo.
Teknologiateollisuudessa uskotaan vakaasti siihen, että neuvottelupöytään päästään ja sopu syntyy.
– Meidän näkökulmasta järjestäytymisaste on kehittynyt ihan odotetusti. Jo nyt hartiat ovat niin leveät, että neuvottelut voitaisiin aloittaa. Hiljattain meille on tullut kymmeniä uusia jäsenyrityksiä lisää. Käymme ensi viikolla Teollisuusliiton kanssa keskusteluja siitä, milloin neuvottelut voitaisiin aloittaa, sanoo Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi.
– Tässä kohtaa kannattaa laittaa jäitä hattuun. Ymmärrän kyllä sen huolen, mikä Teollisuusliitolla on järjestäytymisestä, Ruohoniemi lisää.
Syntyykö vientialan ratkaisua?
Jos laajempaa sopua ei synny, palkkaratkaisuja tehdään yrityskohtaisesti ja muille neuvotteluille pohjana toimivaa vientialan ratkaisua ei ehkä ole.
Monet muut alat peilaavat lähtökohtiaan niihin palkkaratkaisuihin, joita tehdään vientialoilla.
– Työnantajat ja yritykset valitsevat nyt sen, haluavatko he palkkakoordinaatiota Suomeen vai eivät. Sillä on vaikutusta koko työmarkkinakenttään. Teknologiateollisuus ja Metsäteollisuus ovat meidän mielestä näyttäneet, että koordinoidulla ratkaisuilla ei ole heille väliä, Teollisuusliiton Aalto toteaa.
Työnantajien puolella on uskoa siihen, että pohjaratkaisu syntyy.
– Kyllä vientivetoinen pohjaratkaisu syntyy. Teknologiateollisuus vastaa puolesta Suomen viennistä ja teemme yhä valtakunnallisia työsopimuksia. Kemianteollisuus, joka on myös suuri vientiala, tekee yhä valtakunnallisia työehtosopimuksia. Kyllä tästä viennin avaus saadaan aikaan. Olemme tulossa avoimin mielin neuvottelupöytään, Ruohoniemi sanoo.
Sopimukset umpeutuvat marraskuun lopulla
Teknologiateollisuuden nykyiset työehtosopimukset umpeutuvat marraskuun lopussa. Jos sopua ei siihen mennessä ole, syntyy sopimukseton tila.
Sopimuksettomassa tilassa töitä tehdään vanhojen ehtojen mukaan, mutta työtaistelut tulevat mahdollisiksi.
Teollisuusliiton hallitus muistutti perjantaina olevansa valmis puolustamaan väkeään kaikin mahdollisin keinoin. Nämä keinot voivat rajuimmillaan olla lakkoja.
– Teollisuusliiton ensisijainen tavoite ja halu on edelleen sopia, mutta tarvittaessa liitto on valmis puolustamaan jäsenten etua kaikilla niillä toimilla, joita etujen puolustaminen vaatii. Mitään yksittäistä keinoa ei ole suljettu pois, liiton tiedotteessa lukee.