Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden neuvottelut edelleen umpisolmussa – Aalto: "Jos kolmen päivän lakko ei tuo riittävää painetta neuvottelupöytään, arvioimme, että mitä sitten"

15:20imgTeollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto ja Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle kommentoivat liittojen välistä työkiistaa ja siitä aiheutuvia vahinkoja MTV Uutiset Livessä. 
Julkaistu 09.12.2019 18:49

MTV UUTISET

Vientiteollisuuden lakon osapuolet eivät osaa vielä sanoa, milloin he palaavat neuvottelupöytään.

Maanantaina alkaneet kolmipäiväiset lakot koskevat Teollisuusliiton, Ammattiliitto Pron ja Ylemmät toimihenkilöt YTN:n alaisia työntekijöitä. Mukana lakoissa on yhteensä jopa noin 100 000 työntekijää.

Lakot vaikuttavat eniten Teknologiateollisuuden alaisiin sopimusaloihin, joilta on lakossa kaikkiaan noin 60 000 henkilöä kahdellasadalla toimipaikalla. Neuvottelujen jatkosta ei ole järjestön työmarkkinajohtaja Minna Helteen mukaan sovittu, eikä hän usko tilanteen ratkeavan lähipäivinä.

– Kaikkien osapuolten tulisi keskittyä ratkaisun hakemiseen. Totta kai toivomme, että neuvottelupöytään pystytään palaamaan mahdollisimman pian, Helle sanoo.

Lue lisää: "Tässä ei ole viikonlopun aikana tapahtunut mitään uutta" – Maanantain lakot aiheuttavat satojen miljoonien tappiot, joihin Suomella ei olisi varaa: Mistä nyt kiikastaa?

Teollisuusliitto arvioi jatkotoimia perjantaina

Teollisuusliitto on käynyt sovitteluja Teknologiateollisuuden, Kemianteollisuuden ja Metsäteollisuuden kanssa.

Viimeiset sovittelut päättyivät tuloksettomina viime torstaina. Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aallon mukaan osapuolet eivät ole pitäneet yhteyttä viikonlopun aikana.

Hänen mukaansa sovittelun etenemien on valtakunnansovittelijan käsissä.

– Luulen, että alkuviikon aikana sovittelija on varmaan yhteydessä osapuoliin.

Aallon mukaan Teknologiateollisuuden kanssa riidan kohteena on palkankorotusten taso. Muilla sopimusaloilla on hänen mukaansa auki merkittävästi enemmän asioita.

Teollisuusliitto arvioi työtaistelujen mahdollisia jatkotoimia hallituksen kokouksessa perjantaina.

– Kun näyttää siltä, että kolmen päivän lakko ei riittävää painetta neuvottelupöytään tuonut, arvioimme, että mitä sitten, Aalto sanoo.

Lue myös: Teollisuusliiton lakko iskee Suomeen: Helsinki-Vantaan lentokentälle ei kulje tipan tippaa öljyä: "Kriittinen tilanne"

"Ei puusta pidemmälle, kiky hiertää"

Kemianteollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Etu-Seppälän mukaan alan neuvotteluissa on alusta alkaen tuottanut vaikeuksia kysymys kiky-tunneista, joista työntekijäpuoli haluaisi luopua.

Työnantajapuoli ei puolestaan pidä niitä määräaikaisina, sillä ne on kirjattu sisään alan työehtosopimukseen.

– Ei ole päästy puusta pidemmälle, kun tämä yksi asia hiertää. Kemianteollisuus ei ole ollut neuvotteluissa valmis lyhentämään työaikaa, eikä heikentämään sen jäsenyritysten kilpailukykyä.

Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén odottaa, että neuvottelupöytään päästään palaamaan vasta työtaisteluiden jälkeen. Ajankohtaa ei ole sovittu, mutta hän toivoo, että kumpikaan osapuoli ei päädy jatkamaan työtaisteluita.

– Kyllähän tässä pitäisi päästä neuvottelupöytään ja sopia tämä asia. Tässä tulee vahinkoa sekä työnantajille että työntekijöille.

Lue myös: Kymmeniä vai satoja miljoonia euroja? Näin paljon työnantaja- ja työntekijäjärjestöjen tekemät laskemat lakon aiheuttamista menetyksistä poikkeavat toisistaan

Tuoreimmat aiheesta

Lakot