Liki satatuhatta menossa lakkoon joulukuussa – vientialan neuvottelut kariutuivat Teknologiateollisuuden kanssa: "Työnantajapuolen halu sopimuksen syntymiseen oli täysin olematon"

Suuria vientialan yrityksiä edustavan Teknologiateollisuuden pitkään takkuilleet työehtosopimusneuvottelut karahtivat sunnuntaina kiville näyttävästi, kun työntekijäliitot Teollisuusliitto, toimihenkilöitä edustava ammattiliitto Pro ja Ylemmät Toimihenkilöt YTN ilmoittivat yhtä aikaa laajoista lakoista.

Lakkojen on määrä alkaa joulukuussa, ja osa niistä koskee myös Metsäteollisuuden ja Kemianteollisuuden sopimusaloja.

Neuvottelut ovat jumittaneet koko syksyn muun muassa palkattomien kiky-tuntien takia, joista työntekijät haluavat eroon, mutta joita työnantajat haluavat jatkaa.

– On todella valitettavaa, että joudumme turvautumaan näin koviin otteisiin, mutta muukaan ei nyt näytä auttavan. Jouduimme sunnuntaina katkaisemaan neuvottelumme myös teknologiasektorilla, kun työnantajapuolen halu sopimuksen syntymiseen oli täysin olematon, sanoi Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto tiedotteessa.

Suurimmat kiistat ovat Teollisuusliiton mukaan koskeneet muun muassa työaikaa, erityisesti niin sanotun kiky-sopimuksen tuomia palkattomia lisätunteja ja arkipyhiä.

Teollisuusliitto ilmoitti sunnuntaina, että lakkoon menee 9. joulukuuta työntekijöitä kymmeneltä sen sopimusalalta, yhteensä noin 35  000 työntekijää. Lakon on määrä alkaa maanantaina puolenyön aikaan ja päättyä keskiviikkona 11. joulukuuta. Lakkoon osallistuu yhteensä 180 eri yritysten toimipistettä eri puolilla Suomea.

Teollisuusliiton julistaman työnseisauksen piirissä ovat muun muassa teknologiateollisuuden, malmikaivosten, kumiteollisuuden, öljy-, maakaasu- ja petrokemianteollisuuden, kemian perusteollisuuden sekä mekaanisen metsäteollisuuden sopimisalat sekä puolustusministeriön työpaikat.

YTN:n varoitus koskee noin 50 000 ihmistä

Ylempiä toimihenkilöitä edustavan YTN:n lakkovaroitus koskee noin 50:tä teknologiateollisuuden yritystä ja noin 50  000:tä ylempää toimihenkilöä. Teknologiateollisuudessa YTN:n kolmen päivän lakko alkaisi 9. joulukuuta. Suunnittelu- ja konsulttialalla työnseisaus on tarkoitus toteuttaa kolmessa kolmen päivän jaksossa ajalla 9.–18. joulukuuta.

Myös YTN:n keskeiset tavoitteet ovat kiky-tuntien eli palkattoman työajanpidennyksen poistaminen ja palkankorotuksista sopiminen.

Ylempien toimihenkilöiden mukaan kaikki henkilöstöryhmät ovat neuvotelleet Teknologiateollisuuden kanssa työehtosopimusten uudistamisesta syyskuun puolivälistä lähtien.

Pro ei vieläkään ole päässyt palkkoihin asti

Ammattiliitto Pro ilmoitti aloittavansa kolmen vuorokauden työnseisauksen 9. joulukuuta viidellä sopimusalalla.

Lakko koskee toimihenkilöiden työehtosopimuksen mukaisia töitä erikseen nimetyissä yrityksissä teknologiateollisuudessa, suunnittelu- ja konsulttialalla, kemianteollisuudessa sekä kumi- ja lasikeraamisessa teollisuudessa. Eri yrityksiä on mukana pitkä lista.

Pron puheenjohtaja Jorma Malinen kertoi STT:lle illalla, että mahdollisen lakon piirissä on noin 10 000 esimiestä ja asiantuntijaa.

Lisäksi ylityökielto Pron teknologiateollisuuden toimihenkilöiden työehtosopimuksen soveltamisalalla jatkuu 11. joulukuuta saakka.

Työehtosopimusneuvotteluja on käyty muun muassa Teknologiateollisuuden ja Kemianteollisuuden kanssa, mutta Pron mukaan yhteisymmärrystä ei ole saavutettu kiky-tunteja koskevassa asiassa.

Myös Pron ehdoton tavoite on kilpailukykysopimuksen 24 tunnin työajan pidennyksen poistaminen työehtosopimuksista. Palkkaratkaisusta ei ole päästy Pron mukaan keskustelemaan lainkaan.

Teknologiateollisuus ry: Ylimitoitettu ja kohtuuton palkkavaatimus

Työnantajia edustavan Teknologiateollisuuden mukaan Teollisuusliitto yrittää lakolla uhaten runnoa läpi "ylimitoitetun ja kohtuuttoman" palkkavaatimuksen. Palkkavaatimus rapauttaisi toteutuessaan kilpailukyvyn ja johtaisi väistämättä työpaikkojen menetyksiin, Teknologiateollisuus ärähti tiedotteessaan.

Teknologiateollisuuden mukaan neuvottelut olivat pisimmällä Teollisuusliiton kanssa, ja suurin osa asioista saatiinkin sen kanssa jo sovittua. Teknologiateollisuuden mukaan eteneminen kuitenkin tyssäsi Teollisuusliiton palkankorotusvaatimuksiin. Neuvotteluissa ei ole Teknologiateollisuuden mukaan pöydällä minkäänlaisia työehtojen heikennyksiä.

Teknologiateollisuuden mukaan työehtosopimusneuvotteluja on vaikeuttanut Teollisuusliiton jyrkän kielteinen suhtautuminen kiky-tunteihin ja kaikkiin vaihtoehtoisiin tapoihin sopia työajasta.

Neuvottelut Pron kanssa ovat edenneet takkuisesti ja YTN:n kanssa hitaasti, Teknologiateollisuus lisää.

Rinne iltapäivällä: Olen jonkin verran huolissani tilanteen kärjistymisestä

Pääministeri Antti Rinne (sd.) kommentoi teknologia-alan työehtosopimustilannetta Ylen Pääministerin haastattelutunnilla sunnuntaina vain pari tuntia ennen kolmen liiton lakkovaroituksia.

– Tilanteeseen ovat jonkin aikaa vaikuttaneet niin sanotut kiky-tunnit, jotka ovat vaikeuttaneet neuvotteluja monissa pöydissä. Näihin asioihin liittyen olen todennut jo aiemmin, että voisi olla järkevää katsoa tätä samalla tavalla kuin ne ovat syntyneet eli keskitetysti, mutta se ei ole ottanut tulta alleen. Nyt näitä kysymyksiä ratkaistaan ala kerrallaan, Rinne sanoi.

Pääministerin näkemys on, että esimerkiksi palkankorotuksissa osapuolet ovat olleet paikoin kaukana toisistaan.

– Näyttää että pöydissä on esitetty melko kovia vaatimuksia liittyen esimerkiksi työrauhavelvollisuuteen tai sitten siihen, millä tavalla erilaisia työehtoja uudelleen viritellään. Toivon todellakin, että tilanteeseen löytyy maalaisjärkinen näkemys, Rinne muotoili.

Haastattelutunnillla Rinne sanoi olevansa "jonkin verran" huolissaan tilanteen kärjistymisestä eri aloilla työtaistelu-uhkiin tai varsinaisiin työtaisteluihin.

–  Ne eivät missään tapauksessa ole suomalaisen ihmisten, yhteiskunnan, viennin tai yritysten kannalta millään tavalla toivottavia. Toivon, että löydetään ratkaisuja, joissa toisaalta turvataan yritysten kilpailukyky ja mahdollisuus toimia vientimarkkinoilla ja samalla otetaan huomioon se, että tavalliset suomalaiset tarvitsevat ostovoiman kehitystä monien hyvin matalien palkankorotusvuosien jälkeen. 

Lue myös:

    Uusimmat