Korona on saanut kansalaiset monenlaisiin aatoksiin. Osa on miettinyt omaa ja läheistensä taloudellista turvaa siltä varalta, että korona iskisi omaan lähipiiriin.
– Meillä on kasvua viime vuoteen nähden reilu kolmannes, kertoo OP-Henkivakuutusten myynnistä ja asiakkuuksista vastaava johtaja Sami Jormalainen.
Tavallisimmin vakuutuksia ottavat työikäiset ja perheelliset.
– Keskimääräinen vakuutuksen ottaja on ollut tänä vuonna 32-vuotias henkilö. Yleensä 25–45-vuotiaat ovat tyypillisin asiakasryhmä henkivakuutuksen kohdalla, kertoo Jormalainen.
Hän ei usko, että pelkästään korona on lisännyt yhtiön henkivakuutusmyynti: takana on myös panostus kyseiseen vakuutusmyyntiin. Osa siitä lienee kuitenkin puhtaasti koronan ansiota, jos vertaa muihin vakuutusyhtiöihin.
– Henkivakuutuskauppa rupesi käymään huomattavan vilkkaasti alkuvuonna. Meillä on noin viidentoista prosentin nousu henkivakuuttamisessa. Sama kasvu näkyy erilaisissa sairasturvavakuutuksissa, kertoo aluejohtaja Stefan Talus Fenniasta.
Asiakasryhmä on sama kaikissa vakuutuslaitoksissa.
– Perheelliset ovat ryhtyneet miettimään sekä omaa että läheisten taloudellista toimeentuloa tämmöisen vakavan tapahtuman aikaan, arvioi toimitusjohtaja Pasi Haarala LähiTapiola Pohjanmaasta.
Pasi Haarala LähiTapiolasta tietää, että perheelliset haluavat nyt henkivakuutuksia.
Yritykset ottavat etätyövakuutuksia
Sen lisäksi että yksityisille kelpaavat erilaiset terveys- ja henkivakuutukset, yritykset ovat ryhtyneet pohtimaan työntekijöidensä vakuutusturvaa etätyön aikana. Perinteinen lakisääteinen tapaturmavakuutus ei välttämättä korvaa, jos vahinko sattuu etätöissä kotona.
– Tässä on selvästi tapahtunut kasvua. Työnantajat ovat ottaneet työntekijöilleen niin sanottuja etätyövakuutuksia tai laajempia tapaturmavakuutuksia, jotka korvaavat, jos kotona jotain sattuu, kertoo Talus.
Nämä vakuutukset eivät ole työntekijän itsensä vapaaehtoisia vakuutuksia, vaan nimenomaan työnantajien ottamia lisävakuutuksia.
– Ne korvaavat, jos etätöissä oleva työntekijä vaikka kaatuu roskapussia viedessään tai koiralenkillä tauon aikana käydessään, kertoo Talus.
Stefan Taluksen yhtiössä henkivakuutusten myynti on kasvanut 15 prosentilla.
Ikä voi olla este
Vaasassa katukierros osoittaa, että kaupunkilaiset ovat ottaneet maskit laajasti käyttöön taannoisen epidemian vuoksi. Myös vakuutukset ovat kaupungissa myyneet hyvin, vaikka kaikille esimerkiksi henkivakuutus ei ole enää saatavilla.
– Olisin todellakin ottanut vakuutuksen, mutta nyt on ikä tullut esteeksi. Vakuutusyhtiöt eivät myönnä henkivakuutuksia enää sen jälkeen, kun on täyttänyt 75 vuotta, harmittelee Aatos Lehtola.
Häntä harmittaa, ettei tullut ajatelleeksi asiaa aiemmin.
– Olin työelämässä ja virassa ja minulla oli työn puolesta vakuutukset. En tullut ajatelleeksi asiaa sittemmin, kun jäin eläkkeelle, toteaa mies.
Sinänsä vakuutusehdot eivät ole ainakaan vielä koronan vuoksi muuttuneet.
– Meillä ainakin on samat ehdot kuin viime vuonna, sanoo Talus Fenniasta.
Aatos Lehtola harmittelee, ettei iän vuoksi saa enää henkivakuutusta.