Joka kolmas työikäinen kärsii hammassäryistä tai vertavuotavista ikenistä. Suun ongelmista voivat kertoa myös pahanhajuinen hengitys ja hampaiden vihlonta tai arkuus.
Suun terveyden ongelmat uhkaavat monen kesälomia, sillä Oral Hammaslääkäreiden teettämän tutkimuksen mukaan jopa joka kolmas työikäinen kärsii hammassäryistä tai vertavuotavista ikenistä. Kosmeettisten haittojen lisäksi myös pahanhajuinen hengitys on monien suuvaivojen ikävä seuraus. Paha haju on usein peräisin bakteerien aineenvaihduntatuotteista ja se voi olla merkki hammaskivestä, ienongelmista, reiästä hampaassa tai jopa märkivästä tulehduksesta.
– Terveiden hampaiden ei kuulu reagoida syömiseen vihlonnalla tai arkuudella. Paineen tunne, puruarkuus ja sykkivä tunne hampaassa ovat merkkejä oikeasta ongelmasta, Anu Ahde Oral Hammaslääkäreistä opastaa.
Hammasvaivoihin on toimivia kotikonsteja vain vähän, ja nekin soveltuvat lähinnä ensiavuksi.
– Vetäytyvistä ikenistä johtuvaan vihlontaan on olemassa kotihoitotuotteita, samoin hampaan lohkeamaan saa väliaikaista paikka-ainetta apteekista. Hammassärkyyn voi ensin ottaa ihan tavallista särkylääkettä. Ensisijaisesti pitää kuitenkin varata heti aika hammaslääkäriin, Ahde neuvoo.
Mitä valita valkaisuviidakosta?
Esimerkiksi kahvi ja punaviini jättävät hampaisiin ikäviä värjäytymiä ja myös ikä kellastaa purukalustoa. Pysyvästi vaaleampia hampaita ei Ahteen mukaan saa kaupan valkaisevilla hammastahnoilla.
– Näkyvään muutokseen tarvitaan aina ammattilaisen apua. Mieluiten kannattaa varata aika suuhygienistille, sillä he ovat valkaisun asiantuntijoita.
Hampaiden valkaiseminen on turvallista, kun se tehdään oikein eikä liian usein. Laservalkaisu onnistuu yhdellä käyntikerralla. Kotivalkaisussa asiakkaalle tehdään henkilökohtaiset ja yksilölliset valkaisumuotit ja asiakas tekee valkaisun tahnan avulla itse kotonaan.
Älä unohda hammasvälejä
Hampaissa on viisi pintaa, joista vain kolmeen pääsee käsiksi hammasharjalla. Hammasvälien puhdistaminen on tärkeä osa suuhygieniaa, mutta hammaslanka ja muut sen kaltaiset tuotteet ovat suomalaisille suhteellisen vieraita. Ahteen mukaan lankaaminen pitäisi kuitenkin ehdottomasti ottaa osaksi päivittäistä hammashuoltoa.
– Hammaskiveä, eli kovettunutta plakkia kertyy hammasväleihin ja ikenet tulehtuvat. Ikenien alle päässyt hammaskivi on aina poistettava hammaslääkärin vastaanotolla, Ahde sanoo.
Hammaskivi liittyy läheisesti parodontiittiin, eli hampaiden kiinnityskudossairauteen.
– Parodontiitti voi johtaa yllättävän nopeasti ehjienkin hampaiden menetykseen.
Hammaslangan lisäksi esimerkiksi lankaimet, hammastikut ja hammasväliharjat ovat hyviä apuvälineitä hankaliin paikkoihin kurotellessa.
– Muistathan myös, ettei tavallinen hammasharja puhdista hampaita läheskään yhtä hyvin kuin sähköhammasharja, Ahde summaa.
Lue myös:
Näin saat valkoisemmat hampaat
Tiesitkö: Näin hampaat harjataan avaruudessa
Deski
Kuvat: Shutterstock