Lääkäri Antti Heikkilä varoittelee viljojen ja sokerin vaaroista, mutta leivonnaisista ei hänen mukaansa kuitenkaan tarvitse luopua. Näillä ohjeilla tehdyt herkut sopivat myös keliaakikoille ja karppaajille!
Lääkäri Antti Heikkilä on kattanut vaimonsa kanssa vähähiilihydraattisia herkkuja joulupöytään jo useamman vuoden ajan. Erityisesti vaimo Maarit on kunnostautunut vähähiilihydraattisten leivosten kehittelijänä.
Heikkilä vakuuttaa, etteivät vähähiilihydraattiset ja sokerittomat leipomukset ole sen työläämpiä tehdä kuin muutkaan leivokset. Vehnän ja sokerin sijaan näissä herkuissa käytetään mantelijauhoja ja steviaa.
Heikkilän mukaan mantelijauhot korvaavat vehnäjauhot leipomisessa hienosti, eikä maussakaan ole valittamista - päinvastoin.
– Maku on huomattavasti parempi kuin vehnäjauhoissa, paljon enemmän aromia. Mantelissa on paljon erilaisia hyviä aineita, vehnäjauhoissa ei mitään.
Luumutortut eli joululeivokset
150 g luomuvoita huoneenlämpöisenä
2 kananmunaa valkuaiset ja keltuaiset eroteltuina
1 dl kuohukermaa vaahdotettuna
½ sitruunan raastettu kuori
1 tl hienonnettua kardemummaa
1 veitsenkärjellinen steviaa
1 vaniljatangon (mieluiten Bourbon) sisus
3,5 dl mantelijauhetta
12–15 kuivattua luumua
4–5 tähtianista
Aloita laittamalla luumut ja tähtianikset kattilaan pieneen määrään vettä niin, että luumut peittyvät puoliksi. Anna niiden kiehahtaa , laske sitten lämpötilaa ja anna
luumujen maustua ja mehevöityä miedolla lämmöllä taikinantekoajan. Kun vesi on haihtunet, poista tähtianikset.
Vaahdota erikseen valkuaiset ja kerma. Vaahdota huoneenlämpöinen voi omassa astiassaan ja lisää siihen keltuaiset. Lisää taikinaan kermavaahto. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan. Lopuksi sekoita joukkoon valkuaisvaahto.
Laita muffinivuoan koloihin paperiset leivosvuoat ja lusikoi jokaiseen vuokaan 1 rkl taikinaa. Muotoile se niin, että jokaisen leivoksen keskelle muodostuu pesä luumulle. Rypistä taikinaa luumun päälle kostetuin sormin. Paistetaan 175 asteessa
20 minuuttia, kunnes leivokset ovat kullankeltaisia.
Annoksesta tulee 12 torttua. Joululeivosten maku on parhaimmillaan leipomista seuraavana päivänä.
Mantelileipä
2 munaa
2 rkl turkkilaista jogurttia
2 tl Fiber Husk-psyllium-siemenkuorijauhetta
1,5 dl mantelijauhetta
3 rkl seesaminsiemeniä
2 tl leivinjauhetta
150 g juustoraastetta
Sekoita munat ja turkkilainen jogurtti keskenään. Lisää muna-jogurttiseokseen kaikki keskenään sekoitetut kuivat aineet. Lisää lopuksi juustoraaste. Lusikoi yksi ruokalusikallinen taikinaa kerrallaan uunipellille leivinpaperin päälle ja muotoile siitä pyöreitä tai soikeita leipiä. Jätä leipien väliin kohoamisvara. Taikinasta tulee 8–9 leipää, jotka ruokailijan on helppo halkaista. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes leivät ovat kauniin kullankeltaisia.
Kerro, miten reseptit onnistuivat – osallistu arvontaan!
Ohjeet: Antti Heikkilä: Pellingin joulu
Kuvat Antti Heikkilä: Pellingin joulu (Rasalas)
Antti Heikkilä: Nämä herkulliset suklaakonvehdit eivät lihota – Katso ohje!
Antti Heikkilä paljastaa suosikkijouluherkkunsa – Katso resepti!
Antti Heikkilän ohje terveelliseen jouluun: Näin herkuttelet ilman sokeria
Lääkäri Heikkilä lupaa: Nämä jouluruuat eivät tuo kiloja – Katso ohjeet!
Mikä alkoholijuoma on paras karppaajalle? Antti Heikkilä vastasi kysymyksiin