Terveydenhuollon henkilöstöpula näkyy apteekeissa: "Ihmiset tulevat kysymään apua" – hoitajamitoitus leikkaa myös apteekkien katteita

4:03img
Apteekkien katteista leikattiin tänä vuonna tiukkenevaa hoitajamitoitusta varten.
Julkaistu 11.01.2023 06:58
Toimittajan kuva

Pyry-Jukka Peltomäki

pyry-jukka.peltomaki@mtv.fi

Reseptilääkkeet halpenivat vuoden alusta keskimäärin 5,7 prosenttia. Taustalla on valtion pyrkimys leikata apteekkien katteista rahoittaakseen tänä vuonna tiukkenevaa hoitajamitoitusta. Apteekkariliitosta kerrotaan, että terveydenhuollon resurssipula näkyy ja kuuluu apteekkien käytävillä.

Suomessa lääkkeiden hinnat perustuvat niin sanottuun lääketaksaan, josta valtioneuvosto päättää asetuksella. Lääkkeen vähittäishinta määritellään valtakunnallisesti käytössä olevan tukkuhinnan perusteella, kerrotaan Apteekkariliiton verkkosivuilla.

Mainittu tukkuhinta on jokaiselle apteekille sama. Toisin sanoen apteekin kate on laissa määritelty.

Vuoden alusta valtio leikkasi apteekkien katteita reseptilääkkeistä rahoittaakseen tiukentuvaa hoitajamitoitusta.

Apteekkariliiton tiedotteen mukaan hinnanalennus vaihtelee 0,2 prosentista 9 prosenttiin riippuen lääkkeen tukkuhinnasta. Hinta laskee eniten erittäin kalliissa lääkkeissä: esimerkiksi eilen 15 000 euroa maksanut lääke maksaa tänään noin 13 800 euroa. Sata euroa maksanut lääke halpenee 1,43 euroa. Alle 10 euroa maksavat lääkkeet halpenevat noin kaksi prosenttia. Keskimäärin reseptilääkkeiden hinnat laskevat 5,7 prosenttia.

Huomenta Suomi -ohjelmassa vierailleen Apteekkariliiton toimitusjohtaja Merja Hirvosen mukaan valtiontalouden säästönä puhutaan vain noin 20 miljoonasta eurosta.

– Tilanne on sikäli kummallinen, että toisesta kohtaa terveydenhuoltoa leikataan ja nämä säästöt kohdistuvat nyt kaikkein vahvimmin pienimpiin apteekkeihin, joissa joudutaan nyt miettimään palvelutasoa. Tällä ikään kuin yhdellä terveydenhuoltoon kohdistetulla leikkauksella paikataan toista kohtaa terveydenhuollossa, Hirvonen kummeksuu.

Lue myös: HUSin päivystyksessä pahimmillaan 110 tunnin odotus, ongelma valtakunnallinen – "Perusterveydenhuollon vuodeosastopaikkojen purkaminen iso virhe"

Hoitajamitoituksen on määrä kasvaa 0,6:sta 0,7:ään hoitajaa hoidettavaa kohden. Käytännössä tämä näkyy potilaiden näkökulmasta useampana hoitajana.

Lähihoitajien ammattiliitto SuPerin liittohallituksen puheenjohtaja Silja Paavola huomauttaa, että mitoituksella pyritään parantamaan palvelun laatua.

– Ajatuksena on se, että meillä on oikeasti voimavaralähtöinen hoito, Paavola kertoo Huomenta Suomen haastattelussa.

Hoitajapula näkyy apteekeissa

Merja Hirvosen mukaan terveydenhuollon tilanne ts. resurssipula näkyy tällä hetkellä konkreettisesti apteekeissa.

– Olemme nähneet jo pidemmän aikaa sitä, että kun ihmiset eivät pääse terveydenhuollon palveluiden pariin, niin he tulevat apteekkiin kysymään apua. Apteekin perustyötä on arvioida oireiden perusteella, että onko henkilö hoidettavissa itsehoidon keinoin.

– Ihan päivittäistä apteekeissa on myöskin se, että todetaan että nyt on syytä hakeutua lääkärin konsultaatioon, Hirvonen kertoo.

Katso alla olevalta videolta koko Huomenta Suomen keskustelu jossa pohditaan muun muassa, että pitäisikö reseptivapaita lääkkeitä saada päivittäistavarakaupoista.

8:28img

Tuoreimmat aiheesta

Huomenta Suomi