Terveydenhuollon kriisi kärjistyy – hoitajat lähtevät alalta, päivystysruuhkat pahenevat ja nuoria lääkäreitä uhkaa loppuunpalaminen

5:10img
Lääkäri kertoo terveydenhuollon kriisistä.
Julkaistu 09.08.2022 18:07

Silja-Riikka Seppälä

silja-riikka.seppala@mtv.fi

Toimittajan kuva

Joonas Mustonen

joonas.mustonen@mtv.fi

Terveydenhuollon kriisi kärjistyy. Kesän mittaan syntyneet päivystysruuhkat, alati paheneva hoitajapula ja työtaistelut ovat tehneet tilanteesta monin paikoin katastrofaalisen.

Nuorten lääkärien yhdistyksen puheenjohtaja Riku Metsälä tunnistaa terveydenhuollon ongelman omassa ja yhdistyksen kautta kuulemiensa lääkärien työkokemuksissa.

– Terveyskeskustyössä potilaat ovat lääkärin vastuulla, jolloin moni lääkäri päätyy tekemään ylitöitä. Päivystyksessä on se hyvä puoli, että seuraava vuoro ottaa vastuun. Monesti kuitenkin tilanne on hankala, niin mieluummin toista jäädään auttamaan, jotta se olisi kaikille inhimillistä. Mutta siinä venyttää oman jaksamisen rajoja.

Metsälä kuitenkin toteaa, että työstä on myös mahdollista selviytyä työajan puitteissa.

– Loppuun palaminen on monella lähellä. Valitettavan moni kollega on joutunut olemaan poissa töistä oman jaksamisen takia.

Lue myös: HUS:n päivystystyksessä joutuu odottamaan jopa vuorokausia – johtaja syyttää koko alan resurssipulaa: ”Potilaat tulevat tänne, kun he eivät saa muualta apua”

Kestää jopa vuorokausia, että potilas pääsee oikeanlaiseen hoitoon

Monet hoitajat ovat nostaneet esille, ettei kaikkia vaaratilanteita kirjata ylös. Oma jaksaminen on koetuksella niin, että potilasturvallisuuden pelätään vaarantuvan. Julkisessa keskustelussa korostuvat hoitajien kokema kiire ja työn rankkuus. Palkkaa ja parempia työoloja on vaadittu työn ja alan koulutuksen vetovoimaisuuden ylläpitämiseksi.

– Yksi asia jonka tunnistan ja jota tulisi kehittää, on, että hoitohenkilökunta tekee sellaista hoitotyötä, joka ei välttämättä ole ollut siinä yksikössä olemassa olevaa, kertoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin hallintoylihoitaja Marja Renholm.

HUSin sairaanhoitopiirin hallintoylijohtaja kommentoi hoitajapulaa: 

9:00img

Valviran mukaan tänä vuonna ammattioikeudet on omasta pyynnöstä poistettu 364 hoitajalta. Kaksi vuotta sitten vastaavia pyyntöjä oli 20. Hoitajakatoa selittävät työmarkkinariita, mutta myös syvemmällä terveydenhuollossa kytevät ongelmat.

– Myös kun esimerkiksi päivystyspoliklinikoiden hoitoaikoja kun katsoo, niin potilaan tulisi päästä nopeasti oikeanlaiseen hoitopaikkaan, Renholm kertoo.

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén arvioi muutama päivä sitten Twitterissä syypäitä pahentuneeseen ruuhkatilanteeseen päivystyksessä.

Metsälän mukaan tulisi hoitajien työhyvinvoinnin lisäksi puuttua laajemmin koko terveydenhuoltojärjestelmän moniammatilliseen toimintaan.

– Yksi ratkaisun siemen mielestäni on se, että monia tehtävänkuvia on lakkautettu ja on tehty tehtävänsiirtoa. Hoitajat tekevät esimerkiksi paljon enemmän avustavia töitä.

Lue myös: HUSin huono johtaminen uuvutti sairaanhoitaja Bazianin, 34: "Olisin valmis tekemään töitä samalla palkalla, jos työolot paranisivat"

Hoitajien joukkoirtisanoutuminen edessä?

Hoitoketjuun muodostuu ruuhkia, kun työntekijöitä ei ole.

Esimerkiksi kun jatkuvan hoidon paikoista on pulaa, sinne kuuluvat potilaat täyttävät geriatrisen eli iäkkäiden ihmisten hoitopaikkoja. Geriatrista sairaanhoitoa tarvitsevat taas viedään erikoissairaanhoidon puolelle.

Myös kotisairaanhoidon työntekijöistä on pulaa.

Hoitohenkilökunta meni lakkoon huhtikuussa syyttäen kovin sanoin työnantajiaan. Työolot, hoitoalan huono palkka ja työntekijäpula ovat olleet kiivaassa julkisessa keskustelussa siitä asti. Vuodenvaihteessa voi odottaa hoitajien joukkoirtisanoutuminen, jos työmarkkinariitaan ei löydy ratkaisua.

– Kovasti toivon, että löytyy sellainen sopimus, joka tyydyttää molempia osapuolia, sanoo Renholm.

Kysymykseen siitä, mitä hoitoalalle merkitsisi yhä useamman hoitajan lähtö alalta, Renholm ei kuitenkaan osaa vastata tarkkaan.

– Se on hankala kysymys. Osaaminen esimerkiksi täällä erikoissairaanhoidossa on erittäin tärkeää, ja tämän osaamisen korvaaminen on kyllä haasteellista, Renholm toteaa.

Lue myös: Sairaaloiden tuskainen kesä ei hellitä: ”Joka vuorosta puuttuu henkilöstöä” – ennusteen mukaan työvoimapula vain pahenee 2030-luvulle

Tuoreimmat aiheesta

Terveydenhuolto