Ivalon terveyskeskuksessa tavallisena alkanut aamu loppui tietoon kaatuneesta puolustusvoimien ajoneuvosta. Hoitohenkilökunnan rauha vaihtui kuumeisiin tunteihin, joiden aikana yli 20 varusmiestä jouduttiin paikkaamaan.
Tieto turmasta tuli ennen yhdeksää aamulla. Puolustusvoimien telakuorma-auto oli kaatunut Ivalossa, ja kyydissä oli ollut yli kaksikymmentä varusmiestä.
Onnettomuudessa osalliset saivat itse soitettua hätäkeskukseen.
Viranomaiset olivat paikalla nopeasti. He löysivät tieltä suistuneen telakuorma-auton katollaan ojasta. Oli selvää, että loukkaantumisilta ei ollut vältytty.
Ensihoito välitti alustavan arvionsa läheiseen Ivalon terveyskeskukseen. Sinne lähetettäisiin 22 varusmiestä, joista kaksi oli "keltaisia", vakavammin loukkaantuneita.
– Tämä oli se tieto, jonka perusteella lähdimme valmistautumaan, ylilääkäri Outi Liisanantti kertaa aamun tapahtumia.
Lue myös: 23 varusmiestä onnettomuudessa Ivalossa – telakuorma-auto kaatui ampumaharjoituksessa
Arkiaamu onni onnettomuudessa
Terveyskeskus joutui poikkeustilaan.
MTV Uutiset kertoi aamupäivällä ensimmäisenä poikkeuksellisesta turmasta saatuaan tiedon terveyskeskukseen pakkautuneista verisistä varusmiehistä.
Terveyskeskukseen kerääntyneet kiireettömämpää hoitoa hakeneet ihmiset eivät olleet prioriteetti. Tiloihin kiidätetyt 18–21-vuotiaat varusmiehet olivat.
Ensimmäisenä oli selvitettävä, keiden vammat kaipasivat kiireellisintä huomiota.
– Poliklinikan henkilökunta, hoitajat, loivat neljä hoidontarpeen arviointipistettä, Liisanantti kertoo.
Nämä neljä yksikköä arvioivat potilaiden hoidon kiireellisyyden ja vammat. Paikalla olleet lääkärit alkoivat hoitaa heitä kiireellisyysjärjestyksessä.
– Onneksi oli arkipäivä, ja talossa oli paljon porukkaa, Liisanantti huokaa.
– Osastolta tuli hoitaja lisäkäsiksi, ja me muut lääkärit aloimme auttaa päivystävää lääkäriä.
Pääasiassa vammat olivat pintaruhjeita, venähdyksiä ja retkahduksia, mutta varusmiehet kärsivät myös haavoista ja kipsausta vaativista vammoista.
Liisanantti ylistää hoitohenkilökuntansa toimintaa.
– Hoitajien toiminta, kuinka saimme potilaat luokiteltua, oli tosi hienoa. Ihmiset irrottautuivat omista töistään, ja kaikki tarjosivat apua. Täällä kipsattiin useampi [potilas], haavat ommeltiin. Kaikki sujui todella hyvin.
– Saimme varusmiesten vammat arvioitua suhteellisen nopeasti ja suurimman osan kotiutettua takaisin varuskuntaan.
Kriisitukea koko yksikölle
Luvut loukkaantuneista täsmentyivät päivän aikana. Vakavammin loukkaantui neljä varusmiestä, jotka kuljetettiin jatkohoitoon Lapin keskussairaalaan Rovaniemelle. Yhteensä varusmiehiä loukkaantui 23.
– Minun tietojeni mukaan loukkaantuneiden tilanne on vakaa. Välitöntä ja vakavaa hengenvaaraa ei onneksi kellään ollut, Lapin rajavartioston yleisjohtaja, everstiluutnantti Mikko Kauppila kertoi STT:lle iltapäivällä.
Hektisin hoitovaihe Ivalossa kesti Liisanantin mukaan 1–1,5 tuntia. Noin kolmen tunnin jälkeen terveyskeskus pääsi palaamaan normaalitilaan.
Aamupäivän poikkeustila näkyi vielä illansuussa normaalia pidempänä jonona päivystyksessä.
– Potilaat, jotka joutuivat odottamaan, odottivat hyvin kärsivällisesti, kehuu Liisanantti.
Tilanne oli terveyskeskuksen väelle poikkeuksellinen ja kaatuneessa ajoneuvossa olleille järkyttävä.
Everstiluutnantti Kauppilan mukaan käynnissä ollut ampumaharjoitus on keskeytetty.
Onnettomuutta on käyty läpi illalla Lapin rajavartioston rajajääkärikomppaniassa, ja kriisitukea on annettu koko varusmiesyksikölle.