Terveyskeskusten lääkäritilanne on heikentynyt jonkin verran. Tämä käy ilmi Lääkäriliiton loka-marraskuussa terveyskeskusten johtaville lääkäreille tekemästä kyselystä, joka kattaa kaikkien kuntien tilanteen.
Täyttämättömiä lääkärin tehtäviä oli viime vuoden lokakuussa terveyskeskuksissa yhteensä 227,5 kappaletta eli 5,7 prosenttia tehtävien kokonaismäärästä. Nousua vuotta aikaisempaan tilanteeseen vajaa prosenttiyksikkö.
Lääkärivaje on ollut laskusuunnassa vuodesta 2008, jolloin se oli korkeimmillaan 11 prosenttia. Lääkärivajeella tarkoitetaan kokonaan hoitamatta olevien tehtävien osuutta kaikista lääkärintehtävistä, joihin on haettu, mutta ei ollut saatu lääkäriä.
Terveyskeskuslääkäreillä suurimmat työhyvinvoinnin ongelmat
Terveyskeskusten johtavien lääkärien mukaan sekä avoimien tehtävien täyttäminen että sijaisten saaminen on entistä vaikeampaa ja myös ostopalveluiden saatavuus on heikentynyt.
– Selvästikin viesti on se, että terveyskeskustyö on erittäin kuormittavaksi koettua. Se ei näy nyt tänään julkaistuissa tuloksissa vaan meidän aikaisemmissa selvityksissä. Kaikista suurinta työhyvinvoinnin ongelmaa raportoivat terveyskeskuksissa työskentelevät lääkärit, sanoo Lääkäriliiton politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen.
Lääkärivaje ei kuitenkaan koske koko Suomea vaan se vaihtelee suuresti alueittain. Lääkärivajetta ei ollut lainkaan 60 prosentissa terveyskeskuksista. Näiden terveyskeskusten alueella asuu noin 1,9 miljoonaa asukasta. Terveyskeskukset, joissa lääkärivaje on 20 prosenttia tai enemmän, palvelevat noin 300 000 suomalaista.
Potilaiden yhdenvertaisuus ei toteudu
Suurin lääkärivaje oli kyselyn perusteella Etelä-Karjalassa, Etelä-Pohjanmaalla, Etelä-Savossa, Kainuussa ja Keski-Suomessa.
Jotta yhdenvertaisuus toteutuisi paremmin, Lääkäriliiton mukaan perusterveydenhuoltoon tarvitaan lisää resursseja, jotta lääkärien työkuorma olisi kohtuullinen ja työn sisältö mielekäs.
– Meidän näkemys on, että perusterveydenhuoltoa tulee merkittävästi vahvistaa, ja se ei onnistu muuten kuin irrottamalla tämä meidän sote tai terveydenhuollon palvelujärjestelmä nykyisestä kuntakentän vastuulla olevasta.
Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) uskoo vakaasti, että tuleva sote-uudistus ratkaisee myös terveyskeskusten lääkärivajeen.
– Kuntien sijaan maakunnat ovat vahvempia palveluidenb järjestäjiä ja sitä kautta työnantajia, jotka voivat palvelut järjestää paremmin järjerstelyin niin, että lääkäreitä riittää myös pienempiin terveysasemiin.