Blaze on simppeleistä aktiivisuusrannekkeista tunnetun Fitbitin ensimmäinen askel kohti rehellisiä älykelloja. Nappasimme siis luonnollisesti yhtiölle merkittävän uutuuden testiin.
Design ja kiinnitys
Fitbit Blaze yhdistelee varsin onnistuneesti sporttisuutta ja tyyliä. Perusversiona, eli hopeisen metallikehyksen ja mustan kumirannekkeen kanssa, kokonaisuus on kiistatta urheilukellon näköinen, mutta tässäkin tapauksessa laitteen omintakeinen muotoilu myös miellyttää. Koreampaa luukkia haluavat voivat vaihtaa kelloon esimerkiksi metalli- tai nahkarannekkeen tai mustan kehyksen.
Vaikuttaa kuitenkin siltä, että Blazen ulkonäkö jakaa mielipiteitä. Tämän testin kirjoittaja ei kaihtaisi laitteen käyttöä edes juhla-asun kanssa, kunhan saatavilla on hieman laadukkaampi ranneke. Testaajan vaimo sen sijaan tuomitsi Blazen melko suoralta kädeltä kamalan näköiseksi. Muotoilu ei siis voita kaikkia puolelleen.
Testattu kumiranneke toimii hyvin perinteisellä kiinnityksellä ja on tietysti näppärä käyttää. Pienen haasteen aiheuttaa hihnan lenkin sisäpuolelle asetettu ”tappi”, jonka tehtävä on tarttua kiinni johonkin rannekkeen rei’istä. Näin kokonaisuus pysyy paremmin paikallaan eikä lenkki esimerkiksi hinaudu liian ylös kohti kelloa, mikä on suuri plussa. Vastapainoksi hihnan pään ujuttaminen lenkkiin on kuitenkin hieman tavallista haastavampaa, kun lenkkiä täytyy puristaa jotta hihna mahtuu kulkemaan tapin alta.
Huomattavasti tärkeämpi yksityiskohta on silti se, että ainakin tämä kumiranneke on todella mukava ranteessa. Vaikka Blaze on ihan rehellisen kellon kokoinen, sitä pitää mielellään ympäri vuorokauden, sillä rannekkeen pehmeän mattainen sisäpinta ei hierrä tai paina lainkaan.
Näyttö ja käyttökokemus
Fitbit Blazessa pääosassa on värillinen kosketusnäyttö, jolla laitteen navigointi hoituu. Näytön kirkkaus on hyvällä tasolla, mutta kosketusherkkyys ei vakuuta. Toisinaan homma toimii ihan hyvin, mutta turhia pyyhkäisyjä sattuu silti paljon ja yleistuntuma jää kohmeiseksi. Lisärisuja irtoaa siitä, että ranteen nostaminen/kääntäminen näytön herättämiseksi ei toimi riittävän luotettavasti.
Näytön lisäksi Blazea käytetään fyysisillä painikkeilla. Vasemmalta puolelta löytyy kotipainike, jonka sijoittelu on yllättäen hieman hankala oikean peukalon yltämisen kannalta. Oikealla puolella olevilla painikkeilla taas pääsee musiikinhallinnan ja ilmoitusten pariin. Näiltä osin kellon käyttö onnistuu siis vaikkapa hanskat kädessä, mikä on kätevää.
Lataus ja akkukesto
Fitbit Blaze tarjosi ensimmäisen todellisen yllätyksensä, kun tuli tarve ladata laite ennen käyttöönottoa. Mukana tullut laturi on pienen avoimeksi jäävän rasian näköinen, eikä heti ollut selvää miten kello tulisi siihen asettaa. Kunnes kävi ilmi, että näyttöosa on myös latausta varten irroitettava kehyksistä. Valinta on erikoinen ja perinteinen lataustelakka olisi toki nopeampi käyttää, mutta onneksi valittu tiekään ei ole erityisen haastava. Näyttöosa napsahtaa vaivatta irti kehyksistään, jonka jälkeen se on helppo asettaa ”rasiaan” ladattavaksi. Samoin näytön asettaminen paikoilleen on helppoa. Irroitettavuuden hyvä puoli on tietysti se, että myös kehystä voi halutessaan vaihtaa toisentyyliseksi.
Samalla en missään vaiheessa tuntenut pelkoa siitä, että näyttö lipsahtaisi tarkoituksetta pois paikoiltaan, eli kiinnitys tuntuu varmalta. Pieni sivuoire irtonaisuudesta on hyvin hyvin kevyt heiluminen kehysten sisällä. Tämä ei vaikuta laitteen käyttöön mitenkään, mutta nakertaa hieman laatutuntumaa.
Parhaimmillaan Blaze kesti yhtäjaksoista käyttöä noin viiden päivän ajan. Kelloa voi siis käyttää turvallisesti 3-4 päivää ilman tarvetta laturista huolehtimiseen.
Käyttöönotto ja sovellus
Kaikkia Fitbitin laitteita käytetään saman sovelluksen avulla. Tästä johtuen laitteen ensimmäinen käyttökerta ja sovelluksen tarjoama kokemus on Blazen kohdalla täysin sama kuin vaikkapa aiemmin testatun Altan tapauksessa. Tarkempia mietteitä näistä voi siis käydä lukemassa kyseisestä arvosteluartikkelista.
Pähkinänkuoressa sanottakoon, että yhdistys onnistui suhteellisen vaivatta ja sovellus opastaa mukavasti Blazen ominaisuuksien saloihin. Kaikki tiedot yhteen keräävä Dashboard-näkymä on edelleen mukavan suoraviivainen ja Blaze tukee muista Fitbit-laitteista tuttuja aktiivisuusmittauksia, kuten askelten laskentaa, kalorinpolton seurantaa ja unenlaadun tarkastelua. Lisäksi Blaze kykenee sykemittaukseen.
Aktiivisuusrannekkeesta älykelloksi?
Blaze ei tyydy pelkästään mittaamaan käyttäjänsä aktiivisuutta, vaan se pyrkii toimimaan myös laajemmin älykellona. Altan tavoin tarjolla ovat luonnollisesti ilmoituksen viesteistä ja puheluista. Asetuksista voi valita, ottaako ilmoituksia vastaan tekstiviesteistä vai vaikkapa WhatsAppista. Jostain syystä molempia ei kuitenkaan voinut kytkeä päälle samaan aikaan, mikä tuntuu kummalliselta. Lisäksi ilmoituksia tuetaan sadan prosentin varmuudella vain tietyissä puhelimissa, vaikka lähtökohtaisesti Fitbit-sovellus löytyy kolmelle yleisimmälle mobiilikäyttöjärjestelmälle. Ilmoituksia tulenpalavasti kaipaavien kannattaa siis varmistua laitteiden yhteensopivuudesta.
Blazella voi myös hallita yhdistetyn puhelimen musiikintoistoa. Toiminto löytyy ylhäältä esiin pyyhkäistävästä osiosta ja toimii jotakuinkin niin hyvin kuin voisi odottaakin – lukuunottamatta sitä, että ohjainten esiin saaminen vaatii usein pari kolme pyyhkäisyä.
Sivupyyhkäisyillä selataan läpi kellon eri osioita. Todaysta voi katsastaa kuluvan päivän aktiivisuuden, Excercisesta voi käynnistää uuden harjoituksen, Timer on nimensä mukaisesti ajastin, Alarms-osiosta löytyvät kellon tukemat värinäpohjaiset herätykset ja Settings-valikossa on kompakti kattaus asetusvaihtoehtoja. Sovelluksilla ei siis Blazessa juhlita.
Ainoa erikoisempi tapaus on FitStar. Kyseessä on kolmen ohjatun harjoituksen kokoelma, joka saattaa hyvin olla kellon paras ominaisuus. Tarjolla on lämmittely, seitsemän minuutin yleistreeni ja 10 minuutin vatsalihastreeni. Kello näyttää harjoituksen edetessä lyhyellä animaatiolla seuraavaksi tulevan liikkeen ja käynnistää sen jälkeen ajastimen liikkeen suorituksen mittaamiseksi. Aloitukset ja lopetukset merkataan värinöillä, eli suorituksen aikana ei tarvitse vilkuilla kelloa. Kyseessä on periaatteessa hyvin pieni lisä laitteen tarjontaan, mutta ainakin omalla kohdallani FitStar-harjoitukset olivat täydellinen apu kiireisten päivien keskellä. Aloituskynnys on todella matalalla, kun lyhyt mutta tehokas pikkutreeni on tarjolla ohjatusti suoraan ranteessa.
Yhteenveto
Parasta Fitbit Blazessa on pienestä koosta huolimatta selkeä näyttö, loistava istuvuus, varsin passeli akkukesto ja FitStar-pikatreenit. Heikkouksiksi taas jäävät näytön ympärillä pyörivän käyttökokemuksen tahmeus ja varsin suppea älykkäiden ominaisuuksien valikoima.
Tämä kattaus tekeekin Blazesta hieman vaikean tapauksen. Useimmille kuluttajille Fitbitin halvemmat aktiivisuusrannekkeet hoitaisivat tärkeimmät toimet halvempaan hintaan. Itse tosin hankkisin mieluiten Blazen laitteen ulkonäön ja mukavuuden vuoksi, JOS olisin nimenomaan Fitbit-laitetta hakemassa. Markkinoiden parhaille älykelloille Blaze ei taas mahda mitään, sen verran suppea sen tarjonta on.
Lopputulos onkin, että nykyisellä yli 200 euron lähtöhinnalla uutuuden potentiaalinen käyttäjäkunta jää auttamatta pieneksi. Blaze ei ole missään nimessä huono aktiivisuusrannekkeen ja älykellon välimalli, mutta kuten ”hybridilaitteissa” usein käy, tarpeensa tuntevat saavat parempaa vastinetta rahoilleen muualta.
Uusimmat
-
00:14
Pentagon paljasti uutta tietoa Venäjän ohjuksesta – Putin: "Ei keinoja torjua"
-
23:24
DR: Merikaapelien hajottamisesta epäillyn laivan ankkuri näyttää vaurioituneen
-
22:48
Kehonrakennuslegendan uhrauksilla raju hinta – Ronnie Coleman, 60, julisti, mitä tulee tapahtumaan
-
22:09
Suomen ja Saksan välisen merikaapelin korjaamisesta uutta tietoa
-
21:50
Ville Peltonen käski HIFK:n ”peilin eteen” – näin Liigan kärkijoukkue reagoi
-
21:48
Junaliikenne meni Jarista täysin sekaisin – tällainen tunnelma oli Helsingissä
-
21:39
Vaara ohi Rovaniemellä – rakennus paloi lähellä rautatieasemaa
-
21:38
Sylvester Stallonelta tuju väite Mike Tysonin ja Jake Paulin ottelusta
-
21:30
Kaukojunissa ja lennoissa pahoja myöhästymisiä, sähköttä yli 16 000 – MTV seuraa Jari-myrskyä
-
21:27
Susijengille kuonoon Espoossa – "En usko, että kukaan heittää tahallaan ohi"
-
21:18
Lumelle voi sanoa pian heipat – ennusteessa vihiä jouluviikosta
-
21:15
Laulaja Jippu muistelee omaa TTK-taivaltaan – yksi asia nousi erityisen suureksi haasteeksi
-
21:05
Diandralle kutsu Linnan juhliin: "Suunnaton ilo ja kunnia"
-
21:00
Venäjä halusi välttää ydinsodan mahdollisuuden: Varoitti Yhdysvaltoja kokeellisesta ohjushyökkäyksestä Ukrainaan
-
20:53
Perttu Hyvärinen syrjään: "Huonompia uutisia"
-
20:42
HIFK:n maalissa pelottava käänne – huimavireinen Iiro Pakarinen koki kovia
-
20:41
Jari kaatoi useita kymmeniä puita hautausmaalla – kaksi erikoisen onnekasta sattumaa
-
20:29
Autoilija, älä erehdy pitämään tätä pelkkänä kosmeettisena haittana – korjaa nopeasti
-
20:18
Leo Komarovin hermot kireällä Nordiksella – yksi kyseenalainen ele oli liikaa
-
20:10
Jari-myrskystä useiden miljoonien lasku sähköyhtiöille
-
Lataa lisää