Teknavin testiin saapunut TomTomin Spark Cardio+Music on suunniteltu etenkin juoksijalle ja pyöräilijälle, mutta kellon harjoitusohjelmista löytyy myös kuntosalimoodi.
TomTom on valmistanut urheilukelloja jo useamman vuoden ajan. Niiden etuna on ollut helppo rannekkeen vaihto ja suhteellisen hyvä akun kesto.
Sparkin ulkonäkö on kunnossa. Kellon on menevän näköinen, ranneke istuu mukavasti ranteeseen ja sen kiinnitys on helppo ja pitävä.
Sparkin näyttö on tarpeeksi iso ja siinä oleva teksti on selkeästi luettavissa. Näytön voi valaista, mutta valo voisi olla kirkkaampi. Navigoiminen yhdellä isolla painikkeella on helppoa ja sen omaksuu nopeasti. Mielestämme TomTomin malli on parempi kuin useamman erillisen painikkeen käyttö.
Rannemittaus vastaa sykevyötä
Kello seuraa jatkuvasti käyttäjänsä aktiivisuutta ja mikä parasta, mittaa sykkeen ranteesta. Vertasimme Sparkin rannemittausta sykevyöllä varustetun sporttikellon kanssa. Alussa Spark näytti sykkeen ala- tai yläkanttiin mutta kun kello oli ollut ranteessa hetken, syke tasaantui ja oli linjassa sykevyön ilmoittaman lukeman kanssa. Kellon värinätoiminto auttaa tarkkailemaan sykettä ilman että näyttöä tarvitsee vilkuilla.
Spark tarjoaa käyttäjälleen viisi esiasennettua sykealuetta, joiden ansiosta harjoittelu voidaan kohdistaa haluttuun tavoitteeseen pääsemiseksi. Sykealueet on nimetty kätevästi ja ymmärrettävästi (esimerkiksi rasvan poltto, kestävyys). Käyttäjä voi koostaa aikaan tai matkaan perustuvia intervalliharjoituksia.
Gps-paikannus on toiminut hyvin aikaisemmissa TomTomin kelloissa, ja niin se toimii nytkin. Välillä gps-signaalia joutuu odottamaan hetken, välillä se löytyy nopeasti.
Spark tarjoaa virtuaalisen personal trainerin, jonka tehtävänä on tehostaa harjoitusta ja kertoa valitun sykerajan ylittämisestä. Naispuolisen valmentajan ääni ei kuitenkaan ollut kovin miellyttävä, ehkä jopa aavistuksen liian seksikäs.
Musiikkisoittimessa puutteita
Sparkissa on sisäänrakennettu musiikkisoitin ja musiikin kuuntelua varten paketissa on omat nappikuulokkeet. Musiikkisoitin on kuitenkin puutteellinen, sillä kappaleita ei pysty "kelaamaan" eikä siinä ole resume-toimintoa. Näin ollen soitin ei sovellu esimerkiksi pitkien podcastien kuunteluun useammalla juoksulenkillä. Sparkiin on esiasennettu puolen tunnin pituinen Ministry of Soundin housemix yhdeksi kappaleeksi. Kappaleen sisällä ei kuitenkaan pysty siirtymään, joten se on kuunneltava aina uudestaan vaikka keskellä olisi fiilistä nostattava kohta. Virtuaalivalmentajan ääni katkaisee musiikin välillä liiankin usein.
Sparkin omat nappikuulokkeet ovat kömpelöt ja testimme aikana emme saaneet kuulokkeita toimimaan älypuhelimen tai tietokoneen kanssa.
Kellon akun kesto on hyvää tasoa, sillä lataus kerran viikossa riittää, kun harjoituksia on 2-3 viikossa. Kellon lataus hoidetaan TomTomin omalla laturilla, joten se täytyy olla mukana koska kello ei tue esimerkiksi microUSB-laturin käyttöä. Tämä on ikävä puute.
Noin 240 euron hintainen Spark ei ole liian kallis, mutta ei halpakaan. Kello tarjoaa hyvän vaihtoehdon Polarin, Garminin ja Suunnon sporttikelloille ja sen valintaa puoltaa selkeä näyttö, helppo käyttöliittymä ja tarkka sykemittaus ranteesta.