Kansainvälisen julkaisun toimittaja päätti sukeltaa syvälle suomalaiseen saunakulttuuriin ja selvittää, piileekö saunassa suomalaisten onnellisuuden salaisuus.
Brittilehti The Guardianin toimittaja Miranda Bryant matkusti Suomeen oppiakseen lisää suomalaisesta saunakulttuurista, joka pääsi vuonna 2020 jopa Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon.
Bryant vieraili julkisissa saunoissa Tampereella ja Helsingissä selvittääkseen, onko juuri saunominen syynä siihen, että suomalaiset on valittu useasti maailman onnellisimmaksi kansaksi.
Lue myös: Suomalainen Aurora meni saunaan Los Angelesissa ja järkyttyi
Sauna on muutakin kuin vain paikka saunoa
Useissa muissa maissa saunomista markkinoidaan useimmiten kalliina kokemuksena, joka on mahdollista vain harvoille.
Toisin on Suomessa, jossa sauna löytyy useasta kodista ja julkisissa saunoissa käyminen on edullista. Yli puolelle suomalaisista tärkeintä asuntoa hakiessa onkin, että kotoa löytyy sauna.
Mutta kuten Miranda Bryantkin toteaa reportaasissaan, sauna ei ole suomalaisille pelkästään paikka saunoa.
Rajaportin saunassa Tampereella vieraillessaan Bryant ymmärtää, että sauna on kaikkea terapiasta pubiin, pakopaikkaan, väittelytilaisuuteen ja päiväkotiin.
– Se on paikka, missä kaikenikäiset ihmiset tulevat yhteen. Iäkkäämmät vakiokävijät tarkastavat toistensa voinnin, jos joku ei ilmesty paikalle tavalliseen sauna-aikaan ja nuoret lapset leikkivät ammeissa lattialla, Bryant kirjoittaa.
Lue myös: Nivelkolotukseen, lihasjumeihin sekä niska- ja hartiavaivoihin löytyy suomalaiseen makuun sopiva apu – "Valtava kansanterveydellinen hyöty"
Löylyt yllättivät eniten
Suomalaiselle sanalle löyly ei ole varsinaisesti olemassa selkeää englanninkielistä vastinetta.
Miranda Bryant kertoo reportaasissaan, että löylyä kuvailtiin hänelle kuin intensiivisenä halauksena, mutta että jokaisella saunalla on omanlaisensa löyly.
– Löylyn konsepti on jotain, mitä alan ymmärtää vasta mentyäni saunaan. Maku on aromaattinen ja hieman katkera, vähän kuin vihreä tee ja se tuoksuu koivulta. Mutta "halauksen" intensiivisyys on melkein ylivoimainen ja parin minuutin päästä minun pitää mennä ulos. Iho pistellen, rintakehä ja ohimo kevyesti sykkien, tunnen olevani täysin hetkessä, Bryant kirjoittaa.
Helsingissä sijaitsevan Sompasaunan lauteilla istuessaan Bryant tajuaa tuntevansa löylyn rauhoittavan vaikutuksen.
Lue myös: Onko saunasta tullut vain varasto? "Älyttömän halpa ja edullinen tapa" parantaa paloturvallisuutta
Lue myös: Kannattaako saunominen treenin jälkeen? Tutkimuksesta uutta tietoa – vaikutusta etenkin huonokuntoisiin
Katso myös: Näin lämmität puusaunan oikein
1:36
Lue uusimmat lifestyle-jutut!
Lähde: The Guardian