Theresa Mayn neuvottelemalle Brexit-sopimukselle ei löytynyt tukea omasta puolueesta. Sen lisäksi konservatiivit ovat kokeneet vaaleissa merkittäviä tappioita. Näiden syiden vuoksi May joutuu jättämään paikkansa, sanoo yliopistotutkija Timo Miettinen.
Britannian pääministeri Theresa May jättää tehtävänsä 7. kesäkuuta. Helsingin yliopiston yliopistotutkija Timo Miettinen sanoo, että johtajanvaihdolla konservatiivipuolue haluaa tukkia äänestäjien siirtymisen sitä radikaalimpiin puolueisiin.
– Varsinkin eurovaaleissa uusi brexit-puolue on ottamassa historiallisen suuren vaalivoiton, Miettinen kertoo.
Toinen syy erolle on, että Mayn oma väki pakeni pääministerin alta. Miettisen mukaan Mayn neuvottelemalle EU-erosopimukselle on konservatiiveissa enemmän vastustajia kuin kannattajia.
Miettisen mukaan syy brexit-prosessin jumiutumiseen ei kuitenkaan ole Mayssa, vaan Britannian parlamentissa. Siellä millekään eromallille ei ole löytynyt yksinkertaista enemmistöä. Ainoa enemmistö on kovan eron välttämisellä.
Uudet vaalit edessä?
Toistaiseksi Mayn seuraajakilpaan ei ole ilmoittautunut ehdokkaita. Ennakkospekulaatioissa Mayn korvaajaksi on kaavailtu entistä ulkoministeriä Boris Johnsonia, joka ehti jo tänään ilmoittautua kisaan, entistä brexit-ministeriä Dominic Raabia ja nykyistä ulkoministeriä Jeremy Huntia.
Miettisen mukaan he keikki suhtautuvat brexitiin kovemmalla linjalla kuin Theresa May.
– En usko, että sieltä pehmeämpää tai sovittelevampaa hahmoa nousee esiin.
BBC:n mukaan Mayn seuraajaehdokkaat ovat selvillä 10. kesäkuuta, ja maalla on uusi pääministeri kesäkuun loppuun mennessä.
Se ei kuitenkaan tarkoita, että jatko sujuisi ongelmitta. Miettinen sanoo, että Britanniassa edessä voivat olla uudet vaalit tuoreesta pääministeristä riippumatta.
– En näe, mikä on se reitti, jota uusi puheenjohtaja voisi tarjota ilman uusia vaaleja. Yksi vaihtoehto on, että Britannia ajautuu kovaan eroon, mutta parlamentilla on siinä sanansa sanottavana ennen kuin se tapahtuu.
Aikaa lokakuun loppuun
Britannian on määrä erota Euroopan unionista lokakuun lopussa. Miettinen sanoo, etteivät uudet vaalit välttämättä vaikuta tähän takarajaan. Vaaleja suurempi merkitys on sillä, että EU on haluton avaamaan Theresa Mayn neuvottelemaa erosopimusta.
– Uusi parlamentti voisi olla sellainen, jossa erosopimus tai joku variaatio siitä menee läpi. Tämäkin näyttää epätodennäköiseltä, ellei työväenpuolue saa yksinkertaista enemmistöä.
Miettisen mukaan on mahdotonta sanoa, eroaako Britannia EU:sta lokakuun lopussa. Hän sanoo, että eroa on mahdollisuus lykätä vielä kerran ensi vuoden maalis–huhtikuulle. Tuosta eteenpäin eropäivän lykkäys ei ole mahdollista.
– Silloin EU:n rahoitusraamit pitäisi saada kasaan seuraavalle seitsemälle vuodelle. Jos Britannia on vielä silloin EU:n jäsen, se tulee vakavasti hankaloittamaan näitä neuvotteluita.