Britannian pääministeri Theresa May piti perjantaina aiempia lausuntoja sovinnollisemman puheen Britannian EU-erosta ja sen toteuttamisesta.
May ehdotti Firenzessä puheessaan brexitin toimeenpanolle noin kahden vuoden siirtymäaikaa, jotta uuteen tilanteeseen ehditään valmistautua. Sen ajan Britannia jatkaisi EU:n sääntöjen noudattamista.
Britannian EU-jäsenyyden on määrä lakata 29. maaliskuuta 2019, joten EU-säännöt pätisivät vielä vuoteen 2021. May vahvisti, että Britannia on valmis jatkamaan sitoumusten mukaisia maksujaan EU:n budjettiin vuoteen 2020. Tästä lasketaan kertyvän ainakin 20 miljardin euron summa. EU on tosin arvioinut Britannian loppulaskun selvästi suuremmaksi.
Pääministeri lupasi, että Britanniassa asuvien kolmen miljoonan EU-kansalaisen oikeuksia kunnioitetaan. EU-kansalaiset voivat edelleen asua Britanniassa, mutta heidät on rekisteröitävä, May linjasi.
– Me haluamme teidän jäävän, me arvostamme teitä ja kiitämme teitä panoksestamme kansalliseen elämäämme, May viesti Britanniassa asuville EU-kansalaisille.
Norja ja Kanada eivät kelpaa esikuviksi
May sanoi myös, että Britannia haluaa EU-suhteessaan "luovan ratkaisun", joka ei ole Norjan mallia eli Eta-sopimus pääsystä EU:n sisämarkkinoille. Maylle ei myöskään kelpaa Kanadan mallinen vapaakauppasopimus. Ensimmäinen ei anna Britannialle riittävää vaikutusvaltaa, toinen ei mene riittävän pitkälle.
Oikeudellisten kiistojen ratkaisemiseksi tarvitaan Mayn mukaan vahva instituutio, joka täydentää EU-tuomioistuinta ja brittituomioistuimia.
Mayn mukaan Britannia äänesti EU-eron puolesta, koska se ei koskaan tuntenut olevansa kotonaan EU:ssa.
– Johtuu ehkä historiastamme ja maantieteestämme, että EU ei koskaan ollut meille osa kansallista tarinaamme sillä tavoin kuin se on muualla Euroopassa, May sanoi.
May vakuutti, että Britannia haluaa silti jatkaa läheistä yhteistyötä unionin kanssa, koska monia suuria haasteita voidaan ratkaista vain yhdessä.
Rakentavaa henkeä
Mayn puhe jätti vielä monta yksityiskohtaa auki, mutta vastaanotto Brysselissä oli myönteinen. EU:n pääneuvottelija Michel Barnier kiitti Mayn puheen rakentavaa henkeä.
EU-eroa ajanut Ukip-puolueen entinen puheenjohtaja Nigel Farage vuorostaan valitteli, että May ilmeisesti haluaa erota EU:sta vain nimellisesti.
EU-maiden johtajien on määrä keskustella brexit-neuvottelujen etenemisestä lokakuussa pidettävässä huippukokouksessa ja päättää, voidaanko neuvotteluissa edetä kauppakysymyksiin. Ensimmäiset neuvottelukierrokset käytiin heinäkuussa ja elokuussa, mutta tulokset ovat tähän asti olleet erittäin laihoja.