THL alkaa tutkia long covid -oireyhtymän yleisyyttä – myös rokotteen vaikutusta pitkittyneen koronataudin oireisiin selvitetään

LK 15.7.2021 Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n kyltti Helsingissä 5. heinäkuuta 2021.
THL laajentaa pitkään koronaan eli long covid -oireyhtymään liittyviä tutkimuksia.Lehtikuva
Julkaistu 17.07.2021 05:47
Toimittajan kuva

Carlos Sunila

carlos.sunila@mtv.fi

THL:ssa on käynnissä kaksi tutkimusta, joiden yhtenä tarkoituksena on muun muassa selvittää niin sanotun pitkän koronan eli long covid -sairauden yleisyyttä sekä rokotteen vaikutusta siihen. Tutkimusten long covid -osiot käynnistyvät syksyllä.

Asiasta kertoo THL:n tutkimusprofessori Markus Perola. Kyseessä on ensimmäisiä Suomessa toteutettuja tutkimuksIa, joissa tarkastellaan myös pitkää koronaa sekä rokotteen mahdollista vaikutusta siihen.

Katso myös: Vertaistukiryhmän perustaja Joni Savolainen kärsii edelleen koronaoireista. Juttu jatkuu videon jälkeen.

10:19img

Ensimmäiseen tutkimukseen, COVIDprog, on jo rekrytoitu yli 1000 koronaan sairastunutta. Heille lähetetään syksyllä kysely, jossa kysytään myös mahdollisia pitkän koronan oireita.

"Tilastollista voimaa on tulossa"

Toisessa tutkimuksessa, koronavirus COVID-19-tartunnan yksilöllinen kulku eli COVIDreg-tutkimuksessa, tutkimuskohteena ovat kaikki koronavirukseen sairastuneet suomalaiset, eli noin 100 000 ihmistä, sekä vertailujoukkona koko Suomen kansa. Kyseessä on rekisteritutkimus.

– Molemmista näistä tutkimuksista saadaan selville se tieto, onko koronavirukseen sairastuneilla ollut pitkän koronan oireita, ja onko mahdollinen koronavirusrokote vaikuttanut pitkän koronan oireyhtymän esiintymiseen, Perola kertoo MTV Uutisille.

Lue myös: Maarit ja Jarkko sairastuivat lieväoireiseen koronaan, eikä tauti ota laantuakseen – väheksyvä asenne huolettaa

– Rokotteen vaikutuksesta pitkän koronan oireisiin ei voida vielä vetää syy-yhteyttä, mutta erityisesti COVIDreg-tutkimuksen näyttöperusta tulee olemaan tilastollisesti hyvin voimakas, sillä mukana ovat kaikki Suomessa koronaan sairastuneet sekä kaikki Suomen asukkaat. Vaikka me olemme pieni kansa, siitä tulee tilastollista voimaa.

OMA: Markus Perola, THL

THL:n tutkimusprofessori Markus Perolan mukaan tutkimuksiin etsitään myös vapaaehtoisia koronaan sairastuneita.

Vapaaehtoisia etsitään

Pitkän koronan tutkimisessa on se ongelma, etteivät tutkijat voi hypätä tulevaisuuteen: Tutkimusaineistoa on kerättävä sairastuneiden taudin etenemisen mukaan. Koronavirus on sen verran uusi tauti, ettei aineistoa ole vielä paljoa käytettävissä, Perola sanoo.

– Tutkimuksessa yhtenä tutkimuskysymyksenä on, ovatko oireet lieventyneet rokotuksen jälkeen.

Toiseen tutkimukseen, COVIDprog, haetaan mukaan myös vapaaehtoisia koronaan sairastuneita. Perolan mukaan mukaan tarvitaan sekä vakavasti että lievästi sairastuneita ihmisiä. Mukaan voi ilmoittautua THL:n verkkosivujen ohjeiden mukaisesti.

Lue myös: Ekaluokkalainen sairasti kuumeettoman koronan syksyllä, kivut jatkuvat edelleen: "Oireet sahaavat, eivätkä lopu"

Lue myös: Vertaistukiryhmän perustaja Joni Savolainen on kärsinyt koronaoireista jo 200 päivää – "Osalle on annettu psykiatrisia diagnooseja sen takia, että nämä oireet ovat niin outoja"

Tuoreimmat aiheesta

THL