THL:ssä uskotaan, että suomalaisten rokottaminen koronaa vastaan voi alkaa jo tänä vuonna, mikäli joku lupaavista rokotteista saa myyntiluvan. Maailmalla kaupataan jo koronarokotteita.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek arvioi MTV Uutisten haastattelussa, että suomalaisten rokottaminen voisi alkaa jo tänä vuonna, mikäli joku lupaavista rokotteista saisi myyntiluvan syksyn aikana.
– Tämän vuoden puolella voi hyvinkin ajatella, että ensimmäisiä annoksia on saatavilla, hän sanoo.
Osa lääkeyhtiöistä on jo käynnistänyt rokotteiden tuotannon, vaikka viranomaisten myöntämästä myyntiluvasta ei ole takuita. Yhtiöt ottavatkin tuotannon käynnistämisessä harkitun riskin.
Rokottamisen aikatauluun vaikuttavat rokotteiden kanssa tehtävät tutkimukset, myyntiluvan saaminen lääkeviranomaisilta sekä se, kuinka nopeasti ja paljon rokotetta voidaan tuottaa. Nohynek sanoo, että uuden rokotteen on oltava riittävän turvallinen suhteessa siitä saatavaan terveyshyötyyn.
Hänen mukaansa Suomi on heti alussa valmis hankkimaan rokotteita sen verran kuin se on mahdollista.
– Suomihan on ilmoittanut olevansa halukas saamaan rokotteita kaikille kansalaisille, jotka sitä tarvitsevat tai haluavat.
Lupaavia koronarokotteita on useampia
Oxfordin yliopistossa kehitetään lupaavaa rokotetta, mutta hankkeita on käynnissä ympäri maailmaa. Maat käyvät neuvotteluja lupaavien rokotevalmistajien kanssa. Esimerkiksi Britanniassa tehtiin aiemmin tällä viikolla päätöksiä koronarokotteiden varaamisesta.
– Oxfordin yliopiston rokoteohjelmasta varasimme 100 miljoonaa annosta jo nyt. Panostamme myös muutamaan muuhun, ranskalaiseen ja saksalaiseen rokotteeseen, niistä saamme 90 miljoonaa annosta, Britannian pääministeri Boris Johnson kertoo.
Suomi on ilmaissut halunsa hankkia rokotteita kolmea reittiä pitkin, joissa kaikissa on kyse kansainvälisestä yhteistyöstä muiden maiden kanssa.
Euroopan unioni ja Maailman terveysjärjestö WHO käyvät neuvotteluja lääkeyhtiöiden kanssa, ja Suomi on mukana molemmissa. Myös Saksa, Ranska, Italia ja Hollanti ovat muodostaneet yhteisen allianssin, ja Suomi on ilmaissut halukkuutensa yhteistyöhön.
Nohynekin mukaan Suomi on rokotehankinnoissa hyvässä kansainvälisessä asemassa.
WHO:n tavoitteena on ensisijaisesti taata, että muutkin kuin rikkaat valtiot saavat koronarokotteita. Nohynek arvioi kuitenkin, että myös Suomi voi hyötyä neuvotteluista.