THL: Haavoittuvimmat ryhmät jäivät heikoille toimeentulotukiuudistuksessa

1:12img
Julkaistu 07.05.2018 09:02

MTV UUTISET

Toimeentulotukiuudistus on heikentänyt erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien tuen saamista, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

THL:n kyselyn mukaan erityisesti ulkomaalaistaustaiset hakijat, mielenterveys- tai päihdeongelmista kärsivät ja ikäihmiset pärjäävät huonosti uudessa järjestelmässä.

Video: Pienituloisten toimeentulo vaikeutunut

– Asiakkaat, jotka eivät pysty tekemään sähköistä hakemusta, ovat vaikeuksissa. Lisäksi Kela on linjannut välttämättömiä terveydenhuoltomenoja toimeentulotuessa kunnista poikkeavalla tavalla. Ulkomaalaistaustaisten asiakkaiden kohdalla tulkkausta puhelimitse ei ole pidetty riittävänä”, luettelee THL:n erikoistutkija Paula Saikkonen tiedotteessa.

Sen sijaan omatoimisten ja sähköisen asioinnin hallitsevien asiakkaiden asiointi on helpottunut. Kyselyn mukaan uusi järjestelmä on mahdollistanut kaikkialla toimeentulotuen sähköisen hakemisen, ja pelkästään perustoimeentulotukea tarvitsevat saavat etuudet ja tarveharkintaisen taloudellisen tuen yhdestä ja samasta paikasta, ilman pelkoa leimautumisesta.

Perustoimeentulotuki siirtyi vuoden 2017 alussa kunnilta Kelan myönnettäväksi. Kunnat myöntävät edelleen täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea. 

”Yleensä virheelliset päätökset saadaan korjattua”

Uudistuksen tavoitteena oli vapauttaa kunnissa aikuissosiaalityöntekijöiden aikaa esimerkiksi yksilö- tai ryhmäkohtaiseen työhön eniten tukea tarvitsevien asiakkaiden kanssa. THL kertoo tämän onnistuneen vain osittain.

Lue myös: Toimeentulotukien oikaisuvaatimuksia tulvii Kelalle – käsittelyaika venynyt kohtuuttomaksi

– Kunnissa käytetään edelleen paljon aikaa perustoimeentulotuen neuvontaan, mutta myös virheellisten päätösten korjausesityksiin. Myönteistä on, että yleensä selvästi virheelliset päätökset saadaan korjattua, kun kunnasta otetaan yhteyttä, Saikkonen kirjoittaa.

Kuntien välillä on myös eroja palvelujen tarjonnassa. Esimerkiksi Kelan toimipistettä ei ole joka kunnassa ja aukioloajat vaihtelevat.

Kysely tehtiin sähköpostitse elo-joulukuussa kuntien aikuissosiaalityön päälliköille ja työntekijöille.  

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa