THL: Harvinainen apinarokko voi levitä myös Suomeen – Euroopassa havaittu jo kymmeniä tapauksia

Terveysviranomaiset ovat havainneet Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa kymmeniä tapauksia harvinaista apinarokkoa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntija uskoo, että tauti voi levitä myös Suomeen, mutta ei näe tilanteessa vaaraa väestölle laajemmin.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Ruotsin kansanterveysvirasto kertoi tänään ensimmäisestä Ruotsissa havaitusta tartunnasta. Ei ole toistaiseksi tiedossa, mistä sairastunut on tartunnan saanut.

Espanjassa ja Portugalissa on toukokuun alun jälkeen havaittu jo yli 40 epäiltyä ja vahvistettua tapausta.

Britanniassa vahvistettuja tapauksia on tässä kuussa kirjattu yhdeksän, Kanadassa epäiltyjä tapauksia on löytynyt yli tusinan verran. Yhdysvaltojen ensimmäinen tapaus vahvistettiin eilen Kanadasta matkustaneella miehellä.

Aiemmin tavattu lähinnä Afrikan keski- ja länsiosissa 

Apinarokko on tartuttanut viime vuosina tuhansia ihmisiä Afrikan keski- ja länsiosissa, mutta tapaukset Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa ovat tähän mennessä olleet harvinaista.

– Yleensä tartunnat saadaan villieläimiltä, ja tavallisesti ne ovat matkailijoilla. Nyt epätyypillistä on se, että tartuntoja on ollut ihmisten välillä Euroopassakin ja nimenomaan seksiteitse välittyviä tartuntoja, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tartuntatautilääkäri Leif Lakoma toteaa MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Isorokkovirukselle sukua oleva tauti voi Lakoman mukaan levitä myös Suomeen.

– Ei se epätodennäköistä ole, mutta en näkisi tässä laajemmin vaaraa edes matkailulle Euroopassa. Tauti on kuitenkin hyvin lievä ja tarttuu hyvin huonosti. Lisäksi lähes kaikki tartunnoista ovat tulleet nyt seksin välityksellä.

– Mutta toki jos oireita tulee, kannattaa hoitoon hakeutua ja itsensä testauttaa. Sinänsä oireet ovat senkaltaisia, että ihmiset herkästi hoitoon hakeutuvat. Tämäntyylinen tauti tulee yleensä ilmi, jos joku siihen sairastuu. 

WHO tutkii taudin leviämistä

Apinarokko ei ole tavallisesti hengenvaarallinen, mutta on harvoissa tapauksissa johtanut myös kuolemaan. 

Apinarokko alkaa usein flunssan kaltaisilla oireilla, kuten kuumeella, lihassäryllä ja turvonneilla imusolmukkeilla ennen kuin se aiheuttaa vesirokon kaltaista ihottumaa kasvoihin ja vartaloon.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan monet ilmoitetuista tapauksista ovat olleet homo- ja biseksuaaleilla miehillä tai miesten kanssa seksiä harrastavilla miehillä. Apinarokkoa ei ole aiemmin luonnehdittu sukupuoliteitse tarttuvaksi taudiksi.

WHO on kertonut koordinoivansa toimia taudin leviämisen tutkimiseksi muiden terveysviranomaisten kanssa.

Apinarokkoon ei ole varsinaista hoitoa

Apinarokon hoito on Lakoman mukaan oireenmukaista.

– Siihen ei ole mitään hoitoa eikä sitä yleensä edes tarvita, vaan se paranee itsestään muutamassa viikossa.

Aiemmin sairastettu isorokko tai aiemmin saatu isorokkorokotus saattavat suojata apinarokolta.

Apinarokkoa löydettiin ensi kerran apinoista vuonna 1958. Nykyisin jyrsijöitä pidetään taudin pääasiallisina levittäjinä.

Lue myös:

    Uusimmat