Erittäin harvinainen apinarokko rantautui Ruotsiin – uuden havainnon alkuperää ei tiedetä

4:31imgKatso myös: Apinarokko leviää Euroopassa – THL kertoo, pitääkö suomalaisten olla huolissaan
Julkaistu 19.05.2022 13:53(Päivitetty 19.05.2022 18:34)
Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Erittäin harvinainen apinarokko on rantautunut Ruotsiin. Keväällä myös Euroopasta on raportoitu noin kymmenen tapausta. Tauti tarttuu yleensä eläimestä ihmiseen, mutta Ruotsin tartunnan alkuperää ei tiedetä.

Ruotsin kansanterveysvirasto tutkii nyt yhdessä alueellisten infektiotorjuntayksiköiden kanssa, onko Ruotsissa muita tapauksia.

Lue myös: THL: Harvinainen apinarokko voi levitä myös Suomeen – Euroopassa havaittu jo kymmeniä tapauksia

Erittäin harvinainen sairaus

Apinarokko on erittäin harvinainen sairaus, jonka aiheuttaa apinarokkovirusinfektio. Virusta löydettiin ensi kerran apinoista vuonna 1958. Nykyisin jyrsijöitä pidetään taudin pääasiallisina levittäjinä.

Yleisin tartuntareitti on juuri eläimistä ihmisiin, mutta apinan isorokko voi harvoissa tapauksissa tarttua myös ihmisten välisessä läheisessä kosketuksessa.

Tautia esiintyy Länsi- ja Keski-Afrikassa. Muista maista on raportoitu aiemmin vain vähän tapauksia. Useimmiten tartunta on tullut Afrikan matkan jälkeen.

Euroopassa on Ruotsin kansanterveysviraston mukaan todettu kevään aikana poikkeuksellisen paljon apinarokkotapauksia. Tapauksia on vahvistettu olleen ainakin Britanniassa, Espanjassa ja Portugalissa.

Lisäksi esimerkiksi Kanadassa epäillään ainakin 13:a apinarokkotapausta, ja myös Yhdysvalloissa on havaintoja taudista.

Leviää muun muassa miesten välisessä seksissä

Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskuksen (ECDC) mukaan virus näyttää levinneen ainakin Britanniassa toisten miesten kanssa seksiä harrastavien miesten seksuaalisessa kontaktissa. 

Infektiota ei pidetä erittäin tarttuvana, mutta tartunta vaatii läheistä kosketusta, ja seksuaalinen kontakti on riski.

– Ruotsissa virustartunnan saaneeksi todettu ei ole vakavasti sairas, mutta on saanut hoitoa. Emme vielä tiedä, missä hän sai tartunnan. Tutkinta on parhaillaan käynnissä, infektiolääkäri ja tutkija Klara Sondén Ruotsin kansanterveysvirastosta kertoo tiedotteessa.

Ruotsin tapauksesta on ilmoitettu Maailman terveysjärjestölle WHO:lle ja ECDC:lle.

Tällaiset ovat yleisimmät oireet

Apinarokon yleisimmät oireet ovat kuume, imusolmukkeiden turvotus, yleinen huonovointisuus ja rakkulainen ihottuma. 

Eurooppalaisissa tapauksissa iho-ongelmien on usein raportoitu sukuelimissä, nivusissa ja peräaukon ympärillä.

Ruotsin kansanterveysvirasto pyytää hallituksen luokittelemaan apinarokon yleisvaaralliseksi taudiksi saadakseen pääsyn tartuntatautilain työkaluihin ja sellaisiin tartuntojen torjuntakeinoihin kuin infektioiden jäljittäminen ja toimintasäännöt. 

Apinarokko paranee yleensä muutamassa viikossa. Taudin vakavaa muotoa on esiintynyt harvemmin.

Afrikassa ollaan huolissaan Euroopan tartunnoista

Afrikan tautikeskusten vt. johtaja kertoo uutistoimisto Reutersin mukaan olevansa huolissaan Euroopassa havaituista tapauksista.

– Olisi erittäin hyödyllistä jakaa tietoa siitä, mikä epidemioiden lähde todellisuudessa on, hän sanoi tiedotustilaisuudessa.

– Olemme läheisessä yhteydessä kollegoihimme Euroopassa ja yritämme ymmärtää, mistä tartunnat tulivat, koska nyt tapaukset ovat nyt levinneet ympäristöissä, jotka ovat kaukana metsäalueelta. Se herättää paljon kysymyksiä.

Tuoreimmat aiheesta

Sairaudet ja taudit