Hoitotakuun tiukentuminen viime syksynä on nopeuttanut lääkäriin pääsyä, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreesta tilastoraportista.
Sen mukaan potilaat pääsivät tämän vuoden maaliskuussa perusterveydenhuollon lääkärin kiireettömään hoitoon tai tutkimukseen kahden viikon aikana selkeästi useammin kuin vuotta aikaisemmin.
Maaliskuussa lääkärikäynneistä 71 prosenttia toteutui kahdessa viikossa hoidon tarpeen arvioinnista. Vuotta aikaisemmin vastaava luku oli 58 prosenttia.
Viikon sisällä käynneistä toteutui nyt 57 prosenttia, kun vastaava osuus oli viime vuonna 46 prosenttia.
Hyvinvointialueet ovat muun muassa kehittäneet digitaalisia palveluja sekä hyödyntäneet tiimi- ja omalääkärimalleja, jotta hoitoon pääsyä saataisiin nopeutettua, sanoo THL:n arviointipäällikkö Tiina Hetemaa tiedotteessa.
Hoitotakuu tiukentui syyskuussa
Julkisen perusterveydenhuollon kiireettömän hoitoon pääsyn enimmäisaikoja koskeva lainsäädäntö tiukentui viime syyskuussa.
Hoitotakuu on nyt perusterveydenhuollossa 14 vuorokautta tai kolme kuukautta. Kolmen kuukauden enimmäisaikaan kuuluvat esimerkiksi ensikäynti kuntoutuspalveluissa sekä terveyttä ja hyvinvointia edistävät palvelut.
Hoitotakuun mukaan asiakkaan tulisi päästä vastaanotolle laillistetulle terveydenhuollon ammattilaiselle, kuten lääkärille tai sairaanhoitajalle.
Kaikkiaan maaliskuussa 2024 perusterveydenhuollon avosairaanhoidon käynneistä hieman päälle 90 prosenttia toteutui 14 vuorokauden sisällä. Näistä käynneistä 72 prosenttia oli sairaanhoitajille tai terveydenhoitajille.
Syyskuun lakimuutoksen mukaan lääkärin jatkokäyntien tuli toteutua viikossa, jos ensimmäinen vastaanottaja oli muu terveydenhuollon ammattilainen kuin lääkäri. Lääkärin jatkokäynneistä 76 prosenttia toteutui enimmäisajassa.
Hammaslääkäriin pääsy nopeutui hieman
Hoitotakuun mukaan suun terveydenhuollon palveluihin tulisi päästä neljässä kuukaudessa.
Tämän vuoden maaliskuussa hammaslääkärille pääsi hieman nopeammin kuin edeltävänä keväänä.
Kiireettömistä hammaslääkärin käynneistä yli 90 prosenttia toteutui neljän kuukauden sisällä hoidon tarpeen arvioinnista.
Suuhygienistille hoitoon pääsy oli muista ammattilaisista poiketen heikentynyt hieman vuoden takaiseen verrattuna.
Hallitus esittänyt hoitotakuun höllennystä
Hallitus esitti kevään kehysriihessään kahden viikon hoitotakuun höllentämistä kolmeen kuukauteen. Suun terveydenhuollon osalta määräaikaa muutettaisiin kuuteen kuukauteen.
– Todennäköisesti erot hoitoon pääsyssä valitettavasti lisääntyvät. Asiakkaiden kannalta tämä on selkeä huononnus, THL:n Hetemaa sanoo tiedotteessa.
Syyskuun lakimuutos edellytti hyvinvointialueilta myös muutoksia tietojen kirjaamiseen.
Vain kolmella hyvinvointialueella ja Helsingissä pystyttiin maaliskuuhun mennessä kirjaamaan kaikki lakimuutoksen mukaiset enimmäisajat kaikissa potilastietojärjestelmissä.
– Hallituksen suunnittelema uusi hoitotakuulain muutos haastaa kirjaamista hyvinvointialueilla, sillä muutokset tietojärjestelmissä ja käyttöönotot hyvinvointialueilla toteutuvat osin viiveellä. Voi olla, että kaikki eivät ole ottaneet vielä edellisiäkään muutoksia käyttöön, kun laki taas muuttuu, THL:n erikoissuunnittelija Tiina Marttila huomauttaa tiedotteessa.