THL kertoo, miksi se muutti koronapassikantaansa, oikeusoppinut samoilla linjoilla: "Ei hyväksyttävää perustuslain näkökulmasta"

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ei kannata nykymuotoista koronapassia, eikä koronapassin muuttamista rokotepassiksi. Myös julkisoikeuden dosentti Pauli Rautiainen toteaa, etteivät perusteet koronapassin tai valtioneuvostossa valmisteilla olevan rokotepassin käyttöönottoon ole riittäviä.

Rokotteiden teho omikronvariantin aiheuttamaa tartuntaa vastaan on heikompi kuin deltavariantin kohdalla. 

Siksi myös THL on muuttanut kantansa kielteiseksi sekä nykymuotoista koronapassia että rokotepassia kohtaa, kertoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

– Tämä on se näkökanta, joka on meidän pääjohtamamme allekirjoittama. Nyt käytössä olevien rokotteiden suojateho infektioiden ja tartuntaketjujen estämistä vastaan on hyvin lyhytaikainen, noin muutamia kuukausia, Nohynek sanoo.

– Siinä mielessä voi tulla jopa virheellinen turvallisuudentunne ihmiselle, joka ajattelee, ettei voi itse saada infektiota ja ei välitä infektiota eteenpäin. Rokotesuoja ei siihen välttämättä riitä.

Nohynek huomauttaa, että esimerkiksi tänään voimaan astunut sote-henkilöstön rokotevelvoite laadittiin deltan aikana.

Nyt omikronaallon aikaan tarvitaan muita suojatoimia.

Oikeusoppinut: Riittäviä perusteita ei ole

Myös julkisoikeuden dosentti Pauli Rautiainen toteaa MTV Uutisille, että koska taudin tartuttamisessa ei ole enää samanlaista eroa rokotettujen ja rokottamattomien välillä, koronapassille tai valtioneuvostossa valmisteilla olevalle rokotepassille ei ole esitettävissä perusteita, jotka tekisivät siitä oikeudellisesti hyväksyttävän.

– Pidän selvänä, että tällä hetkellä ei ole tuotu esiin sellaisia tekijöitä, joiden perusteella rokotepassia, sellaisena kuin siitä nyt keskustellaan ikään kuin asiakasvalikoinnin välineenä, voisi pitää perustuslain näkökulmasta hyväksyttävänä, Rautiainen sanoo.

Rautiainen toteaa, että aina kun ihmisiä asetetaan eriarvoiseen asemaan, sille on oltava perusoikeusjärjestelmän näkökulmasta hyväksyttävät syyt eikä ihmisten elämää saa rajoittaa enempää kuin on näiden hyväksyttävien syiden perusteella välttämätöntä.

– Tällä hetkellä tällaisia hyväksyttäviä syitä ei ole olemassa eikä koronapassi tai rokotepassi ole sitä kautta valtiosääntöisesti hyväksyttävä.

Nohynek muistuttaa kuitenkin, että rokotteet suojaavat edelleen erittäin hyvin vakavalta koronavirustaudilta ja hän toivoo, että loputkin suomalaiset ottaisivat rokotteet.

– Toivomme THL:ssä, että viikolla kahdeksan, kun maahan tulee perinteisemmän teknologian proteiiniadjuvanttirokotteita, se toimisi kimmokkeena niille, jotka eivät ole halunneet rNA-rokotetta ottaa. Toivomme, että he nämä rokotteet ottaisivat. Mutta se jää tietysti nähtäväksi.

Lue myös:

    Uusimmat