THL: Koronakriisi iski erityisesti naisten työllisyyteen – Suomi yksi harvoista EU-maista, joissa naisten työllisyys kärsi miehiä enemmän

2:25img
Video: Uutisaamussa keskusteltiin ajankohtaisesta työllisyystilanteesta elokuussa
Julkaistu 06.10.2021 09:00

MTV UUTISET – STT

Koronakriisi on iskenyt enemmän naisten työllisyyteen ja erityisesti osa-aikatyötä tekeviin nuoriin ja opiskelijoihin esimerkiksi palvelualoilla. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Suomi on yksi harvoista EU-maista, joissa naisten työllisyys kärsi enemmän kuin miesten.

Koska Suomessa on vahvasti eriytyneet työmarkkinat, kriisin kannalta kriittisissä ammateissa, kuten hoiva-alalla työskentelevistä, valtaosa on naisia. Naiset ovat myös kokeneet koronan vaikutukset työoloihinsa miehiä useammin kielteisiksi.

Lue myös: Työllisyysaste nousi heinäkuussa korona-aikaa edeltävälle tasolle

THL:n mukaan koronakriisi on tähän asti osoittanut, että suomalainen sosiaaliturvajärjestelmä on kannatellut ihmisiä suhteellisen hyvin taloudellisten shokkien, kuten työttömyyden sattuessa. Toisaalta se on paljastanut yhteiskuntamme rakenteellisia heikkouksia, jotka kärjistyvät kriisitilanteessa.

Lue myös: Koronan vuoksi tehdyt työttömyysturvan muutokset jatkuvat syyskuun loppuun

– Lasten ja iäkkäiden hoiva kasaantui koronakriisin aikana etenkin naisten harteille, lähisuhdeväkivalta lisääntyi ja työttömyys iski ensisijaisesti nuoriin naisiin. On tärkeää, että tasa-arvovaikutukset otetaan huomioon kriisin jälkihoidossa, sanoo THL:n erikoistutkija Merita Jokela tiedotteessa.

THL selvittää kriisin tasa-arvovaikutuksia erillisessä tutkimushankkeessa. Asia on esillä tänään alkavilla Tasa-arvopäivillä.

Lue myös: Työvoiman haussa suuria ongelmia – viime vuonna viidennes hakijoista koki työvoimapulaa

Tuoreimmat aiheesta

Työllisyys