Maahanmuuttajat työllistyvät Suomessa parhaiten kysymällä työtä suoraan työnantajilta. Myös tuttavien kautta työllistyminen on varsin yleistä. Asiaa selvitettiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksessa.
Sen sijaan harva maahanmuuttaja työllistyy TE-toimiston tai yksityisen työnvälityksen kautta.
Työllistymisen väylinä selvitys tutki myös muun muassa työpaikkaharjoittelua ja opintoihin liittyvää työharjoittelua.
THL perehtyi nyt julkaistulla kyselytutkimuksella Suomeen vuosina 2018 ja 2019 muuttaneiden työllistymiseen.
Syrjivät käytännöt purettava
THL:n vieraileva tutkija Manu Jalonen muistuttaa, että työllistyminen on yksi kotoutumisen kannalta merkittävä tekijä.
– On erittäin olennaista, että yhdenvertaisuus työnhaussa toteutuu ihmisen taustasta riippumatta, Jalonen lisää.
Lue lisää: Hyytävä ennuste ensi vuodelle: Kymmenille tuhansille kenkää, laajasti lomautuksia
THL:n mukaan on tärkeää kiinnittää huomiota muun muassa maahanmuuttajien osaamisen tunnistamiseen sekä työelämän syrjivien käytäntöjen purkamiseen.
– Lähtökohdat maahanmuuttajien työllistymiseen ovat hyvät, koska tutkimusten mukaan maahanmuuttaneet ovat korkeasti koulutettuja, kielitaitoisia sekä työkykyisiä ja -haluisia. Tarvitaan laajaa yhteistyötä työelämän asenteiden, työnhakijoiden verkostoitumisen ja palvelujen tarjoamisen parantamiseksi, sanoo THL:n suunnittelija Sanna Nykänen tiedotteessa.
Naiset ja miehet töihin eri reittejä?
Selvityksestä ilmenee, että muualta Afrikasta kuin Pohjois-Afrikasta Suomeen muuttaneet työllistyvät useimmin kysymällä työtä suoraan työnantajilta. Virosta muuttaneet taas työllistyvät hyvin usein tuttavien kautta.
Eroja havaittiin myös maakuntien välillä. Esimerkiksi Kymenlaakson TE-toimiston kautta työllistyminen oli maahanmuuttajilla hyvin harvinaista, kun taas Pohjois-Karjalassa ja Satakunnassa TE-toimiston kautta työllistyttiin useammin.
Suomeen muuttaneet naiset työllistyvät usein jättämällä hakemuksen työpaikkailmoitukseen. Miehet puolestaan työllistyvät kysymällä suoraan työnantajilta esimerkiksi Pohjois-Savossa. Kanta-Hämeessä miehet työllistyvät usein tuttavien kautta.