Suomea vaivaa työvoimapula, joka hidastaa talouden kasvua monilla aloilla. Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan eniten työvoimapulaa on terveys- ja sosiaalialalla, mutta myös palvelualoilla.
Palvelualoilla vaikeinta on löytää osaajia majoitus- ja ravitsemistoimintaan, erilaisiin asiantuntijatöihin ammatillisissa, tieteellisissä ja teknisissä palveluissa, hallinto- ja tukipalveluiden tehtäviin sekä vähittäiskauppaan.
Asia selviää Palvelualojen työnantajat Paltan, Kaupan liiton, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan ja Finanssialan yhteisestä palvelualojen tuoreesta osaajabarometrista.
– Keskeinen syy on, että työntekijöitä ei yksinkertaisesti ole. Ei ole työnhakijoita. Toinen keskeinen syy on, ettei hakijoilla ole tarvittavaa osaamista, sanoo Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi MTV:n Uutisaamussa.
Yrityksissä työvoimapula näkyy käytännössä rekrytointiaikojen pitenemisenä. Rekrytoijien tuleekin olla valppaana valintatilanteessa.
– Kun timantit, finalistit ovat löytyneet, rekrytoinneista päättävien tulee olla valmiina tekemään päätöksiä, koska kandidaatit häviävät ihan päivässä jonkun toisen työnantajan haaviin, kertoo henkilöstöpalvelut Eilakaislan toimitusjohtaja Erika Ehrnrooth.
Samaan aikaan työttömiä 193 000
Työnhakijoita ei ole siitäkään huolimatta, että Suomessa on huhtikuun lukemien mukaan 193 000 työtöntä.
Palvelualojen työnantajapuoli on laatinut neljän kohdan listan, jolla työttömiä voitaisiin saada töihin ja työvoimapulaa voitaisiin helpottaa: tehdä muutoksia sosiaaliturvaan, vauhdittaa työperäistä maahanmuuttoa, huomioida osaamistarpeet kaikilla koulutusasteilla ja luoda edellytykset jatkuvalle oppimiselle.
Muutokset sosiaaliturvassa tarkoittaisi esimerkiksi kannustinloukkujen purkamista. Keinot voidaan nähdä myös sosiaaliturvan heikentämisenä.
Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana.
Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12.
Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä.
– Esimerkiksi työttömyysturvan osalta keston lyhentämistä ja porrastamista, mutta myös muiden tukien yhteensovittamista ja järjestelmän tekemistä ketterämmäksi niin, että myös lyhytaikaisen työn vastaanottaminen on mahdollista, Kiviniemi avaa muutoksia.
Kiviniemen mielestä myös työnantajien kustannuksissa olisi keventämisen varaa, jotta työllistäminen olisi mahdollista.
Pikakaista erityisosaajille
Palvelualojen penäämään työperäiseen maahanmuuttoa pyritäänkin sujuvoittamaan, kun hallituksen uusi "pikakaista" avautuu tänään.
Pikakaista mahdollistaa päätöksen sähköiselle oleskelulupahakemukselle kahdessa viikossa, ja se on suunnattu erityisosaajille tai kasvuyrittäjille sekä heidän perheenjäsenilleen.
– Osaavasta työvoimasta käydään maailmalla kovaa kisaa. Pikakaista on yksi tapa lisätä Suomen houkuttelevuutta ja helpottaa kansainvälisiä rekrytointeja. Sujuva lupaprosessi on käyntikortti sekä osaajille että heitä palkkaaville yrityksille, sanoo työministeri Tuula Haatainen (sd.) tiedotteessa.
Haataisen mukaan hallitus myös tavoittelee vaalikauden loppuun mennessä 30 vuorokauden keskimääräistä käsittelyaikaa kaikissa työ- ja koulutusperusteisissa oleskelupahakemuksissa.
Ulkomaalaisten palkkauksessa puutteita
Ulkomaisten työntekijöiden asemasta Suomessa kuului tänään myös ikäviä uutisia. Työsuojeluvaltuutettu tiedotti, että ulkomaisten työntekijöiden työsuhteiden vähimmäisehdoissa havaittiin paljon puutteita.
Viime vuonna ulkomaisten työntekijöiden palkkausta valvottiin lähes 600 tarkastuksella, joista vajaassa puolessa havaittiin puutteita.
Useimmiten kyse oli siitä, että peruspalkka oli liian pieni tai erilaisia lisiä ei maksettu tai ne olivat liian pienet. Rakennus- ja ravintola-aloilla puutteita ilmeni eniten, noin 65 prosentilla tarkastuksista.
Lisäksi puutteita havaittiin työaika-asiakirjoissa, kun tehtyjä työtunteja ei saatu selville. Tämän vuoksi palkkauksen oikeellisuutta oli usein vaikea arvioida.