Ensimmäiset arviot koronarokotteiden tehosta Suomessa on saatu: Rokotukset vähentäneet tehokkaasti sairaalahoitoon johtavia tautitapauksia

7:57img
Kansanedustajat Noora Koponen (Vihr.) ja Mikko Kärnä (Kesk.) keskustelivat rokotejärjestyksestä Uutisaamussa.
Julkaistu 31.03.2021 10:22

MTV UUTISET – STT

Koronavirusrokote on Suomessa vähentänyt ikääntyneiden vakavaa koronatautia keskimäärin 74 prosentilla ja riskiryhmien kohdalla 84 prosentilla, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Ensimmäiset rokotteen tehosta tehdyt arviot ovat vasta alustavia.

Tulokset perustuvat THL:n tekemään rekisteritutkimukseen, jossa on käytetty apuna hoitoilmoitusrekisteriä, tartuntatautirekisteriä ja rokotusrekisteriä. Tutkimukseen on sisällytetty rokotustiedot kaikista ihmisistä, jotka ovat saaneet ainakin yhden annoksen koronavirusrokotetta.

Rokotteiden vaikuttavuutta arvioitiin erikseen yli 70-vuotiailla ja sairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvilla 16–69-vuotiailla.

Arviot vastaavat kansainvälisiä tuloksia

THL:n tiedotteen mukaan alustavat tehoarviot ovat  linjassa kansainvälisten tulosten kanssa. Tutkimuksessa on verrattu koronavirustaudista johtuvaa sairaalahoidon riskiä rokotetuilla ja rokottamattomilla. 

– Rokotuksen vaikuttavuusarviot vastaavat hyvin kansainvälisiä tuloksia: teho on ollut neljän viikon kuluttua ensimmäisen rokoteannoksen saamisesta Israelissa 78 prosenttia, Skotlannissa 81 prosenttia ja Englannissa 71–80 prosenttia. Tulokset riippuvat muun muassa käytetystä rokotevalmisteesta ja tutkittujen iästä, kertoo ylilääkäri Tuija Leino THL:stä.

Tutkimustulokset tarkentuvat rokotusten edetessä

Rokotuksen tehoa ehkäistä sairaalahoitoon joutumista arvioidaan siitä hetkestä, kun rokotuksesta on kulunut vähintään 30 vuorokautta. Asiantuntijan mukaan vaikuttavuuden arviointi on saattanut jäädä alakanttiin.

– Rokotteiden vaikuttavuutta on mahdollisesti aliarvioitu, koska terveydentilaltaan kaikista hauraimmat ihmiset, joilla rokotteen teho on todennäköisesti heikompi, ovat ensimmäisinä saaneet rokotteen. Aineisto kuitenkin täydentyy jatkuvasti ja saamme luotettavampia tuloksia lähiaikoina, toteaa asiantuntijalääkäri Eero Poukka.

Tuoreimmat aiheesta

Koronarokotus