Koronavirustartuntojen päivittäinen tapausmäärä olisi huhtikuussa vähintään moninkertainen nykyiseen verrattuna, jos epidemian leviämisvauhti jatkuu, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n oikeusministeriölle tekemistä laskelmista.
Nämä laskelmat olivat yksi syy siihen, miksi kuntavaalit päätettiin siirtää kesäkuulle, jolloin kausivaihtelu ja rokotukset helpottavat tautitilannetta.
THL laski kolme erilaista skenaariota epidemian kululle. Helpoimmassa skenaariossa päivittäisiä tartuntoja olisi kuntavaalien aikaan ollut noin 2 600, mutta vakavimmassa skenaariossa niitä olisi ollut yli 11 000. Tähänastisen epidemian aikana päiväkohtainen huippu on ollut noin 800 tartunnan tuntumassa.
THL:n johtaja Markku Tervahauta sanoo STT:lle, että varsinkin suuremmat tartuntamäärät kertoisivat hyvin vaikeasta tilanteesta.
– Olisihan se tosi vakavaa. Kaikki tartunnanjäljitys olisi varmasti jäänyt jälkeen, eikä olisi mitään hallintaa jäljellä epidemian suhteen. Jouduttaisiin menemään erittäin hankaliin lockdown-tyyppisiin tilanteisiin viikoiksi. Samaan aikaan sairaanhoidon kuormitus kasvaisi voimakkaasti, hän sanoo.
Huhtikuun vaaleissa terveysturvallisuus olisi vaikeampi taata
Vaaleihin tilanne vaikuttaisi niin, että turvallisuusriskejä tulisi paljon enemmän ja vaalien logistiikasta tulisi paljon vaikeampaa.
– Miten ihmiset menevät äänestämään, miten äänestäminen äänestyspaikoilla tapahtuu, miten hoidetaan kotiäänestykset ja karanteenissa olevien järjestelyt, mitä poikkeuksia pitäisi tehdä vaalihuoneistojen tiloihin ja järjestelyihin... Kesällä, kun tautitilanne on helpompi, järjestelyjen ei tarvitsisi olla niin raskaita terveysturvallisuuden varmistamiseksi, ja ihmisten turvallisuus olisi paremmalla tasolla, Tervahauta kertoo.
Hän korostaa, että Suomenkin päätös vaalien siirtämisestä on selkeästi poliitikkojen käsissä oleva asia.
– He ovat varmasti ottaneet huomioon monenlaisia asioita. Me olemme sitten yrittäneet tuottaa näkemystä epidemian kulusta muutaman lähikuukauden aikana.