THL:n tiedossa ei ole lääkärien työtehtäviin liittyviä koronaviruskuolemia – ylilääkäri tyrmää erikoislääkärien arvion miesten erityisestä vakavan koronan riskistä

3:16img
Kahden mieslääkärin kuolemasta Suomessa kertonut erikoislääkäri oli MTV Uutiset Liven haastattelussa perjantaina 24. huhtikuuta.
Julkaistu 24.04.2020 18:39
Toimittajan kuva

Tuomo Hyttinen

tuomo.hyttinen@mtv.fi

@tuomohytti

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ei lämpene kahden erikoislääkärin vaatimukselle vetää yli 55-vuotiaat mieslääkärit pois koronavirukseen liittyvistä työtehtävistä. THL:n tiedossa ei ole covid-19-tautiin kuolleita lääkäreitä, jotka olisivat saaneet infektion työtehtävissä.

Asia nousi esille, kun kaksi erikoislääkäriä kirjoitti huolestaan Lääkärilehden keskustelupalstalle. Lääkärit pitävät perusteltuna, ettei yli 55-vuotiaita miehiä altistettaisi koronavirusinfektiolle.

– Syystä tai toisesta mieslääkärit näyttävät olevan erityisen suuressa vaarassa. Pidämme todennäköisenä, että miessukupuoli on itsenäinen riskitekijä vakavalle koronavirusinfektiolle, kirjoittavat lääkärit.

Lue lisää: Lääkärilehti: Koronavirukseen on kuollut Suomessa kaksi työikäistä mieslääkäriä

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen sanoo, että Suomessa raportoidut koronavirustapaukset ovat tasapainossa mies- ja naissukupuolten välillä. Maailmalta on raportoitu, että koronavirus tarttuu miehiin herkemmin kuin naisiin. Puumalaisen mukaan syytä tähän ei tarkkaan tiedetä.

– Ei tiedetä liittyykö se käyttäytymiseen, työtehtäviin tai muuhun ominaisuuteen vai onko se miehuuteen tai naiseuteen liittyvä tekijä.

Puumalaisen mukaan THL:n linja on, että sosiaali- ja terveydenhuollossa lähtökohtaisesti suojaudutaan asianmukaisesti, ja tehdään ne työtehtävät, jotka ammattihenkilön rooliin kuuluvat.

– Totta kai työterveyshuolto ja työsuojeluviranomaiset päättävät minkälaisia riskejä pitää huomioida ja antavat ohjeita.

Lääkäri-lehteen kirjoittaneet erikoislääkärit kertovat, että Suomessa ainakin kaksi lääkäriä on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin. Taneli Puumalainen kertoo, ettei THL:n tiedossa ole lääkäreiden koronakuolemia, joissa tartunta olisi tapahtunut työtehtävissä.

– Olemme lukeneet mediasta tapauksista. Lehtijutuissa ei mainita, että kyseessä olisi työtehtävissä tapahtunut infektio. Meillä ei ole tapauksista tarkempaa tietoa eikä yksittäisiä potilatapauksia tietenkään kommentoida.

Lue myös: Yli 90 prosenttia koronaan kuolleista lääkäreistä miehiä – erikoislääkäri Salunen vaatii mieslääkärien työtehtäviin muutosta "huomisesta alkaen"

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus