THL suosittelee rokotusvälin lyhentämistä – riskiryhmiin kuulumaton voi saada kolmannen annoksen neljä kuukautta toisen annoksen jälkeen

koronarokote*
Shutterstock
Julkaistu 17.12.2021 16:36(Päivitetty 17.12.2021 17:12)

MTV UUTISET

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee kolmannen koronarokotteen annosvälin lyhentämistä. Suosituksen mukaan 60 vuotta täyttäneet sekä muut aiemmin määritellyt riskiryhmät voivat saada kolmannen rokoteannoksen, kun toisesta rokotuksesta on kulunut 3–4 kuukautta. 

Niille alle 60-vuotiaille, jotka eivät kuulu riskiryhmiin, kolmatta rokoteannosta voidaan tarjota 4–6 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta. Aiempi suositus oli, että rokotusväli on kaikilla edellä mainituilla ryhmillä 5–6 kuukautta.

THL perustelee muutosta koronaviruksen omikronmuunnoksella. Kaksi rokoteannosta ei enää anna yhtä hyvää suojaa lievää tautia vastaan kuin aiempia virusmuunnoksia vastaan.

– 60 vuotta täyttäneiden ja muiden riskiryhmien kolmansien koronarokoteannosten antaminen on oltava prioriteettina. Riskiryhmiin kuulumattomien tehosterokotukset eivät saa hidastaa iäkkäiden ja muiden vakavan taudin riskissä olevien kolmansia annoksia, sillä nuoremmissa ikäryhmissä vakavan taudin riski on kaksi rokoteannosta saaneilla pieni, sanoo johtava asiantuntija Mia Kontio THL:n tiedotteessa.

THL ehdottaa muutosta, jolla varauduttaisiin tarjoamaan 5–11-vuotiaille mahdollisuutta koronarokotukseen 

 THL ehdottaa, että koronarokotuksia koskevaan valtioneuvoston asetukseen tehdään 5–11-vuotiaiden koronarokotuksia koskeva muutos. Muutoksella varauduttaisiin siihen, että lapsille voidaan alkaa tarjota mahdollisuutta koronarokotukseen, THL kertoo.

THL on antanut asiasta lausunnon sosiaali- ja terveysministeriölle (STM), ja lopullisesti asiasta päättää valtioneuvosto. Lausunto perustuu Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän (KRAR) eilisessä kokouksessaan antamaan lausuntoon ja THL:n omaan asiantuntijatyöhön.

THL suositteli aiemmin koronarokotuksia 5–11-vuotiaille riskiryhmään kuuluville lapsille.  

Tuoreimmat aiheesta

Koronarokotus