Suomessa on oltava valmius laajoihin koronarajoituksiin myös ensi syksynä, sanoo THL:n ylilääkäri Otto Helve.
Uusi korona-aalto ensi syksynä on todennäköinen, ja myös terveydenhuollossa varautuminen pitäisi jo aloittaa.
Näin kertoivat terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja sosiaali- ja terveysministeriö (STM) tänään tilannekatsauksessaan.
– Kyllä meidän täytyy olla varautunut siihen että syksyn epidemia voi edelleen olla kohtuullisen paha. Korona on yllättänyt oikeastaan aina, sanoo STM:n osastopäällikkö Taneli Puumalainen MTV Uutisille.
Lue lisää: Tässä viimeisin tieto Suomen koronatilanteesta: "Varautuminen ensi syksyn mahdolliseen tautiaaltoon syytä aloittaa"
THL ja STM ennustavat, että heinäkuuhun mennessä epidemia laantuu, mutta kesän lopulla kausivaihtelun epidemiaa hillitsevä vaikutus alkaa vähentyä ja tartunnat lisääntyvät.
Ensi syksynä ja talvena Suomessa pitäisi varautua hoitamaan 800-1000 koronapotilasta samanaikaisesti ilman, että se viivästyttäisi muuta hoitoa, todetaan tiistaina julkaistussa STM:n selvitysryhmän raportissa.
– Se, miten se voidaan tehdä ilman, että kiireetöntä hoitoa jouduttaisiin hidastamaan, on tosi iso kysymys eikä meillä siihen selkeää yksittäistä vastausta ole. Se liittyy ennen kaikkea henkilöstöresursseihin, ja on useamman vuoden työ, kertoi selvitysryhmän puheenjohtaja Rauno Ihalainen tiistain tiedotustilaisuudessa.
Raportissa keinoiksi ehdotetaan muun muassa työkiertoa, täydennyskoulutuksia ja varahenkilöstöjärjestelmiä.
Hoitajapula vaikeuttaa varautumista
Puumalaisen mukaan hoitajapula ja mahdolliset hoitajien työtaistelutoimet voivat vaikeuttaa varautumista uuteen korona-aaltoon.
– Hoitohenkilöstön pula on vaikuttanut koko koronaepidemian ajan, ja jos työmarkkinatoimet aktivoituvat niin kyllä tilanne voi olla haastava, Puumalainen sanoo.
Puumalaisen mukaan syksyn epidemia-aaltoon pitäisi varautua muun muassa huolehtimalla väestön riittävästä rokotussuojasta ja lisäämällä tarvittaessa testausta.
– Rokotusstrategiaa täytyy tarvittaessa päivittää niin että väestön rokotussuoja on mahdollisimman hyvä. Pitää olla valmius siihen, että testausta voidaan joutua laajentamaan, jos näyttää, että vakavaa koronatautia on paljon.
THL:n ylilääkäri Otti Helve ei sulje pois uusia rajoituksia.
– Toivomme tietenkin, ettemme joudu takaisin laajoihin tartuntojen torjuntatoimiin ja erilaisiin sulkutoimenpiteisiin. Täysin poissuljettua se ei tietenkään ole.
– Tilannetta seurataan tarkkaan ja toivotaan, että tilanne ei kehittyisi siihen suuntaan, että jouduta laajoihin rajoituksiin palaamaan mutta valmius siihen täytyy tietenkin olla, Helve sanoi torstaina tilannekatsauksessa.
Puumalaisen mukaan kynnys uusille rajoituksille on korkealla.
– Lähtökohta on se, että ihmiset ovat rajoituksiin erittäin väsyneitä ja niiden käyttökynnys on syksyllä erittäin korkealla.