THL teki mallinnukset koronan mahdollisista kehityskuluista: Rajoituksia ei kannata poistaa kertarysäyksellä

Rokotekattavuuden kasvu mahdollistaa yhteiskunnan asteittaisen avaamisen ja ihmisten välisten kontaktien lisäämisen. Tämä käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tekemistä mallinnuksista, joita esiteltiin tiedotustilaisuudessa torstaina. 

Mallinnusten avulla selvitettiin, miten rokotekattavuus vaikuttaa alkavan syksyn epidemiatilanteeseen. THL korostaa kuitenkin, että kyse ei ole ennusteista. 

Malleissa on huomioitu rokotekattavuuden nousun lisäksi myös muun muassa rokotteiden tehon lasku ajan myötä. Rokotuskattavuus on malleissa oletettu tasolle 80–90 prosenttia yli 12-vuotiaissa henkilöissä. Arvioita on tehty rokoteteholla 80 ja esimerkiksi 60 prosenttia.

Rokotteiden myötä kontaktien lisääntyminen ei ole samanlainen riski kuin aiemmin, ja rajoituksista voidaan luopua. THL:n asiantuntijoiden mukaan sen tulisi tapahtua asteittain.

– Suurena, kertarysäyksenä toteutettavasta kontaktien nostamisesta seuraa edelleen riski sairaanhoitotapausten lisääntymiselle, sanoi THL:n erikoistutkija Simopekka Vänskä

Vänskän mukaan liian nopeasti tapahtuva rajoitusten purku voisi tarkoittaa sairaalahoidossa olevien määrän nousemista hetkellisesti viime vuoden talven tasollea, vaikka rokotekattavuus olisikin 80 prosenttia. Vähitellen lisääntyvät kontaktit pystyisivät puolestaan syksyn aikana pitämään tartuntojen määrän samalla tasolla tai laskusuunnassa.

Tilaisuudessa THL toisti jälleen, että kaksi rokoteannosta antaa erittäin hyvän suojan vakavalta koronavirustaudilta. Samalla kuitenkin muistutettiin, että rokotteiden suoja vallalla olevaa deltavarianttia vastaan ei ole yhtä kuin aiempia koronaviruksen muunnoksia.

Mallinnukset on tehty tämän vuoden loppuun saakka. Rajoitusten poistamisen konkreettisia vaikutuksia kontaktien määrään on vielä vaikea arvioida.

Lue myös:

    Uusimmat