Miehittämättömät lennokit eli dronet ovat viime päivinä herättäneet Ukrainan lisäksi kohua muun muassa Norjassa, missä lentokenttiä jouduttiin viikonloppuna sulkemaan epämääräisten lennokkihavaintojen takia.
Dronen lennätyksestä on tullut myös yhä suositumpi harrastus Suomessa. Lennättämiseen vaaditun kauko-ohjaajan verkkokokeen on Suomessa suorittanut jo lähes 16 000 henkilöä.
Ammattikuvaaja Jani Penttisen mukaan hyvän dronen harrastuskäyttöön saa hankittua noin 600 eurolla. Sen sijaan tv-ohjelmissa käytettävät kuvauslennokit ovat 1 000–2 000 euron luokkaa.
– Niissä on parempi linssi, parempi akku, ja niillä pystyy lentämään pidempään, MTV:n ohjelmia työkseen kuvaava Penttinen kertoo.
Ennen lennätyksen aloittamista pääsääntöisesti kaikkien drone-harrastajien ja niitä työssään käyttävien ammattilaisten tulee rekisteröityä Liikenne- ja viestintävirastoon.
Yleissääntö on, että droneja tulee lennättää 120 metrin alapuolella, ja lennättäjän on pidettävä kopteriinsa näköyhteys. Varovaisuutta on noudatettava erityisesti lentokenttien ja ihmisjoukkojen läheisyydessä.
Lisäksi ihmisten yksityisyyttä ja kotirauhaa tulee kunnioittaa. Toisten kotien yläpuolella ei saa lennellä häiritsevästi, eikä dronen kameralla katsella kotirauhan suojaamia alueita.
– Pitää katsoa, ettei ihmisiä ole aivan vieressä ja ettei aiheuta muille vaaraa, Penttinen toteaa.
Ilmailua on eräissä osissa Suomea rajoitettu kielto- ja rajoitusalueilla, ja niillä myös dronen lennättäminen on kielletty ilman erillistä lupaa.
Kiellettyihin alueisiin kuuluu esimerkiksi ydinvoimaloita, öljynjalostamoita ja valtionhallinnolle tärkeitä alueita. Myös Puolustusvoimien toiminnan kuvaaminen on kielletty.
Katso videolta ammattikuvaaja Jani Penttisen vinkit dronen lennätykseen ja kuvaukseen!