Tiedätkö, mikä on allaspalo? Tuikkujen poltossa piilee hengenvaarallinen riski: ”Se on joka jouluinen juttu”

Tuikkujen polttaminen sopii joulun aikaan ja talven pimeneviin iltoihin. Niiden polttamisessa pitää kuitenkin olla erityisen tarkkana, sillä tuikkuja voi tietämättään käyttää väärin ja aiheuttaa tulipalon.

Tuikut voivat aiheuttaa niin kutsutun allaspalon, jos niitä poltetaan liian lähellä toisiaan.

Allaspalo tarkoittaa astiassa höyrystyvän steariinin palamista. Jos esimerkiksi tuikkuja on monia lähekkäin, voivat nämä lämmetessään aiheuttaa yhden ison roihun.

Jokavuotinen ongelma

Helsingin pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Janne Taskinen kertoo MTV Uutisille kohdanneensa urallaan useita allaspaloja. Taskisen mukaan kynttilöiden poltossa on tärkeää muistaa, ettei niitä jätetä vahtimatta.

– Se on joka jouluinen juttu, että jossakin tapahtuu pientä syttymistä valvomattomuuden takia. Illalla mennään nukkumaan ja yöllä herätään tulipaloon, kertoo Taskinen.

Tuikkujen välillä turvavälin tulisi olla vähintään 5 senttimetriä, mutta ohjeistukset unohtuvat usein, kun tavoitellaan tunnelmallista valaistusta.

– Kun me ihmiset tavoitellaan lämpöä ja hyvää fiilistä, niin silloin me ladataan vähän liikaa kynttilöitä sinne, sanoo Taskinen.

Minkälainen on allaspalo?  Katso ylhäällä olevalta videolta, miten sen pystyy estämään!

Lue myös:

    Uusimmat